Biztonságos közlekedés

2024.09.10. 08:00

Kampányt indított a rendőrség a tanévkezdés kapcsán

Mind az autósoknak, mind a gyalogosoknak fokozottan figyelnie kell a megnövekedett forgalomban. A rendőrség a tanénkezdés veszélyeire szeretné felhívni a közlekedők figyelmét az új kampányával.

Már egy hete elkezdődött az új tanév. Egyik napról a másikra kellett átállni a reggeli korán kelésre, aztán időben elindulni az iskolába, ott eltölteni több órát, majd tanulni. Már ez is épp elég ahhoz, hogy a több mint kéthónapos szabadság után ezt megszokják a gyerekek, de emellett több szempontból is fokozott veszélyeket rejthet a gyermekek számára a tanévkezdet: gyakorlatilag egyszerre jelennek meg a mindennapok közlekedésében. A rendőrség tanácsaival mindenkinek biztonságosabb lehet az utakon. 

A rendőrség a tanénkezdés veszélyeire szeretné felhívni a közlekedők figyelmét. mind az autósoknak, mind a gyalogosoknak fokozottan figyelnie kell a megnövekedett forgalomban.
A rendőrség videójában jól látszik, hogy a gyalogátkelőhelyen várakozó kisfiút a parkoló autó takarásából csak későn veszi észre az autós
Fotó: facebook/Komárom-Esztergom vármegyei rendőrség

A vármegyei rendőrkapitányság közösségi oldalán egy kis videóban szemléltette a legjellegzetesebb veszélyeket. A tatabányai Bánhidán készült szemléltető videóban jól látszik, hogy a gyalogátkelőhelyen, egy parkoló autó takarásában lévő gyereket alig húsz méterrel a zebra előtt vesz észre csak az autós. Ha a sofőr lassítás nélkül halad tovább, nem biztos, hogy időben meg tud állni, ha közben a gyerek lelép a járdáról. Ezért a rendőrök arra figyelmeztetik az autósokat, hogy a gyalogátkelőhelyek előtt mindig lassítsanak. 

Gyerekekre vigyáz a rendőrség 

– Tapasztalataink alapján szeptemberben az iskoláskorú gyermekek közlekedés-biztonsági veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál. Gyermekeink a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közúti közlekedésnek, így valamennyi korosztályhoz képest megkülönböztetett figyelmet igényelnek. Az iskoláskorúakra leselkedő veszélyek másik oldalát az utakon tömegesen megjelenő járművek jelentik. A nyári szabadságok után a forgalomban részt vevő járművek száma ugrásszerűen megnő, jellemzően a reggeli iskolakezdés és a délutáni befejezés időszakában zsúfolttá válnak az utak, így az autósok oldaláról jelentkező közlekedésbiztonsági kockázat is megnövekszik – magyarázták a rendőrök, akik Iskolapélda elnevezésű kampányukban szeretnék felhívni a közlekedőket a veszélyekre. 

– Tudomásul kell venni, hogy a gyerekek másként gondolkodnak, mint a felnőttek. Másként látják a világot, más dolgokat tartanak fontosnak és érdekesnek, mint a felnőttek, és nincs ez másként a közúti közlekedésben sem. A gyermekek közlekedésük során is sokszor a kalandot, a játékot keresik, figyelmüket teljesen elvonhatja egy-egy érdekesnek tartott tárgy, vagy esemény, esetleg egy-egy zenébe belemerülve közlekednek. Ekkor azonban biztonságérzetük teljesen megszűnhet, a külvilágot kizárva pedig minden külső inger nélkül maradnak. Ezért ilyenkor minden sofőr számára a legfontosabb szabály: „Vigyázat! Gyerekek!” – figyelmeztetnek az egyenruhások, akik szerint elengedhetetlen, hogy a járművezetők a tanintézetek közelében különösen figyelmesen, óvatosan közlekedjenek. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez közeledve már távolabb kezdjék meg a lassítást.

A rendőrség a tanénkezdés veszélyeire szeretné felhívni a közlekedők figyelmét. mind az autósoknak, mind a gyalogosoknak fokozottan figyelnie kell a megnövekedett forgalomban.
Alig húsz méterrel a zebra előtt veszi csak észre a sofőr a parkoló autó mögött várakozó iskolást
Fotó: facebook/Komárom-Esztergom vármegyei rendőrség

– A tanítási nap kezdetén és végén a tanintézetek közelében forgalmi torlódások alakulhatnak ki, amelyek további kockázatokat jelentenek a gyermekek számára. Kérjük a járművezetőket, hogy legyenek ilyenkor türelmesek, előzékenyek, továbbá számítsanak arra, hogy a gyermekek ilyenkor váratlanul is megjelenhetnek az úttesten! Amennyiben a gyermek gyalogosan vagy tömegközlekedési eszközzel jár iskolába, akkor előzetesen meg kell velük ismertetni az adott útvonalat, és alaposan be kell gyakoroltatni a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen fogásokat. Ennek legjobb módja, ha a szülők a gyermekkel együtt járják be az iskolába vezető utat.

Amennyiben a gyermek kerékpárral, rollerrel jár iskolába, csak akkor járjon önállóan, ha ismeri a legfontosabb közlekedési szabályokat és képes a járművel biztonságosan közlekedni. Bár hazánkban még nem kötelező, ettől függetlenül kifejezetten ajánlott, hogy a kerékpározó gyermek minden esetben viseljen fejvédőt. A rendőrség a Polgárőrséggel együttműködve idén szeptemberben is, a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában kiemelt közterületi jelenlétet biztosít azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában