Közélet

2010.04.11. 08:00

Választás 2010: így voksolt a megye

Meghosszabbították a kampánycsendet, 19 óra után is szavaztak, az OVB szerint jól döntöttek.

kemma.hu/MTI

Kövesse választási híreinket a"> Twitteren is!

02:30 A megnyújtott kampánycsendet kihasználva vasárnap este a Területi Választási Irodához is bekopogtunk, s az ott dolgozók egyből telefont ragadtak, amikor a megyei rendkívüli eseményekről érdeklődtünk. Az hamar kiderült, hogy az idei nyugodtabb választás volt, mint a négy évvel ezelőtti.

Egy szavazókörben ugyan rosszul lett egy bizottsági tag, de szerencsére neki sem lett komolyabb baja, csupán hazament. Akadtak, akik megfelelő okmányok nélkül próbáltak voksolni, ezt helyben elutasították a bizottságok. Az is előfordult, hogy gondnokság alatt álló személy akart szavazni, de mivel nem szerepelt a névjegyzékben (hiszen nem cselekvőképes), erre nem volt lehetősége.

Tatabányán, a Kodály-iskolában igazi csendsértés történt, de semmi köze nem volt a kampányhoz: csupán a riasztó kezdett fülsüketítő lármába. Esztergomban és Dorogon a helyi választási bizottságok vasárnap döntöttek két ügyben, amelyekben a Jobbik és a Fidesz panaszolta be egymást.

Az előbbi városban a Fidesz a „Városunkban diktatúra működik” feliratú autók miatt panaszolta be a Jobbikot, de hatáskör hiányában a helyi választási bizottság nem döntött. Dorogon a Jobbik azért emelt panaszt, mert Fidesz-plakátokkal ragasztották le hirdetéseiket. A dorogi választási bizottság részben helyt adott a panasznak, de mivel nem bizonyítható, hogy ki ragasztotta a plakátokat, továbblépés nem történt az ügyben.

02:20 Képgalériánkban azt is megnézheti, milyen volt a hangulat a megye egyik legkisebb szavazókörében.

01:26 A tatabányai választókerületben 302 érvénytelen szavazatot találtak, ez az összes 0,91 százaléka. A tataiban ugyanekkora arányban leltek érvénytelen szavazólapra, de itt, mivel kisebb a választókerület, ez csak 289 darabot jelent. A kisbériben 323 érvénytelen szavazatot számláltak össze, ez az összes 1,2 százaléka. A komáromi kerületben  a voksok 0,9 százaléka (287 darab) volt érvénytelen, míg az esztergomiban a szavazatok 1,27 százaléka, összesen 407 darab nem volt szabályos.

01:06 Komárom-Esztergom megyében az arra jogosultak 61,84 százaléka szavazott urnazárásig. Megyénkben rendben zajlott a voksolás, időben zártak a szavazókörök is, nem volt fennakadás. Az országos részvételi arány 64,31 százalék volt.

00:58 A Fidesz három listás helyet szerzett meg Komárom-Esztergom megyében, az MSZP és a Jobbik egyet-egyet.

00:50 A tatai választókerületben nem lesz szükség második fordulóra...
...ahogy a kisbériben sem
...és a komáromiban sem

00:41 Tatabányán lesz második forduló, ahogy Esztergomban is. 
A tatabányai választókerületben indított jelöltek eredményei
Esztergomi választási eredmények

21:20 A közvélemény-kutatók szerint számolni kellett volna rendkívüli helyzettel

Közvélemény-kutató cégek vezetői szerint számolniuk kellett volna rendkívüli helyzettel az országgyűlési választás lebonyolítóinak, a kialakult helyzettel kapcsolatban vizsgálatra van szükség a felelősség megállapítására, de mindez nem kérdőjelezi meg a választási eredményeket. "Rendkívüli helyzet van, de ez semmiképp sem kérdőjelezi meg a választási eredményeket"" - közölte Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója a HírTV választási műsorában azzal összefüggésben, hogy több szavazókör előtt még hosszú sorok álltak vasárnap este 19 óra után; olyan helyeken, ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat.

Mint hozzátette, egy "középszintű rendezvényszervező cég" is tudja, hogy tartalékkal kell rendelkezni és rendkívüli helyzettel számolni kell. "Egy rendezvényszervező cég jobban meg tudta volna csinálni" - mondta.

Arra a kérdésre, állhat-e szándékosság a történtek hátterében, Mráz Ágoston Sámuel azt mondta: alapos vizsgálatra van szükség a jogi, a technikai és a politikai felelősség megállapítására. Utóbbiról szólva megjegyezte: sejthető, hogy ez az Országos Választási Bizottságot terheli.

