Párizsi olimpia

2024.08.06. 15:17

Olimpia 2024: Lévai Zoltán a vigaszágban reménykedhet

A dorogi születésű olimpikon a vigaszágban reménykedhet a párizsi olimpián. Lévai Zoltán győzelemmel mutatkozott be az olimpián, azonban a negyeddöntőben nem bírt azeri riválisával.

Luter Márk

A hetedik helyen kiemelt Lévai Zoltán győzelemmel debütált pályafutása első olimpiáján Párizsban, miután a nyolcaddöntőben megverte világ-, és Európa-bajnok török Burhan Akbudakot, majd a négy közé jutásért vívott mérkőzésen kikapott az azeri színekben versenyző Eb-aranyérmes Sanan Suleymanovtól. Azonban még nem ért véget számára az olimpia.

LÉVAI Zoltán
Párizs 2024 - Birkózás
Lévai Zoltán a negyeddöntőben esett ki a párizsi olimpián
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Lévai Zoltán izgulhat az esti elődöntő miatt

Lévai második kiemelt azeri legyőzője a kedd esti elődöntőben „kaparhatja ki a gesztenyét” a Budapesti Honvéd birkózójának. Amennyiben Sanan Suleymanov bejut a 77 kilogrammos kötöttfogású versenyszám döntőjébe, akkor a dorogi születésű birkózó szerdán a vigaszágon folytathatja ötkarikás szereplését a francia fővárosban.

Két mérkőzést birkózott Párizsban

Az élete első olimpiáján szereplő 28 éves magyar sportoló a nyolcaddöntőben nagy küzdelemben, 2–1-re legyőzte török Akbudakot, így bejutott a legjobb nyolc közé.

– Szerencsém volt, de megdolgoztam érte. Sikerült az ellenfélre hangolódnom. Örültem volna, ha könnyebb jön, de nyertem, szóval innentől már mindegy. A törökök elő tudnak venni váratlan dolgokat, koncentrálnom kellett végig – nyilatkozta Lévai Zoltán az olimpiai debütálása után.

A 28 éves birkózó a negyeddöntőben megszerezte a vezetést, majd riválisa később szerzett pontjával 1–1 arányban kikapott, egy győzelemmel és egy vereséggel a vigaszágban bízhatott, amivel két győzelemre kerülne az olimpiai bronzéremtől.

Lévai súlycsoportjában 16 birkózó kvalifikált a multisport-eseményre, így mindenkinek négy győzelemre volt szüksége az olimpiai bajnoki cím megszerzésére.

Öt magyar olimpikon kvalifikált birkózásban a párizsi olimpiára

A folytatásban további négy magyar versenyzőnek szurkolhatunk a birkózóknál. 

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos súlycsoportjában a regnáló világbajnok Losonczi Dávid szerdán, a szabadfogásúaknál 65 kg-ban a vb-címvédő Muszukajev Iszmail szombaton, míg 125 kg-ban a többszörös Európa-bajnoki érmes Ligeti Dániel lesz érdekelt, aki pénteken mutatkozik be. 

A nőknél 76 kilogrammban a kétszeres Eb-bronzérmes Nagy Bernadett lép szőnyegre szombaton.

A párizsi olimpia birkózóküzdelmeit Mars-mező Arénában rendezik, ahol korábban a cselgáncsozók harcoltak a tatamin.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!