Előkészítő ülés

2022.10.14. 13:10

700 milliós kölségvetési csalás Ácson: nyoma veszett az egyik vádlottnak

Egy ácsi szója- és műtrágyakereskedő cég vezetője óriási vagyonra tett szert a csalással. Társa egyelőre nem tudni, hogy hol van, ezért el kellett napolni az ügyben kiírt előkészítő ülést.

Kemma.hu

A költségvetési csalással majd' 700 millió forintot tüntettek el

Forrás: Shutterstock

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy ácsi cégvezető és társa majd' 700 millió forintos költségvetési csalási ügyben került a hatóságok látóterébe. Az október 13-ra kitűzött előkészítő ülésen egyébként a börtönbüntetés mellett a vagyonelkobzás is ott volt az ügyészség indítványai között.  A Tatabányai Törvényszéktől megtudtuk, hogy a tárgyalást végül elnapolták, mivel a másodrendű vádlott ismeretlen helyen tartózkodik. 

Az ácsi, szójadara-, valamint műtrágyakereskedelemmel foglalkozó cég egyébként 2013-ban alakult, azt azon év végétől az elsőrendű vádlott irányította, majd adókerülésre adta a fejét. Rávett egy másik embert, hogy legyen a társaság ügyvezetője, pénzért aláírja a számlákat, szerződéseket, okiratokat, ezzel pedig ez a delikvens lett az ügy másodrendű vádlottja. A cég a műtrágyát és a szójadarát az Európai Közösség területéről szerezte be, majd belföldi cégeknek értékesítette tovább.

Az igazi vezető a vádirat szerint mindvégig az ötletgazda volt. Arra is rávette tettestársát, hogy a NAV-hoz benyújtott adóbevallásaiban eltitkolja a belföldi termékértékesítésből származó bevételek egy részét. Az áfa-bevallásokban úgy tüntették fel a beszerzéseket, mintha azok belföldi adóalanyoktól származnának. Az „ügyeskedéssel” 683 millió 886 ezer 573 forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a magyar állami költségvetésnek, mellyel az elsőrendű vádlott gazdagodott jogosulatlanul. A következő tárgyalás január 26-án lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában