Párizsi olimpia

2024.08.06. 07:01

Olimpia 2024: a dorogi születésű Lévai Zoltán világ-, és Európa-bajnok rivális ellen kezd

Hét vármegyei olimpikonunk már bemutatkozott a párizsi olimpián. Következik a dorogi születésű kötöttfogású birkózó Lévai Zoltán, aki világ-, és Európa-bajnok török rivális ellen lép szőnyegre az olimpia keddi programjában.

Luter Márk

A 28 éves dorogi születésű birkózó idén debütál az ötkarikás játékok igen erős birkózómezőnyében. A világ-, és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán a májusi isztambuli világkvalifikációs versenyen nyerte el a jogot, hogy kijusson a párizsi olimpia birkózóversenyére.

240729_kma13
Budapest 20240729 Birkózás 2024 Olimpia válogatott edzés Fotó Koncz Márton Nemzeti Sport Lévai Zoltán
Lévai Zoltán kőkemény ellenfél testén keresztül juthat nyolc közé a párizsi olimpia keddi versenynapján
Fotó: Koncz Márton / Forrás: Nemzeti Sport

A magyar sportoló világklasszis rivális ellen lép szőnyegre az olimpia keddi programjában

Hétfő este kisorsolták a verseny ágrajzát. A hetedik helyen kiemelt Lévai Zoltán finoman szólva sem kapott könnyű sorsolást élete első olimpiáján, a 77 kilogrammos súlycsoportban érdekelt kötöttfogású birkózónk a világ-, és Európa-bajnok Burhan Akbudakkal mérkőzik meg a legjobb nyolcba kerülésért. 

29 éves török riválisa az elmúlt két évben egy kategóriával feljebb, a 82 kilogrammosoknál ért fel a világ és a kontinens tetejére, a súlycsoport küzdelmeit azonban nem rendezik meg az olimpián. Kettejük mérkőzését körülbelül délben rendezik a párizsi Mars Arénában. A birkózóprogram délelőtt 11 órakor kezdődik, Lévaiék mérkőzése pedig a tizedik a programban. 

Amennyiben győz, akkor egy bolgár vagy a második kiemelt azeri vár Lévaira a négy közé jutásért. A döntőbe kerülésért kirgiz, amerikai, kolumbiai vagy kazah birkózó következhet. Ezekre az összecsapásokra kedden kerül sor, az elődöntőt a 18 óra 15-kor kezdődő esti etap elején rendezik.

Ha bármelyik mérkőzését elveszíti és legyőzője eljut a döntőig, akkor szerdán a vigaszágon folytathatja szereplését a párizsi olimpián.

Az utolsó utáni pillanatba jutott ki a világversenyre

A 28 éves dorogi születésű birkózó idén debütál az ötkarikás játékok igen erős birkózómezőnyében. A világ-, és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán a májusi isztambuli világkvalifikációs versenyen nyerte el a jogot, hogy kijusson a párizsi olimpiára.

A dorogi birkózó öt éve mutatkozott be felnőtt világversenyen

A Budapesti Honvéd SE kitűnősége már a sportág 2019-es kazahsztáni világbajnokságán képviselte Magyarországot, ahol a kötöttfogásúak 82 kilogrammos súlycsoportjában egészen a nyolcaddöntőig jutott. A vármegyei birkózó bemutatkozó felnőtt világversenyén svéd ellenfelét legyőzte, majd a második fordulóban kikapott dán színekben versenyző riválisától.

2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt világbajnokság helyett világkupát rendeztek, a vb-t pótló a belgrádi seregszemlén Lévai Zoltán ezüstéremmel térhetett haza a 77 kilogrammosok mezőnyében. A döntőben az orosz Roman Vlasov múlta felül.

Gazdag gyűjteményéből csak az aranyérem hiányzik

Ebben az olimpiai ciklusban is remek eredményeket szállított a legidősebb Lévai-fivér. Öccse, Tamás világ-, és Európa-bajnoki bronzérmes kötöttfogású birkózó, míg legfiatalabb öccse, Levente júliusban lehengerlő birkózással nyert U20-as Európa-bajnoki címet. 

A 2022-es belgrádi világbajnokságon ismét ezüstérmes lett, az előző évi zágrábi kontinensbajnokságon pedig a bronzéremig jutott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!