Manchin Róbert, az Európai Gallup Intézet elnöke úgy fogalmazott, hogy a választások lebonyolítására kijelölt szervezet "nincs a helyzet magaslatán". Így "nem tudunk jóízűen örülni a választásoknak" - tette hozzá.

19:57 Továbbra is csak a 17:30-as részvételi arányokkal számolhatunk, a kampánycsend miatt ugyanis az OVB nem adta ki, hogy összesen hányan szavaztak - elvégre több olyan szavazókör van, ahol sorokban állva várakoznak az emberek. Az mindenesetre biztos, hogy megyénkben visszaeesett a részvételi arány az előző választásokhoz képest. Míg 2002-ban az arra jogosultak 66,22 százaléka szavazott, addig 2006-ban már csak 61,93, az idén pedig 57,18 - fél hatig.

19:28 Egy-másfél órával kitolódik a kampánycsend, addig exitpoll-eredményeket sem lehet közzétenni - jelentette be az Országos Választási Bizottság elnöke az Országos Választási Központban vasárnap este negyed 8-kor kezdődött rendkívüli sajtótájékoztatóján. Szigeti Péter OVB-elnök elmondta, ez azt is jelenti, hogy jóval magasabb feldolgozottság mellett érkeznek meg az első tájékoztató adatok a szavazókörökből.

19:14 Még mindig érvényben van a kampánycsend, amíg az utolsó szavazó le nem adja voksát - jelentette be Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke.

17:00 Esztergomban a József Attila Általános Iskolában kialakított szavazókörben néztük meg, milyen a választási-választói hangulat.

15:43 Míg 13 órakor még az almásfüzitőiek voltak a legszorgosabbak, addig 15 órára a dágiak is belehúztak, így most ott a legmagasabb a részvételi arány Komárom-Esztergom megyében. Arányaiban Súron szavaztak a legkevesebben: a választópolgárok kevesebb, mint harmada, 30,07 százaléka járult az urnákhoz 15 óráig.

Részvételi arányok alakulása megyénk városaiban 15 óráig

15:38 Komárom-Esztergom megyében a szavazásra jogosultak 44,58 százaléka voksolt 15 óráig. Az országos arány 46,78 százalék. Ez azt jelenti, hogy a névjegyzékben szereplő 250947 állampolgár közül 111872-en ikszeltek már.

15:13 Szentgyörgypusztán, a megye egyik legkisebb szavazókörében jártunk.

13:48 A részvételi arány az országban 13 órakor 35,88 százalék volt. Megyénkben a választópolgárok 33,96 százaléka adta már le voksát. Ezzel a tizenegyedik legalacsonyabb részvételi arányt produkálta Komárom-Esztergom megye.

new TWTR.Widget({

version: 2,

type: 'profile',

rpp: 4,

interval: 6000,

width: 334,

height: 300,

theme: {

shell: {

background: '#333333',

color: '#ffffff'

},

tweets: {

background: '#000000',

color: '#ffffff',

links: '#4aed05'

}

},

features: {

scrollbar: false,

loop: false,

live: false,

hashtags: true,

timestamp: true,

avatars: false,

behavior: 'all'

}

}).render().setUser('Kemmaponthu').start();

Tatabányán a megyeitől kissé elmaradt az arány, a szavazásra jogosultak 33,81 százaléka járult 13 óráig az urnákhoz. A legalacsonyabb részvételi arány Csépen volt. A 322 választópolgárból mindössze 66-an mentek el szavazni, ami 20,50 százalékos arány. Az eddigi legmagasabb részvételi arány Almásfüzitőn volt, ott az 1802 választásra jogosultból 834, azaz 46,28 százalék szavazott eddig.

12:13 Így szavaznak városainkban: kattintson, és kiderül, hogy még mindig Komáromban a legszorgosabb-e a városlakók. Részvételi arányok alakulása megyénk városaiban 15 óráig

11:50 Belehúzott a megye: a tizenegy órai adatok szerint már "csak" az ötödik ötödik legalacsonyabb a részvételi arány szűkebb hazánkban. Az orszgban a választópolgárok 24,78 %-a, megyénkben a névjegyzékben szereplők 23,80 százaléka voksolt. Tizenegy óráig 59630-an járultak az urnákhoz öt szavazókerületünkben. Továbbra is Almásfüzitő a legaktívabb: ott már 37,06 százaléka adta le szavazatát. Harmadekkora a részvételi arány Vérteskethelyen: a bakonyaljai településen a választásra jogosultak 12,71 százaléka voksolt tizenegy óráig.

11:35 Komárom-Esztergom megyében a Területi Választási Irodát eddig semmilyen rendkívüli esetről nem értesítették. Dr. Péntek Péter megyei főjegyző, az Iroda vezetője a Kemma.hu-nak elmondta: a legnagyobb esemény eddig az volt, amikor Mogyorósbányán egy választópolgár felszólította a helyi választási bizottság tagjait, hogy igazolják magukat. A tagok ezt kézséggel megtették (bár nem lett volna kötelességük), s a szavazás is zavartalanul folyt tovább.

11:27 Oroszlány és Nyergesújfalu fej-fej mellett, legalábbis ami a kilenc órai részvételi arányokat illeti. Az OVB adatai szerint a választások első három órájában Komáromban volt a legmagasabb a részvételi arány.

11:10 Az Országos Választási Bizottság hamarosan közzéteszi a legfrissebb részvételi adatokat, s így kiderül, hogy tizenegy óráig a választásra jogosultak hány százaléka voksolt. Komárom-Esztergom megyében öt szavazókerületben 327 szavazókörben dönthetik el a szavazópolgárok, hogy ki képviselje őket a következő négy évben a Parlamentben.

10:00 A választásra jogosultak 9,58 százaléka voksolt Komárom-Esztergom megyében kilenc óráig, vagyis az országgyűlési választások első három órájában. Este hét óráig persze még van idő, az mindenesetre biztos, hogy megyénk ezzel a részvételi aránnyal csak Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-abaúj-Zemplén megyét, valamint Budapestet előzi meg, már ami a szavazókedvet illeti.

Országos szinten a részvételi arány 10,23 százalék volt kilenc órakor.

Részvételi arány 9 órakor

08:50 Hogyan szavaztunk az előző választásokon? A 2002-es országgyűlési választáskon Komárom-esztergom megyében a választásra jogosultak 1,55 százaléka, 2006-ban a választópolgárok 1,74 százaléka voksolt reggel hét óráig.

08:12 A legkésőbb Mogyorósbányán ébrednek: mindössze a szavazásra jogosultak 0,44 százaléka (szám szerint három ember) voksolt reggel hét óráig az Országos Választási Bizottság tájékoztatása szerint. A legszorgosabb Únyon. Ott az országos részvételhez képest magasabb az arány: a választópolgárok 2,99 százaléka voksolt már.

07.55 Reggel hat órakor megkezdődött az országgyűlési választások első fordulója. Komárom-Esztergom megyében 250 348 választásra jogosult állampolgár vettek fel a névjegyzékbe, közülük 3818-an voksoltak már.

Ahogy arról már beszámoltunk, urnazárásig kampánycsend van érvényben, de a részvételi adatok alakulásáról, a rendkívüli eseményekről és helyszíni eseményekről nap közben is beszámolunk majd. Este a pártközpontokat is felkeresik tudósítóink, s ahogy érkeznek az eredmények, a politikusokat is megszólaltatjuk majd.

Ha rendkívüli eseményt, kampánycsend-sértés tapasztal, ne hagyja szó nélkül! Jelezze nekünk hírküldő oldalunkon, vagy a [email protected] email címen!

A szavazatszámláló bizottság először megállapítja az Ön személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. A személyazonosság és a lakcím igazolására a következő, érvényes igazolványok alkalmasak:

- lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolvány (régi, könyvecske formátumú) vagy

- személyazonosító igazolvány (kártya formátumú) vagy útlevél vagy 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély (kártya formátumú) és mindegyik felsorolt igazolvány mellett a lakcímigazolvány (lakcímkártya).

Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottságtól megkapja a szavazólapokat és a borítékot. A szavazólapokat az Ön jelenlétében lebélyegzik. A szavazólapok átvételekor Önnek alá kell írnia a névjegyzéket.

A szavazásához szavazófülke áll rendelkezésére, amelyben kitöltheti a szavazólapokat. Érvényesen szavazni csak egy jelöltre és egy listára lehet, a jelölt neve mellett, illetőleg a lista neve felett elhelyezett körbe tollal írt x vagy + jellel! Egyéb megjelölés érvényes szavazatként nem vehető figyelembe.

Végezetül a szavazólapokat a borítékba kell helyeznie, és a borítékot a szavazatszámláló bizottság előtt az urnába kell dobnia.

(Forrás: ovb.hu) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!