Nyugdíj

2024.04.26. 12:57

Ki veheti fel az utolsó nyugdíjat? – hasznos tanácsok gyász esetén

Amennyiben egy nyugdíjas elhalálozik, akkor azt 15 napon kell bejelenteni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál. De meddig jár az elhalálozást követően jogosan a nyugdíj?

Kemma.hu

A Teol.hu összegyűjtötte, hogy a hozzátartozók meddig jogosultak felvenni az elhunyt ellátását, s mi a teendő a családnak a gyászidőszak ezen részében. A nyugdíj nem szűnik meg azonnal, de komoly következményei lehetnek, ha nem jelentjük be hozzátartozónk halálát. 

A nyugdíj esetében nem mindegy, hogy ki és mikor veszi fel az utolsó járandóságot
A nyugdíj esetében nem mindegy, hogy ki és mikor veszi fel az utolsó járandóságot
Forrás: MW

Mint ismeretes, a nyugdíj ellátások utalása havonta történik. A folyósítás kezdő időpontja a nyugdíjmegállapító határozatban megjelölt nap, befejezésének ideje a jogosultság megszűnésének, megszüntetésének napja, legkésőbb a nyugdíjas halála hónapjának utolsó napja.

De mi a teendő elhalálozás esetében? Meddig jár a nyugdíj?

A nyugellátásban részesülő személy elhalálozását, és annak időpontját a vele közös háztartásban együtt élt: házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér, egymást követő sorrendben, e hozzátartozók hiányában pedig: az örökös, vagy a nyugellátás felvételére jogosult más személy, tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek.

Aki a jogosult halála esetén a kiutalt nyugdíjat jogtalanul vette fel, köteles azt visszafizetni. A halál napját magában foglaló hónap végéig járó fel nem vett nyugdíj felvételére is a fent megnevezett személyek, a fent ismertetett sorrendben jogosultak. Ha a felvételre az örökös jogosult, a hagyatéki végzés jogerőre emelkedése napjától számított egy éven belül veheti fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában