Ukrán válság

2024.08.19. 07:00

Zelenszkij elmondta, mi a célja az orosz Kurszki régióba való behatolásnak

908. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák harckocsival az ukrán–orosz határ mentén elterülő Szumi területen, a határ közelében az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2024. augusztus 17-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: George Ivancsenko

Ukrán tisztségviselő: a civileknek legfeljebb két hetük van elhagyni Pokrovszk városát

 A civileknek legfeljebb két hetük van elhagyni Pokrovszk városát az orosz csapatok előrenyomulása közepette - közölte hétfőn Szerhij Dobrjak, az ukrán város katonai közigazgatásának vezetője az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva. 

Mint mondta, a közeli Mirnohradban élőknek kevesebb idejük maradt erre, mindössze pár nap. Dobrjak ismételten a települések elhagyására szólította fel a polgári lakosokat. 

Dobrjak szerint 

a hatóságok naponta legalább ezer embert tudnak kimenekíteni, de jelenleg napi szinten mindössze alig 600-an hagyják el a várost. 

Vadim Filaskin, Donyeck megye ukrán kormányzója Telegram-oldalán arról számolt be, hogy mintegy 53 ezer ember, köztük négyezer gyerek maradt Pokrovszk térségében. Hozzátette, hogy a környező településeken kijárási tilalmat rendeltek el. 

A pokrovszki frontszakaszon dúlnak jelenleg a legádázabb harcok Kelet-Ukrajnában, az orosz csapatok az utóbbi hónapokban egyre közelebb kerültek a városhoz, s a múlt heti jelentések szerint valamivel több mint tíz kilométerre vannak annak külterületeitől az ukrán hatóságok szerint. 

Az ukrán vezérkar hétfői hadijelentésében 145 összecsapásról tett említést az utóbbi 24 órában, ebből 45 Pokrovszk, további 24 pedig a 47 kilométerre található Toreck, az orosz erők másik csapásirányának térségében zajlott. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn este nagykövetekhez szólva az ukrán csapatok kurszki sikereiről beszélt. Azt állította, hogy ukrán erők ellenőrzése alá került az oroszországi Kurszk megye több mint 1250 négyzetkilométernyi területe 92 településsel.

 Újfent sürgette országa szövetségeseit, hogy oldják fel a nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat orosz területek elleni mélységi csapásokra. 

"Az Oroszországgal kapcsolatos úgynevezett piros vonalak naiv, illúzórikus elképzelése, amely meghatározta egyes partnereink háborúval kapcsolatos értékelését, felmorzsolódott a napokban valahol Szudzsa térségében" - hangoztatta Zelenszkij az ukrán ellenőrzés alá került orosz határtelepülésre utalva.

Újabb ukrán település elfoglalásáról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Orosz csapatok elfoglalták a Donyeck régióban található Zalizne (korábbi nevén Artyjomovo) települést - közölte az orosz védelmi minisztérium a vasárnapi hadijelentést ismertetve. 

A település Toreck határában található, amely kisváros az orosz erők egyik fő csapásiránya a térségben Pokrovszk mellett. A háború előtt mintegy ötezren lakták Zaliznét, Torecknek pedig hozzávetőleg 30 ezer lakosa volt. Utóbbi kisvárost a kijevi vezetés megerősítette. 

A tárca közölte, hogy

 orosz ellenőrzés alá került Donyeck régióban a Viemka vasúti állomás is. 

A jelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1800 katonája esett el vagy sebesült meg a harcokban. 

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg hét lőszer- és üzemanyagraktárt, egy Sz-300P légvédelmi rakétaüteget, 26 HIMARS-rakétát, továbbá 49 drónt. 

A tárca közölte azt is, hogy az ukrán csapatok augusztus 6-án indított betörése óta az ukrán erők vesztesége az oroszországi Kurszk megyében 3800 halott és sebesült. Emellett az ukrán hadsereg 54 harckocsit, 26 gyalogsági harcjárművet, 48 csapatszállítót és 281 egyéb páncélozott harcjárművet vesztett. 

A beszámoló szerint 

az utóbbi 24 órában három olyan ukrán támadást hárítottak el, amely a kurszki Olgovka, Russzkoje Cserkasszkoje és Porecsnoje felől érkezett.

 A harcokban az ukrán erők legkevesebb 25 katonája vesztette életét, és négyen hadifogságba estek. 

Az orosz külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy

 brit elemzőintézetek 32 szakértőjét, illetve munkatársát helyezték beutazási tilalom alá, arra hivatkozva, hogy a nyugati politikai érdekeknek megfelelő oroszellenes vonalat képviselnek, és olyan félrevezető információkat tesznek közzé, amelyek Moszkva lejáratását szolgálják. 

Továbbra is lángokban áll Oroszországban a haderő szükségleteit is kielégítő proletarszki kőolaj- és kőolajszármazék-tároló, miután vasárnap ukrán dróntámadás érte a létesítményt. A helyi hatóságok szükségállapotot hirdettek ki. A lángok megfékezése során 41 tűzoltó megsérült, közülük 18-at kórházba kellett szállítani, öt intenzív osztályon van.

Az ukrán elnök szerint az orosz Kurszki régióba való behatolás célja egy ütközőzóna létrehozása

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap éjszakai beszédében azt mondta, hogy az oroszországi Kurszki régióba történt ukrán behatolással az a cél, hogy létrehozzanak egy ütközőzónát, amivel megakadályozhatják a további orosz támadásokat a határon túlról.

