Időjárás

2024.07.21. 17:59

Még éjfélig tart a hőségriadó, de mi várható ezután? Fellélegezhetünk?

Szervezetünket is megterhelte az elmúlt időszak forrósága, éppen ezért a hőségriadó idejére vizet osztott a MÁV és a Volán a pályaudvarokon és az állomásokon, valamint párakapukkal és klimatizált helyiségekkel óvták a lakosokat vármegyénk területén.

Kemma.hu

Az elmúlt két hét kétségkívül a 2024-es évünk legmelegebb időszaka volt. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a hosszan tartó forróság miatt nem csak vármegyénk területére vonatkozóan, de az egész országban a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az országos tisztifőorvos 2024. július 7-én (vasárnap) hajnaltól 2024. július 21-én (vasárnap) éjfélig a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató előrejelzése alapján.

Komolyan kell venni a hőségriadót: szervezetünket is megterheli a forróság 

A hőhullám hatásai lehetnek a hőstressz, a napszúrás és a hőguta is. Leginkább a fiatal korosztály, 14 éves korig, valamint az idősek vannak a legnagyobb veszélyben. A gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjuk a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet, akár 70 Celsius-fokot is mutathat az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látunk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot!

De mi várható ezután? Érkezik a várva várt felüdülés? 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján hétfőn a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja, amelyből elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Az egyre nagyobb területen északnyugatira, északira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet hajnalban általában 16, 22, délután 30 és 35 fok között valószínű. Kedden az élénk északias szelet időnként erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 14, 22, délután 28, 35 fok között alakul, a nyugati tájakon mérhetjük az alacsonyabb értéket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!