Nagy a baj

2024.07.19. 13:00

Szerte a világban tömeges leállásokat okoz egy informatikai hiba, a Budapest Airport is érintett – frissült

A gond sok magyarnak is kellemetlenségeket okozhat, a Liszt Ferenc-repülőtér is érintett.

MW

Várakozó utasok a Roterdam The Hague repülőtér elõtt 2024. július 19-én, amikor egyelőre tisztázatlan eredetű informatikai hiba akadályozza repülőterek, légitársaságok, vasutak, bankok, távközlési és médiavállalatok és más nagy rendszerek működését világszerte

Forrás: MTI/EPA/ANP

Fotó: Robin Utrecht

Informatikai hiba akadályozza repülőterek, légitársaságok, vasutak, bankok, távközlési és médiavállalatok és más nagy rendszerek működését szerte a világban - jelentették péntek délelőtt a nemzetközi hírügynökségek az érintett intézmények közléseit idézve.

Egyebek közt fennakadások vannak az összes spanyol repülőtéren, a berlini és az amszterdami repülőtéren, a legnagyobb brit vasúttársaságnál, a brit Sky tévétársaságnál, továbbá számos ausztráliai és új-zélandi vállalatnál.

A felhasználók által jelentett internetkieséseket figyelő DownDectector növekvő kieséseket regisztrált a Visa és az Amazon, valamint a légitársaságok, köztük az American Airlines és a Delta esetében.

A fennakadások pénteken Ausztráliában és Új-Zélandon a médiát, kiskereskedelmet, bankokat, a légitársaságokat és távközlési vállalatokat is érintették.

Ausztrália legnagyobb bankja, a Commonwealth Bank közölte, hogy a szolgáltatás fennakadása miatt egyes ügyfelei nem tudtak pénzt utalni. Az ausztrál Qantas légitársaság és a Sydney repülőtér a járatok késéseiről számolt be. Az ausztrál kormány válságtanácskozást hívott össze.

A brit Sky News tévécsatorna vezérigazgatója, David Rhodes pénteken az X közösségi médián kért elnézést a közönségtől, amiért reggel órákig nem tudtak műsort sugározni.

Egészségügyi illetékesek pénteken szintén az X-en közölték, hogy Nagy-Britanniában nem működik az orvosok által használt egészségügyi előjegyzési rendszer. Németországban legalább két kórházban állt le a számítógépes rendszer.

A Berlin-Brandenburg repülőtér (BER) szóvivője arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy pénteken délelőtt 10 óráig minden járatot le kellett állítaniuk egy technikai probléma miatt. Az utasfelvétel újraindult, de késésekre lehet számítani.

Az edinburgh-i repülőtéren az utasok nem tudták használni az automatikus utasfelvételt, amelyet manuálisan végezték el a légitársaságok alkalmazottai.

A Prágai repülőtér közlése szerint a globális utasfelvételi rendszer fennakadása miatt kell számolni az induló járatok késésével.

A globális technikai probléma az amszterdami Schiphol Repülőteret is érintette a légikikötő szóvivőjének közlése szerint. De az egyelőre nem világos, hogy a fennakadás hány járat érkezésére és indulására volt hatással.

Leálltak a nagy amerikai légitársaságok. Három indiai légitársaság is informatikai zavarokról számolt be.

A Skyguide svájci légiirányító vállalat bejelentette, hogy elővigyázatosságból ideiglenesen 30 százalékkal csökkentette a svájci légiforgalmi kapacitást a globális informatikai hiba miatt. A legnagyobb svájci repülőtér, Zürich bejelentette, hogy további rendelkezésig nem fogad repülőgépeket, bár a már úton lévő gépek leszállhatnak.

A Govia Thameslink, Nagy-Britannia legnagyobb vasúttársasága szintén az egész hálózatot érintő informatikai problémákat jelentett, amelyek figyelmeztetésük szerint járatkimaradásokat is okozhatnak.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma pénteken közölte, hogy a globális informatikai hiba érinti néhány elektronikus rendszerét, ezért azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy amíg a probléma meg nem oldódik, kerüljék a tranzakciókat.

A brit és a német kormány illetékese is úgy nyilatkozott, hogy fennakadásokat nem kibertámadás okozza.

 CrowdStrike: nem biztonsági incidensről vagy kibertámadásról van szó 

A CrowdStrike amerikai kiberbiztonsági cég úgy véli, hogy nem biztonsági incidens vagy kibertámadás áll a pénteken kezdődött globális informatikai hiba mögött, a problémát már azonosították, megoldást is találtak rá, s a javítás már folyamatban van.

A meghibásodás a Microsoft 365 alkalmazásokat és szolgáltatásokat érintette. 

A Microsoft a honlapján azt írta, hogy befejezte a hibaelhárítási műveleteket, és a telemetriájuk azt jelzi, hogy valamennyi, korábban érintett Microsoft 365 alkalmazás és szolgáltatás helyreállt.

George Kurtz, a CrowdStrike vezérigazgatója az X-en közölte, hogy a cég "aktívan együttműködik az érintett felhasználókkal a Windows Hosts fájlok egyetlen tartalmi frissítésében előforduló hiba elhárításában".

Kurtz szerint nem biztonsági incidens történt. "A problémát azonosították, elszigetelték és folyik a javítása" - írta akkor, hozzátéve, hogy a Mac és Linux rendszerek nincsenek veszélyben.

