Tehetsz ellene!

2024.02.16. 12:20

Fényes nappal jönnek lopni: zsarutippek a besurranó tolvajok ellen

Kemma.hu

Hozzád is besurranhat bárki!

– ezzel a felütéssel figyelmeztet mindenkit a Komárom-Esztergom vármegyei rendőrség a Facebookon arra, hogy a besurranó tolvajok ellen lehet és kell is tenni. Mint irják, a műfajt űzők ismérve, hogy egyedül dolgoznak, és fényes nappal érkeznek, amikor szinte senki nincs otthon a szomszédban sem.

Nappal, munkaidőben tisztább a terep, de ha éjjel jutnak be a lakásba, képesek a fejünk mellől, álmunkban is elvinni az értékeinket. A besurranó tolvajok társasházak esetében mindig az előszobában hagyott, könnyen felmarkolható értéket kapják fel, nem is mennek tovább.

A családi házakban jellemzően a nappali, étkező és az előszoba a célpontjuk. Kihasználnak minden lehetőséget a gyors bejutásra a zsákmányszerzés érdekében. Lehet ez egy garázssajtó, nyitva hagyott emeleti rács nélküli ablak, bebuktatott pinceablak, hátsó bejárati vagy teraszajtó, szellőztetésre nyitva hagyott főbejárat, kertkapu, azaz bármi ahol bejuthatnak. A besurranók a rögtönzés mesterei: sosem előre tervezetten dolgoznak, az alkalom és a lehetőség mozgatja őket.
A rendőzök szerint így előzhetjük meg, hogy besurranók áldozatává váljunk:

  • A bejárati ajtót, kertkaput, garázsajtót akkor is tartsd kulcsra zárva, ha otthon vagy!
  • Zárd az összes ablakot, szellőztetéskor legyél a nyitott nyílászáró közelében!
  • A bejárati ajtónál, az előszobában ne tarts készpénzt, ékszert, mobilt, kulcsot!
  • Ne hagyd nyitva hátsó ajtót, autót, mindent zárj, ha van riasztó, azt kapcsold be!
  • Szereltess fel kamerarendszert, riasztót!
  • Ápolj a szomszédokkal jó viszonyt, figyeljetek egymásra!
  •  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában