Könyvajánló

2024.06.29. 09:00

A csodaszarvas mondája ma is üzen

A mítosz és a valóság határvidékére invitál e képeskönyv mindenkit, aki kíváncsi népünk eredetére.

Balázs D. Attila

Forrás: kairosz.hu

Mai torz világunkban, egy hazugságra és kapzsiságra alapuló új világrendben élve, felemelő olvasni Kézai Simon sorait ősi gyökereinkről. A csoda­szarvas mondája című fekete alapon fehér betűs, aranyozott kötet az 1285 körül elkészült Gesta Hunnorum et Hungarorumból (A hunok és a magyarok cselekedetei) emel ki egy fontos részletet a két nép etnogeneziséről, amelyet Dorner Anita illusztrációi és Őri Kiss István borítója tesz élővé, a szem számára is vonzóvá.  

Ehhez a szép konstellációhoz írt tartalmas előszót M. Lezsák Gabriella, aki szerint 

a mítosz és a valóság határvidékére invitál e képeskönyv mindenkit, aki kíváncsi népünk eredetére. 

A történész elmondása alapján, a rendszerint csodás elemekkel átszőtt eredetmondák már a születésünk pillanatában a nemzeti összetartozást erősítették. A régmúlt ködébe vesző mesés történeteknek azonban mindig volt valami valóságtartalma. Az élő szájhagyomány alapján a krónikás által lejegyzett Csodaszarvas-mondában szereplő Ménrót avagy Nimród fejedelem valóban létező történelmi személy volt, a Biblia a legjelentősebb ókori, mezopotámiai uralkodóként őrizte meg az emlékét.  

Forrás: kairosz.hu

Ugyanakkor hozzáteszi:

 ha őseink nem merítettek volna erőt a Csodaszarvas-mondából, akkor talán ahhoz sem lett volna erejük, hogy több mint egy évezreden át fenntartsák a magyarok birodalmát itt, Európa szívében.  

A jelenkor is meríthet erőt e történetből, elmerülhet e csodás kis album lapjaiban, hiszen egy újabb évezred kezdődött, amit túl kell éljünk itt, a Kárpát-medencében. 

A csodaszarvas mondája 
Kairosz kiadó, 2023. 
Terjedelem: 64 oldal 
Ára: 3920 Ft 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!