"Nagyon sajnáljuk a felhasználóknak, utazóknak, illetve minden érintettnek okozott következményeket, ideértve saját vállalatunkat is" - hangsúlyozta Kurtz az NBC News hírtelevízió Today című műsorában. "Felhasználóink közül sokan újraindítják rendszereiket és azok ismét működni fognak" - mondta Kurtz, ugyanakkor elismerte, hogy egyes olyan rendszereknél, amelyek automatikusan nem állnak helyre, ez némi időbe telhet.

A New York-i tőzsdén a CrowdStrike részvényeinek árfolyama a nyitás előtti kereskedésben csaknem 12 százalékot esett, míg a Microsoft részvényei 1,4 százalékot.

A CrowdStrike péntek reggel arról küldött figyelmeztetést ügyfeleinek, hogy a széles körben használt Falcon Sensor szoftver okozta a Microsoft Windows összeomlását és a számítástechnikai zsargonban "kék halálnak" nevezett meghibásodást.

Budapest Airport: a Liszt Ferenc-repülőtér is érintett

Globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel. A Wizz Air is arról tájékoztatott, hogy utasai fennakadásokat tapasztalhatnak a légitársaság nemzetközi hálózatán.

A Budapest Airport közölte, a Liszt Ferenc-repülőtéren a probléma a Eurowings, a Ryanair, a Turkish Airlines és a Wizz Air járatait érinti, több légitársaság az utasfelvétel manuális elvégzése mellett döntött. A földi kiszolgáló vállalatoktól kapott információk alapján a Budapest Airport hangosbemondás útján tájékoztatja az utasokat, a helyszínen várakozóknak vizet biztosít.

A Budapest Airport arra kéri az induló utasokat, ha rendelkeznek vonalkóddal vagy QR-kóddal ellátott beszállókártyával, illetve elvégezték a poggyászfeladást, vagy csak kézipoggyásszal utaznak, közvetlenül a 2A terminálra lépjenek be, és menjenek az utasbiztonsági ellenőrzéséhez. A további torlódások elkerülése érdekében azt is kérik, hogy az utasok kísérő nélkül lépjenek be a terminálépületbe.

A Wizz Air tájékoztatása szerint a többi légitársasághoz hasonlóan rendkívüli technikai kihívással találták magukat szemben nemzetközi informatikai partnerük rendszerének leállása után. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: "az informatikai rendszer kiesése miatt előfordulhat, hogy a Wizz Air utasai fennakadásokat tapasztalhatnak a légitársaság nemzetközi hálózatán".

Azt is közölték, hogy nem elérhető a Wizz Air weboldala és mobilalkalmazása, a foglalási rendszer, az online utasfelvétel és a beszállókártya kiadása, az új foglalások és meglévő foglalások módosítása, de még a kapcsolattartó és ügyfélszolgálati központok sem.

Hozzátették: az üzemszünet ideje alatt minden utas számára ingyenes a repülőtéri utasfelvétel. A légitársaság azt tanácsolja utasainak, hogy legalább 3 órával a tervezett indulás előtt érkezzenek meg a repülőtérre, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az utasfelvétel és a biztonsági ellenőrzés elvégzésére.

Az Egyesült Államok több repülőterén forgalmi zárlatot kellett elrendelni

Az Egyesült Államok teljes légiforgalmát érintette és több repülőterén is ideiglenes zárlatot okozott az egész világra kiterjedő technológiai üzemzavar, ami egy amerikai kiberbiztonsági világcégtől, a Crowdstrike-tól indult pénteken.

A legnagyobb amerikai légitársaságok közül a Delta Air Lines, a United Airlines és az American Airlines is közleményt tett közzé, hogy a reggeli órákban komolyabb nehézségekkel szembesültek informatikai rendszereik működtetésében, és egész nap további fennakadások várhatók.

A szövetségi légügyi hatóság (FAA) közölte, hogy bizonyos mértékig minden repülőtér érintett volt a fennakadásban.

A légiközlekedés mellett egészségügyi szolgáltatók, rendőrségi kommunikációs rendszerek, bankok, tömegtájékoztatási intézmények is érintettjei voltak a Crowdstrike internetbiztonsági világvállalatnál bekövetkezett leállásnak.

George Kurtz, a nagyvállalat elnök-vezérigazgatója a közösségi médiában azt közölte, hogy a hiba okát megtalálták és kijavították, valamint arra kérte a cég ügyfeleit, hogy folyamatosan kövessék a legfrissebb információkat, amelyeket Crowdstrike saját felületein tesz közzé.

Oroszországban nem jelentettek fennakadást

Nem érkezett jelentés az orosz digitalizálási minisztériumhoz orosz repülőterek rendszerhibáiról a világszerte problémákat okozó informatikai fennakadás miatt – közölte pénteken a tárca sajtószolgálata.

A minisztérium rámutatott, hogy a Microsoft globális üzemzavara nyomán világszerte kialakult helyzet megmutatta a szoftverimport helyettesítésének fontosságát Oroszországban.

A moszkvai repterek közölték, hogy a globális szoftverhibák nem érintették a működésüket. A domogyedovói repülőtér felajánlotta partnereinek, hogy probléma esetén kész tartalékként rendelkezésre bocsátani az orosz Asztra regisztrációs rendszert.

Az orosz légügyi hatóság (Roszaviacija) arról számolt be, hogy a repülőterek mellett a légitársaságok is rendben működnek. A Roszatom orosz atomenergetikai vállalat közleménye szerint a Microsoft globális informatikai hibája nem befolyásolta az orosz atomerőművek működését.

Az orosz vasutak információs rendszerei normálisan működnek a vállalat sajtószolgálata szerint.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában