A jegyzőkönyvekből kiderült

2 órája

Kifizetőhelyként tekintett az állami társaságokra Magyar Péter

Az érdemi munkában szinte alig vett részt, többször meg sem jelent az üléseken. Magyar Péter mindezért közel 13 millió forintot kapott másfél év alatt – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

MW

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke

Forrás: MW

Fotó: Csudai Sándor

Magyar Péter az utóbbi hetekben erős kritikával illette az állami tömegközlekedés egyes cégeit, irányítóit. Ilyen megszólalásaikor a Tisza Párt elnöke arról nemigen tett említést, hogy két fontos, köztulajdonban álló közlekedési cégben maga is a döntések közelében volt: a politikus az elmúlt években a Volánbusz Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatóságában is helyet foglalt – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Magyar nem véletlenül nem beszél arról, hogy igazgatósági tagként mit tett az utasokért – írják.

Az igazgatósági ülésekről rendre jegyzőkönyvet vesznek fel, a Magyar Nemzet megismerte azoknak a jegyzőkönyveknek a tartalmát, amelyek Magyar tagsági időszaka alatt készültek. Ezekből világosan kiderül: 

a közösségi közlekedés állapotát ma oly vehemensen ostorozó Magyar Péter a döntések jelentős részében nem vett részt, alig szólt hozzá, kevés ötlete pedig az utasokat sújtotta volna. Mindezért ráadásul hatalmas pénzt vett fel. 

Magyar Pétert 2022 augusztus elején nevezték ki a Magyar Közút igazgatósági tagjává. Mandátuma eredetileg 2027 augusztusáig szólt, javadalmazását pedig havi 375 ezer forintban állapították meg. Öt éves mandátumát ugyanakkor nem tölthette ki, 2024 februárjában megszűnt a megbízatása.

A közút igazgatósága összesen 22 alkalommal hozott döntést Magyar igazgatóságbéli tagsága alatt. A politikus összesen nyolc esetben maradt ki ebből. Az igazgatóság nyolc alkalommal tartott ülést személyesen, Magyar Péter két ilyenen nem volt ott. A testület a másik 14 esetben ülésen kívül határozott, az azóta ellenzékivé lett politikus ezeken hatszor nem adott le írásbeli szavazatot. A többi nyolc döntésnél, vagyis amikor voksolt, támogatta az előterjesztést. Volt, hogy a dokumentumok kiküldése után 37 perc kellett csupán neki ahhoz, hogy támogatólag szavazzon.

A jegyzőkönyvek tanúsága szerint Magyar csak néhány, nem szorosan szakmai kérdést érintő témakör kapcsán szólalt meg a közút ülésein. 

Magyar Pétert 2023 márciusában nevezték ki a Volánbusz igazgatósági tagjává, ahonnan az év november 30-ával hívták vissza. A javadalmazása havi 945 400 forint volt.

Ez idő alatt nyolcszor tartott a Volán igazgatósága és felügyelőbizottsága együttes ülést, négy további esetben írásbeli szavazás volt. Magyar Péter a nyolc együttes ülésből kettőre ment el, négyszer online vett részt, kétszer távolmaradt. Az írásbeli szavazások közül kettőn voksolt, kettőn nem. Ilyen értelemben 

a 12 alkalom harmadán nem működött közre az igazgatóság munkájában.

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában