Párizsi olimpia

2024.08.07. 12:47

Olimpia 2024: az öttusázó Szép Balázs csütörtökön megkezdi szereplését

Az esztergomi születésű sportoló számára elkezdődik a párizsi olimpia. A 24 éves elsőbálozó Szép Balázs csütörtökön a rangsoroló vívással indítja szereplését a francia fővárosban.

Luter Márk

A párizsi olimpia csütörtöki versenynapján megkezdi szereplését az öttusázó Szép Balázs. Az esztergomi születésű olimpikon pályafutása első ötkarikás szereplésére készül a francia fővárosban. Az öt sportág küzdelmeit érintő összetett viadal a csütörtöki rangsoroló vívással rajtol majd el.

SZÉP Balázs
Budapest, 2024. július 19.
Szép Balázs öttusázó lovaglás edzése a Nemzeti Lovardában 2024. július 19-én.
Az esztergomi születésű öttusázó Szép Balázs csütörtökön megkezdi szereplését a párizsi olimpián
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Szép Balázs remekelt az olimpiai ciklusban

Az Újpesti Torna Egylet (UTE) 1999-es születésű öttusázója egyéniben 2022-ben került be a felnőtt világkupa-keretbe. A sorozat kairói állomásán szerzett harmadik helyezéssel kiharcolta a világbajnoki szereplést. Martinek János szövetségi kapitány bizalmát az egyiptomi Alexandriában megrendezett vb-n egy fantasztikus bronzéremmel hálálta meg, a szeptemberi székesfehérvári Európa-bajnokságon a magyar közönség hangos ovációja mellett versenyezve honfitársa, Bereczki Richárd mögött ezüstérmet nyert.

A 2023-as év egyéniben felemásan indult Balázs számára, miután egyéni versenyen többször is döntőbe jutott a vk-sorozatban nem szerzett érmet, férfi váltóban azonban remekelt a bath-i világbajnokságon, miután Regős Gergellyel ezüstérmet nyert.

Az esztergomi születésű olimpikon idén robbant be

A párizsi olimpia évében az áprilisi budapesti világkupa-fordulón robbantott először a 24 éves versenyző, ahol a mindent eldöntő laser runban (lövészetekkel megszakított 3000 méteres futás) a magyar közönség hangos buzdítása közepette 13. helyről „kombizta fel” magát a dobogó második fokára. A júniusi csengcsou-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságon tarolt a magyar csapat, hiszen az aranyérmes Bőhm Csaba mögött Szép Balázs futott be másodikként, Demeter Bencével (12.) kiegészülve pedig a csapataranyat is bebiztosították.

Remekül sikerült a 24 éves sportoló felkészülése

A júliusi eleji budapesti Európa-bajnokságot kihagyó Szép Balázs bolgár, cseh és mexikói sportolók társaságában készült az ötkarikás játékokra, legnevesebb edzőpartnere a tokiói olimpián ezüstérmes, egyéniben világbajnoki bronzérmes, csapatban vb-győztes egyiptomi Ahmed Elgendi volt. 

A párizsi olimpiára magyar öttusázók  – Guzi Blanka, Gulyás Michelle, Bőhm Csaba és Szép Balázs – vívómunkáját a tatai edzőtáborban a jövő héten kezdődő szófiai korosztályos Európa-bajnokságra készülő öttusázók, valamint utánpótláskorú vívók segítették.

Szép Balázs számára fontos lenne legalább „egált vívnia” a nyitó számban, hogy jó kiinduló pozícióban várja a folytatást.

Az öttusázók olimpiai programja

Az öttusa küzdelmei férfiak számára csütörtökön 11 órakor rendezik a körvívást, míg a nőknek 14 óra 30-kor kezdődik a kulcsfontosságú nyitó szám. A férfiak elődöntőjét két csoportban tartják pénteken. Az A-csoport 13 órakor, a B-csoport pedig 17 órakor rajtolnak el. A rangsoroló vívásként is nevezett nyitányon elért eredményeket a döntőbe magukkal viszik a sportolók. A versenyszámban 35 asszót vívnak, mindegyik asszóban egy tus szükséges a győzelemhez.

A különleges sportág női elődöntőit, illetve férfi döntőjét szombaton rendezik, míg a női fináléra a párizsi olimpia vasárnapi záró napján kerül sor.

Érdekesség, hogy a világbajnokságtól és az Európa-bajnokságtól eltérően az olimpián nem csak a döntőben, hanem az elődöntőben is lesz lovaglás. Mint ismert, a sportág Párizsban búcsúzik az öttusától. Mindkét nemben 36 versenyző vág neki a küzdelmeknek, akik két csoportban teljesítik a 18-18 fős elődöntőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!