Párizsi olimpia

2024.08.08. 19:58

Olimpia 2024: Szép Balázs jó helyzetből várhatja az elődöntőt

Utolsó vármegyei olimpikonunk is elkezdte szereplését a párizsi olimpián. A 24 éves Szép Balázs a rangsoroló vívásban volt érdekelt a csütörtöki programban. Az esztergomi születésű öttusázó pozitív mérleggel zárta a kulcsfontosságú nyitó számot, a pénteki folytatás előtt a 17. helyen áll.

Luter Márk

A ritmikus gimnasztikázókkal és a nyílt vízi úszókkal egy napon rajtoltak el az öttusa küzdelmei a párizsi olimpia csütörtöki versenynapján. Az öttusázók a hagyományoknak megfelelően a rangsoroló vívással nyitották ötkarikás szereplésüket. Külön öröm számunkra, hogy vármegyei sportolónak is szurkolhatunk, hiszen az egyéniben világbajnoki ezüstérmes, csapatban világ-, és Európa-bajnok Szép Balázs is kvalifikált az augusztus 11-ig tartó multisport-eseményre.

SZÉP Balázs
Párizs 2024 - Öttusa
Szép Balázs biztató vívással nyitott a párizsi olimpián
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Szép Balázs remekül zárkózott vívásban

Az esztergomi születésű első bálozó olimpikon mind a 35 ellenfelével egy-egy győztes tusig tartó egy perces asszót vívott csütörtökön. 

Az Újpesti Torna Egylet 24 éves kitűnősége mondhatni későn ébredt a délelőtt 11 órakor kezdődő rangsoroló víváson, hiszen sorozatban három vereséggel rajtolt. A párbajtőr-vívás során a legvégéig egyszer sem volt pozitív mérlegben. 

Balázs fantasztikusan hajrázott, miután utolsó öt ellenfelét kivétel nélkül legyőzte, így a győzelem-vereség mutatóját 18-17-re kozmetikázta.

A magyar öttusázó 215 pontot kapott a magához képest jó vívóteljesítményéért, amivel összesítésben a 17. helyen áll. Ne felejtsük el, az áprilisi budapesti világkupa-fordulón még ennél is rosszabb helyzetből küzdötte fel magát a dobogó második fokára.

Reális esély van az olimpiai pontszerzésre

Szép Balázs számára az olimpiai éremesély tehát nem veszett el vívásban, összességében jó kiindulóhelyzetből várhatja a pénteki folytatást. Világbajnoki címvédő és világcsúcstartó honfitársunk, Bőhm Csaba sajnos rosszul vívott, kétszer is volt olyan sorozata, amikor öt tust kapott, végül 13 győzelemmel és 22 vereséggel csupán a 30. helyen zárta a „nulladik” napot. 

Az első versenyszámban egy ukrán és egy egyiptomi sportoló együttállásban 24-11-es győzelem-vereség mérleggel nyitott az élen az Észak-párizsi Arénában.

A szakvezető szerint meglehet az olimpiai pontszerzés

Martinek János szövetségi kapitány a helyszínen értékelt az MTI-nek. Véleménye szerint Szép nem vívott kiemelkedően, de rosszul sem. A szakember úgy véli, számára a döntőbe kerülés nagyobb eséllyel lehet meg, mint Bőhmnek, az éremszerzés azonban már nehezebbnek ígérkezik.

A korábbi olimpiai-, és világbajnok öttusázó hozzátette, a lovaglás még okozhat meglepetéseket, változtathat az esélyeken.

Íme az öttusázók további programja

A férfiak elődöntőjét két csoportban tartják pénteken. Az A-csoport 13 órakor, a B-csoport mezőnye pedig 17 órakor rajtolnak el. A sportágak sorrendje a lovaglás, bónusz vívás, úszás és a laser run (lövészetekkel megszakított futás) lesz. A csoportok első kilenc helyezettje jut a 18 fős döntőbe. A rangsoroló vívás mellett körvívásként is emlegetett nyitányon megszerzett pontszámokat a fináléba is magukkal viszik az öttusázók.

Az öt „összetevős” sportág férfi döntőjét szombaton délután 17 óra 30-kor rendezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!