Az ukrán elnök ezzel először fogalmazta meg egyértelműen az augusztus 6-án kezdődő hadművelet célját. Korábban azt mondta, hogy a művelet célja az ukrajnai Szumi megye közösségének megvédése az állandó ágyúzástól.

Volodimir Zelenszkij beszédében úgy fogalmazott, hogy

most az elsődleges feladat a lehető legtöbb orosz háborús potenciál elpusztítása és a maximális ellentámadási akciók végrehajtása. Ez magában foglalja egy ütközőzóna létrehozását az agresszor területén a Kurszki régióban végzett hadművelet keretében.

Ukrajna a hétvégén megsemmisített két kulcsfontosságú hidat a Kurszki térségben, amivel részben megszakította az orosz katonai utánpótlási vonalakat. A Mash Telegram-híroldal szerint a támadások következtében csak egy híd maradt sértetlen a térségben, megnehezítve az orosz utánpótlást és az orosz civilek evakuálását.

Házromok előtt egy férfi 2024. augusztus 18-án, miután orosz légitámadás ért egy Kijev közelében fekvő falut
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Ukrajnába látogat az indiai miniszterelnök 

Narendra Modi indiai miniszterelnök Ukrajnába látogat – jelentette be az indiai külügyminisztérium hétfőn. A kormányfőnek ez lesz az első útja Ukrajnába az orosz intervenció kezdete óta, és látogatására csaknem egy hónappal azután kerül sor, hogy Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az indiai külügyminisztérium hétfői közleménye szerint Narendra Modi utazásának részleteit még a nap folyamán ismertetik. Az indiai média beszámolója szerint a kormányfő kijevi látogatására még augusztusban sor kerül.

Ukrajna ellen 2022-ben indított inváziója után Moszkvával szemben a nyugati országok szankciókat vezettek be, de India továbbra is kereskedik Oroszországgal. India tartózkodott attól, hogy közvetlenül Oroszországot hibáztassa a Moszkva által különleges katonai műveletnek nevezett invázióért, miközben arra buzdította a két országot, hogy párbeszéd és diplomácia útján oldják meg a konfliktust.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki India Oroszországhoz fűződő kapcsolata miatt, különösen akkor, amikor Washington megpróbálta erősíteni kapcsolatait Újdelhivel, mint lehetséges ellensúly a feltörekvő Kínával szemben.

Ukrán hadifogságba esett orosz katonák az ukrán–orosz határon, a Szumi területen az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2024. augusztus 16-án
Forrás: MTI/EPA

Zelenszkij kiadta az ukázt az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak és Franciaországnak

Az ukrán elnök követeli, hogy Nyugat gyorsabban teljesítse ígéreteit – írja a Magyar Nemzet.

Most kaptam jelentést Szirszkij főparancsnoktól a kelet-ukrajnai helyzetről, a kurszki területen folyó hadműveletről... A mieink minden fronton nagyszerűen teljesítenek. Szükség van azonban arra, hogy partnereink gyorsabban szállítsák az ellátmányt. Határozottan kérjük ezt. A háborúban nincsenek vakációk. Döntésekre van szükség, csakúgy, mint a bejelentett segélycsomagok időben történő logisztikájára. Ezt különösen az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak és Franciaországnak címzem

– fogalmazott az ukrán elnök a Telegramon.

Oroszország hivatalosan is panaszt tett az Északi Áramlat elleni merénylet kivizsgálása miatt Németországnál

Ezzel egy időben tárgyalásokat kezdeményeznek, hogy Berlin teljesítse nemzetközi kötelezettségeit a terrorizmus elleni küzdelem terén – közölte Oleg Tyapkin, a külügyminisztérium európai főosztályának igazgatója a RIA Novosztyinak adott interjújában, írja a Magyar Nemzet.

A diplomata emlékeztetett arra, hogy a német hatóságok körözési listára tették a balti-tengeri terrorcselekmények egyik feltételezett elkövetőjét, aki ukrán állampolgársággal rendelkezik – fogalmaz a RIA Novosztyi.

Abból ítélve, hogy a német média régóta és módszeresen azt a tézist hirdeti, hogy ezek a személyek semmilyen államhoz nem kötődnek, a német nyomozást is úgy zárják le, hogy nem derül fény a Északi Áramlat aláaknázásának valódi megrendelőire

– mondta.

Oroszország nem szándékozik eltűrni ezt a helyzetet – hangsúlyozta Tyapkin.

„Felvetettük a kérdést, hogy Németország és más érintett országok teljesítik-e az ENSZ terrorizmus elleni egyezményeiből eredő kötelezettségeiket. Az erre vonatkozó követeléseket hivatalosan kétoldalúan, többek között Berlin felé is benyújtottuk”

– mondta.

Moszkva – tette hozzá a tárcavezető – a hatályos nemzetközi szabályoknak megfelelő tárgyalásokra törekszik. A további lépések a Nyugat reakciójától függnek – mondta a diplomata.

Orosz dróntámadás ért több ukrán megyét

Az ukrán légvédelem lelőtte mind a 11 Shahed típusú támadó drónt, amelyeket Oroszország augusztus 20-ra virradó éjszaka indított – jelentette az ukrán légierő.

Oroszország a jelentések szerint a drónokat Kurszki területről, valamint az oroszországi Krasznodari területen fekvő Primorszk-Achtarszkból indította.

A drónokat Mikolajiv, Cserkaszi, Vinnyica, Kijev, Dnyipropetrovszk, Harkiv, Szumi és Donyeck megyék felett lőtték le, károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés – írja az Origo a Kyiv Independentre hivatkozva.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 7790-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 11856-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn.

A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában