Sport

2014.07.03. 14:07

26 éves rekordot döntött meg a tatabányai magasugró

A TSC-Geotech magasugrója és nagy reménysége, Luterán Petra a közelmúltban számos versenyen leiskolázta az egész mezőnyt. Kitartásának és szorgalmának köszönhetően a kínai ifjúsági olimpián bizonyíthat augusztusban.

kemma.hu

Fantasztikus eredményeket értek el a közelmúltban a Tatabányai Sport Club-Geotech atlétái. Az Azerbajdzsánban megrendezett ifjúsági előolimpián a klub két fiatal versenyzője - Luterán Petra magasugró és Schmöltz Márk Xavér gerelyhajító - olyan teljesítményt produkált, amivel kivívták az augusztusban, Kínában rendezendő ifjúsági olimpián való indulás jogát.

Luterán Petra már idén berobbant a hazai felnőtt elitbe. A szárligeti kislány egy jól sikerült alapozást követően nagyszerű szériát produkált. Az országos csapatbajnokságon 175 cm-es egyéni csúcsával megváltotta a repülőjegyét a bakui előolimpiára. Egy hét múlva Zalaegerszegen, 177 cm-es ugrásával maga mögé utasította a magyar felnőtt mezőnyt.

Ezt követően Budapesten országos diákolimpiai bajnok lett 178 cm-es újabb egyéni csúccsal. Aztán elrepült Bakuba a válogatottal, ahol 182 cm-es fantasztikus eredménnyel, óriási meglepetésre ezüstérmet szerzett az előolimpián és ezzel kijutott a kínai, ifjúsági ötkarikás játékokra. A menetelés ezzel nem ért véget, hiszen legutóbbi versenyén 179 cm-es eredménnyel, leiskolázva a mezőnyt korosztályos magyar bajnokságot nyert.

Petrával kapcsolatos érdekesség, hogy a hazai krónikák szerint huszonhat éve nem ugrott ekkorát ifjúsági korú lány Magyarországon. Tovább növeli sikerei értékét, ha tudjuk, hogy Petra 166 cm-es testmagasságával általában a mezőny legalacsonyabb indulója. Jelenleg tehát tizenhat centiméterrel ugorja át saját méretét, ami korosztályát tekintve világra szóló teljesítmény.
Petra az édesapjával edz, de az eddigi eredményei és hogy idáig eljutott, az nevelőedzőjének, Salamon Zoltánnak, a TSC-Geotech vezetőedzőjének a keze munkáját is dicséri. A kislány nyári programja rendkívül zsúfolt, hiszen az edzések mellett az olimpiával kapcsolatos előkészületekre hivatalos (orvosi vizsgálatok, ruhapróba, eskütétel). Hamarosan az Egyesült Államokba utazik a gyalogló Bagdány Thomasszal, ugyanis a szakvezetés beválogatta őket a junior világbajnokságon induló csapatba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!