Fogy a levegő

2 órája

Manfred Weber az elmúlt időszakban minden oldalról támadások célpontjává vált

Az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője viharos napokon van túl. A magyargyűlölő Manfred Weber már nem tudja teljesen megkerülni az Európai Parlamentben egyre nagyobb jobboldali blokkot – mutat rá cikkében a Magyar Nemzet.

MW

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. július 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Az elmúlt hét különösen viharos volt Weber számára, emlékeztet elemzésében Süddeutsche Zeitung. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Parlamentben frusztrált magyargyűlölőnek nevezte. A Zöldek azzal vádolták, hogy „a szélsőjobb barátja”, míg saját pártja, a CSU azzal támadta, hogy túlságosan közel áll a Zöldekhez.

Weber Orbánt „a múlt emberének” minősítette, ám a cikk szerzője szerint „azonban Weber állítása Orbánról kétségtelenül túlzás”. Az Európai Parlamentben a jobboldali blokk olyan nagyra nőtt, hogy az EPP vezetője már nem tudja teljesen megkerülni őket

– derül ki a Magyar Nemzet szemléjéből.

Orbán Viktor pontosan megfogalmazta, mi a baja a magyarokkal és személy szerint a magyar miniszterelnökkel az EPP vezetőjének, hogy Weber azért lett „magyargyűlölő”, mert nem segítette őt az Európai Bizottság elnöki székébe 2019-ben.

"Sajnálom, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője zárójelbe teszi a valóságot. Azt mondja, hogy a magyar kormányzó párt nem nyerte meg az európai választásokat Magyarországon. Negyvenöt százalékot kaptunk. Önök Németországban harmincat, akkor ki nyert itt? És ha már ön nem riadt vissza a személyes megjegyzésektől, nekem is engedjen meg egy személyes megjegyzést. A harag rossz tanácsadó. Tudjuk, hogy vannak konfliktusok közöttünk. 2018-ban jelentős szerepet játszottam abban, hogy ön nem lehetett bizottsági elnök. Én támogattam volna önt, meg is ígértem, hogy támogatni fogom. Csak ön azt nyilatkozta utána, hogy nem akar a magyarok szavazatával bizottsági elnök lenni. Hát nem lett. Ezért haragszik rám. Ott akar ülni abban a székben, ahol most Ursula von der Leyen van, de rájött, hogy miattam nem ül ott, ezért haragszik rám. De ezen én nem tudok segíteni" – fogalmazott válaszában Orbán Viktor.

Manfred Weber eközben a saját pártjában is támadások célpontjává vált. 

A cikk folytatása ITT olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában