Netnagyik

2018.01.24. 15:04

A nagymamák is vágynak a digitális tudásra

Kéthavonta ülnek össze a NetNagyi Klub tagjai a József Attila Megyei Könyvtár Népház úti Fiókkönyvtárában, akik legalább annyira képben vannak az online világgal, mint a mai fiatalok.

Körtvélyfáy Dina

A klubtagok között szoros barátságok szövődtek az évek során

Fotó: Hagymási

Már fél órával a kezdés időpontja előtt megérkeznek a NetNagyi Klub leglelkesebb tagjai a fiókkönyvtárba. Összeszokott csapatnak tűnnek, Szilassi Andrea informatikus könyvtárostól – aki nem mellesleg a klub vezetője – ennek okát is megtudjuk.

A klubtagok között szoros barátságok szövődtek az évek során
Fotós: Hagymási

– Szeptemberben évfordulót ünnepeltünk a Netnagyikkal, hiszen már több mint tíz éve járunk össze. Ez idő alatt barátságok szövődtek a tagok között, a „szeánszainkon” kívül is rendszeresen találkoznak. Kirándulni, színházba, moziba járnak, egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy csak a számítógép az, ami összetartja őket. Több klubbal is ápolunk testvérkapcsolatot: Pécsen, Budapesten, Ajkán, Békéscsabán vannak ismerőseink, több közös programot szervezünk velük együtt. Bár a klub neve némiképp ellentmondhatna ennek, de egyáltalán nem feltétel, hogy a résztvevő unokával rendelkezzen, sőt, férfiak is bátran csatlakozhatnak és csatlakoznak is hozzánk – mutat egy idős úr felé, aki feleségével érkezett.

Andrea elmondta, hogy nyitott emberek járnak ide, akik digitális tudásra vágynak. Először asztali gépet kezdtek használni, de már épp olyan jól boldogulnak a tablettel, mint az okostelefonnal. Kihívás nekik a digitális forradalom, a legtöbb eszközt ügyesen kezelik. Tanfolyamból sajnos meglehetősen kevés indulhat, de egyet mindenképpen szeretnének elindítani ebben az évben is. Az új megyei könyvtár épületében  azonban lesz oktatóterem, itt több képzésre lesz lehetőségük.

Az első internetes tanfolyamok még 2002-ben indultak, Andrea pedig észrevette, hogy nem csak az új érdeklődők járnának szívesen, hanem a már biztos számítógépkezelők is igénylik a továbbképzéseket. Így jött az ötlet, klubot szervez, ahol érdekes előadásokkal, beszámolókkal készül. Nemrégiben az okosvárosokról, majd a Windows 10-ről beszélgettek, a mai alkalommal pedig az okosodó háztartások kerültek „terítékre”. Honlapot is készített, számos szórakoztató tartalommal, mely az idősek számára vonzóvá tette az internetes világot.

Edit már a kezdetektől fogva részt vesz az összejöveteleken:

– Friss nyugdíjasként kerültem ide. Nagyon sokat kaptam a klubtól, egy másik világ nyílt meg a számomra. Azelőtt is sokat olvastam, színházba jártam, de a számítógép segítségével lehetőségem van virtuális utazásokat tenni.

A Facebookot nem használja, már nem szeretne részt venni a közösségi hálóban. Az Iwiwen még összeszedte az ismerőseit, de azóta úgy van vele, hogy tényleg csak azokkal akar kommunikálni, akikkel személyesen is tartja a kapcsolatot. Így is rengeteg levelezőpartnere van, e-mailben kapják a meghívókat a klubdélutánokra is. A tagokkal prezentációkat küldenek egymásnak.

– Öt éve járok már ide, nagyon aranyosak a klubtársaim. Andrea mindig csodákat mesél nekünk! Mindenféle újdonságról értesülünk és alig várom, hogy találkozzunk – veszi át a szót Emőke. – Otthon is használok számítógépet, a családommal, barátnőimmel értekezem. Négy unokám van, a két nagyobbal tudok levelezni, beszélgetni. Az internet a mi esetünkben összetartja a családot.

Ő a Facebookon „lóg” a legtöbbet, de szívesen hallgat zenét is az interneten. A komolyzenét preferálja, szereti a hegedűversenyeket és az operát.

– Mióta a számítógép előtt ülök, azóta a tévét hanyagolom. Nem nagyon van olyan műsor, ami érdekelne, csak a zöld adókat szeretem és a régi klasszikusokat, például Az arany embert. Délelőtt egy, délután több mint két órát töltök a gép előtt, legalább három órát egy nap. Tudom, hogy nem szabadna, de annyira érdekfeszítő!

Akad olyan is, aki rövid ideje jár a foglalkozásokra. Évát egy barátnője „csábította el”, és végül beleegyezett, hátha hall valami hasznosat, amit fel tud használni akár otthon, akár a munkahelyén.

– Tényleg remekül érzem itt magam! A mai témánk is érdekes, az okosháztartásokról hallunk majd. Egy éve vagyok nyugdíjas, részmunkaidőben még mindig dolgozom orvosként. Egy idő után, a munkám miatt rákényszerültem az okostelefon használatára. Inkább tartaléknak használom, szívesebben „nyomkodom” a tabletet, azon nagyobbak a betűk és a számok. A lehetőségeimhez mérten sokat utazom, az interneten foglalok szállást. Vásárolgatni is szoktam online, és a családdal itt szintén tudom tartani a kapcsolatot.

A klubtagok lassan elfoglalják helyüket, Andrea pedig elkezdi előadását. Az okosháztartásokról szóló videóba hamar belefeledkeznek a hölgyek és az úr, így aztán nem is zavarjuk őket tovább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!