Közélet

2012.03.26. 12:06

Gyertyák égtek a komáromi kórházért

A Selye János Kórház sorsa központi téma Komáromban. Bezáratásának felröppenő híre lavinaként indított el kerekasztal tanácskozásokat, sajtótájékoztatókat, szakmai egyeztetéseket, majd politikai csatározásokat és civil mentőakciókat.

Hajnal Dóra

Az elmúlt pénteken több százan vettek részt a kórház megmentéséért szervezett szimpátiatüntetésen is, a kórházkerítés tövében gyertyát gyújtottak.

A legutóbb megtartott közmeghallgatásokon nyilatkozhatták ki először reményüket a helyi lakosok, hogy megmarad és aktív kórházként működhet tovább az egészségügyi intézmény, amelynek fejlesztésére gondos gazda módjára jelentős összegeket fordított a komáromi önkormányzat az utóbbi években.

A komáromi Selye János Kórház betegellátásának színvonala kifogástalan és példaértékű, nem csoda tehát, ha a város valamennyi részében kifejezik ragaszkodásukat.

Hetekkel ezelőtt dr. Molnár Attila polgármester a kormányzati szinten is támogatást nyert funkcióváltás sikeréről tájékoztatott, mint mondta, az átalakítással elkerülhető a csődállapot, majd a Jobbik helyi szervezete is hangját hallatta: Babják Csaba önkormányzati képviselő, illetve Vágó Sebestyén országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójukon tették fel a kérdést: „Mi lesz veled Selye János kórház?”

Közben a kórház sorsa eldőlt, a kormányzat döntését a polgármester tolmácsolta: a Selyéből kistérségi mintaprojekt lesz, ahol növekszik a sebészeti beavatkozások száma, sürgősségi ügyeleti rendszer épül ki, fejlesztik a járó beteg ellátást, igaz a szülészet és a gyermekgyógyászat nappali ellátással lesz csak fenntartható.

Babják Csaba szerint az osztálybezárást át lehet keresztelni kistérségi kórházfejlesztésnek, de az attól még osztálybezárás marad, ami károsan érinti a város és a térség lakóit. Vágó Sebestyén országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, az említett osztályok bezárása az egész megye egészségügyi ellátására negatív hatással lesz.

A szülészet éppen egy kényes pontja a kórházügynek, miután ez az egészségügyi ellátás jár talán a legtöbb kiadással (hiszen összetett személyzeti gárdát feltételez) miközben a szülésszám nem mondható kiegyensúlyozottnak – magyarázta több ízben álláspontját dr. Ferencz Péter kórházigazgató, a jobbikos képviselők szerint azonban a városi édesanyák szempontjai mindenek előtt állnak, még akkor is, ha az évi ötszáz szülésből csupán százan voltak komáromi illetőségűek.

Dr. Kreft-Horváth Loránd egészségügyért felelős alpolgármester – egyébként háziorvos –véleménye szerint a legfontosabb, hogy a Selye János Kórházat sikerült megmenteni, a struktúraváltás pedig a működést hosszú távon biztosítani tudja.

A politikai csatározások közepette a kórház fejlődéséről jön a hír:  egyszer használatos eszközökkel, bútorokkal, lélegeztető készülékkel, defibrillátorral és ultrahangkészülékkel is gazdagodott a Selye János Kórház.

Pénteken a kórház melletti Hősök terén több száz tüntető jogosan tehette fel a kérdést, minek, ha a szülészetnek nincs jövője.
Kérdésből egyébként akadt itt bőven: hol szülnek majd a májusra kiírt várandósok, hova viheti lázas gyermekét az aggódó szülő, ha nem Komáromba és mi lesz a szívinfarktust elszenvedő időskorúval, ha hosszabbodik a betegút?...

Több százan tapsoltak hangosan azoknak a dolgozóknak, akik nap mint nap a helyi és a környékbeli betegek életéért, egészségéért tesznek még a nehézségek közt is. A kórház kerítésének tövében pedig sorra gyulladtak ki a megmentésért égő mécsesek, melyek tüntetőlegesen azt hirdették: a kórházra bármi áron szükség van!

A komáromi önkormányzat a napokban tízmillió forintot érő gyorssegélyt biztosított a kórháznak a költségvetés terhére. Dr. Ferencz Péter főigazgató azt hangsúlyozta, a funkcióváltás önfenntartó szakmai struktúrát hoz létre, a gyorssegély pedig égetően sürgető volt, miután a gyógyszerellátást is előfinanszírozással fedezik, ezt a kérdést most megoldhatják.

Aláírásgyűjtés az aktív ágyak megmaradásáért
Közben a lakosság is felemelte szavát a kórház megmentése mellett és kérdések halmazát intézte a város vezetéséhez, majd civil kezdeményezésként aláírásgyűjtés indult a jelenlegi osztályok aktív ágyaiért a www.peticiok.com internetes portálon. A felületen több mint százan leírják véleményüket is az intézményben eddig tapasztalt kiváló minőségű egészségügyi szolgáltatásról, valamint elmarasztalják a város vezetését, amiért – szerintük – nem lobbiztak eléggé ahhoz, hogy a megszokott rendszer fennmaradhasson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!