Ifjúsági innovációs fórum

3 órája

Több mint kétszer annyi kutató és fejlesztő dolgozik ma Magyarországon, mint 2010-ben

Az elmúlt tíz évben a kormány nominálisan megháromszorozta a kutatásra és fejlesztésre szánt forrásokat és ma már több mint kétszer annyi kutató és fejlesztő dolgozik Magyarországon, mint 2010-ben – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton a Tiszalúci Ifjúsági Innovációs Fórumon, írja az MTI.

MW

Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár beszédet mond a Tiszalúci Ifjúsági Innovációs Fórumon 2024. október 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM)/Orosz Péter

Koncz Zsófia hangsúlyozta, ez a harmadik legnagyobb növekedést jelenti az Európai Unióban ezen a területen. Emellett nő a doktori hallgatók száma és a kutatói utánpótlás is, öt év alatt a kormány csaknem megkétszerezte a doktori képzésben hallgatók számát – tette hozzá.

Mint mondta, e tanulók harminc százaléka külföldi, ami azt mutatja, hogy külföldről is vonzóak a magyar felsőoktatási intézmények. A kormány megújította a felsőoktatási intézményeket, science parkokat hoz létre, emellett megreformálta a kiválósági alapú kutatási támogatás rendszerét is – jegyezte meg.

Az államtitkár közölte: Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar fizikus vezetésével elindult a Bajnokok hazahívása című program is, mellyel a kormány kutatókat szeretne „hazacsábítani”. Endrődi Gergely kutatófizikus Németországból csatlakozott a programhoz, Krausz Ferenc pedig „nagyon-nagyon elkötelezett abban, hogy sok kutatót megszólítson” – mondta.

Koncz Zsófia köszöntőjében a szakképzés megújításáról is beszélt, mellyel kapcsolatban kiemelte, hogy a kormány bevezetett egy „komoly ösztöndíjrendszert”, és középpontba helyezte azt, hogyan lehet a szakképzésen keresztül a vállalkozásokkal közösen megszólítani a fiatalokat.

Hangsúlyozta, az innováció kérdésében a fiatalokkal a kormánynak egy olyan szövetséget kell kialakítani, hogy a magyarok „igazán sikeresek” tudjanak lenni, hiszen egy ország gazdasági teljesítményét is meghatározza, hogyan tud „rákapcsolódni” az innovációra. Szerinte a magyarok kreativitása évszázadokra visszamenőleg egyedülálló, és ebben a fiatalokra „óriási szükség van”.

Az államtitkár kiemelte, ahhoz, hogy Európa igazán versenyképes legyen, sikeres fiatalokra van szükség. Fontosnak nevezte, hogy a kormány ezt olyan kiemelt programokkal segítse, mint a Selye János diáklaborhálózat, a Pannónia Ösztöndíjprogram vagy a Neumann János Program, amely az ország új innovációs stratégiája.

Koncz Zsófia jelezte: a magyar kormány azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unióban a legjobb tíz, világszinten pedig a legjobb huszonöt innovátor ország közé kerüljön.

Siri Norbert, Tiszalúc független polgármestere elmondta, hogy második alkalommal szervezték meg a településen az ifjúság jövőjével kapcsolatos fórumot. Szerinte a vidéki fiataloknak korlátozottabbak a lehetőségei, mint a nagyvárosokban élőknek, és kevesebb az a platform, ahol elmondhatják gondolataikat az őket érintő kérdésben. Kiemelte: fontos a fiatalokkal való párbeszéd és a helyi közéletbe való bevonásuk elősegítése, ezért azt tervezik, hogy az önkormányzat szakbizottságaiban is szerepet kínálnak helyi fiataloknak.

Hegedűsné Stion Éva, a Bakcsó Természetjáró, Természetvédő, Kulturális és Szabadidősport Egyesület (Bakcsó TTKSZSE) elnöke elmondta, hogy mintegy négy éve hozták létre a szervezetet a tiszalúci fiatalok és a kisgyermekes családok támogatására. Céljuk az volt, hogy értékes szabadidős programokat kínáljanak, és fejlesszék az ifjúság, valamint az ifjúsággal foglalkozó szakemberek kompetenciáit.

A köszöntők után a Bakcsó TTKSZSE által szervezett fórumon az érdeklődők kerekasztal-beszélgetéseket hallgathatnak meg. Az rendezvény az ErasmusDays programsorozat egyik eseményeként valósul meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában