Közélet

2009.09.29. 10:06

Nem szervezett, de kötelező az eboltás

Megszűnt az ebek veszettség elleni szervezett oltása, azonban továbbra is az állattartók kötelessége marad a kutyák évenkénti beoltatása

Petrik J.

– Mit jelent, hogy kötelező, de nem szervezett? – kérdeztük dr. Bogár Istvánt, a Magyar Állatorvosi Kamara megyei szervezetének vezetőjét.
– A tulajdonos kötelezettsége, hogy ha kutyát tart, azt a jogszabályoknak megfelelően veszettség ellen beoltassa. A szabály úgy rendelkezik, hogy az állattartó köteles minden három hónaposnál idősebb ebet saját költségén az eb állategészségügyi felügyeletét ellátó magánállatorvossal beoltatni.

– Évente hány alkalommal szükséges ez?
– Az úgymond alapimmunizált, tehát tíz hónapos koráig kétszer veszettség elleni oltásban részesült kutyákat egyszer, úgy, hogy a két oltás között háromszázhatvanöt napnál több nem telhet el. Becslésem szerint a megyében körülbelül harminc–harmincötezer, a Tatabánya-Tata ügyeleti területen úgy tizenháro–tizenötezer ebet és gazdáját érinti a rendelet.

– Ró-e a gazdára vagy az orvosra plusz feladatot a változás?
– Eddig is a fentiek szerint kellett a kutyákat védőoltásban részesíteni. Az időpontokban sincs változás. A helyszínek – állattartási helye, állategészségügyi szolgáltató létesítmény – sem változtak. Csak az úgynevezett, összevezetéses oltás lehetősége korlátozódott, és ez tovább csökken. Az állatorvosra a korábbiaknál szigorúbb nyilvántartási feladatok hárulnak. A megyei kamara folyamatosan tájékoztatta a tulajdonosokat a változásokról. A 24 Óra hasábjain hirdetés formájában is eljuttattuk az információt a tulajdonosoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!