Közélet

2015.11.30. 15:13

Amatőr rádiósból múzeumtulajdonos lett Béla bácsi

A Komárom-Esztergom megyei Vérteskethelyen már 250 darabos rádiógyűjteménnyel büszkélkedhet VargaBéla.

P. P.

Varga Béla a faluban született, csak tanulni és dolgozni járt máshova. Tatabányán lett villanyszerelő, először a TANÉP-nél, majd katonaság után a helyi termelőszövetkezetben dolgozott. Később megfordult a kisbéri téglagyárban, majd a város költségvetési üzemétől ment nyugdíjba.

Kamasz kora óta élénken érdeklődött a rádiók és a televíziók működése iránt, imádta azokat „bütykölni”, de sosem tanulta ki hivatalosan a szakmát. Először egy úgynevezett néprádiót javított meg, csövet és potmétert, vagyis hangerőszabályozót  cserélt benne.

Mivel jó szakember volt, sok helyre hívták villanyt szerelni. Gyakran jutott fel így a családok padlásaira, s ha ott meglátott egy-egy régi rádiót, elkérte azt. Amikor híre ment hobbijának, már házhoz szállították neki az ismerősök. Gyűjteménye szépen gyarapodott, ma már több mint 250 darabbal rendelkezik.

Korábban veje házának egyik üres helyiségében tárolta valamennyit, de a közelmúltban megvalósította régi álmát, és saját otthona melléképületében berendezte a rádió-múzeumot. Érdemes megnézni. Láthatók itt magyar, orosz, német, szlovák és osztrák típusok egyaránt, de távol-keleti egyetlen egy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!