Közélet

2010.03.08. 08:54

Finomságoktól roskadoztak az asztalok a Farsang Kupán

Címkék#Tata

Ínycsiklandó finomságokat láthatott az, aki szombaton ellátogatott a tatai edzőtáborba. A hagyományos Farsang Kupa gasztronómiai versenyen pékek, cukrászok, szakácsok, felszolgálók versenyeztek.

Karóczkai-Müllner Helga

Terített asztalok, és ami szemnek, szájnak ingere – ezt mind egy helyen találhatta meg az, aki szombaton ellátogatott a tatai edzőtáborba, ahol már nyolcadik éve alakították ki az egyik tornateremből a gasztronómia fellegvárát. Az asztalok roskadoztak a finomságoktól, még jó, hogy a nagyközönség előtt éppen délben nyílt meg a versenytér, így már szinte mindenki ebéd után, vagyis nem korgó gyomorral sétált a szemnek is kápráztató ételek között. Jól is tették, hiszen a Farsang Kupa versenymunkáit kizárólag a zsűri kóstolgathatta.

Petrezselyem Antalné Venesz-díjas aranykoszorús-, aranydiplomás-mestercukrászt, a Farsang Kupa főszervezőjét is az asztalsorok között szólítottuk meg. Az értékelés közepette megtudtuk tőle, hogy a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Régiójának gasztronómiai versenyén szakácsok, cukrászok, pékek és felszolgálók mérték össze a tudásukat szerte az országból, sőt, még Szlovákiából is érkezett versenyző.

A tatai mestercukrász szerint a tanulóknak azért jelentős a Farsang Kupa, mert tapasztalatot szereznek, megismerik egymás munkáit, kreatívabbak lesznek. A főszervező arról is szólt, hogy az idei kupa abban is különbözik az előzőektől, hogy jóval több felnőtt is bemutatkozott, ez azért is jelentős, mert ők képviselik hazánkat a  novemberi luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokságon. Az idei Farsang Kupán egyébként száznegyven versenyző százhúsz versenymunkáját értékelte a zsűri.

Mészáros Tibor és Zsiga István azt is bebizonyították, hogy a teríték is hozzájárul az étel sikeréhez, ők pontozták az asztalokat, azt is nézték, hogy milyen sorrendben követik egymást a poharak a tányér mellett, s a menükártyán felsorolt ételek mennyire illenek a teríték színeihez, hangulatához.

– Hiányzik a felszolgáló tanoncok borismerete, pedig a vendégek igénylik – mondták a kecskeméti Széchenyi középiskola tavaszi versenyasztala mellett.

A Farsang Kupának helyet adó tornaterem hátsó régiójában többfajta kenyeret láttunk. Harmati József komáromi sütőipari tanácsadó és Bálint Ferenc tatai pékmester véleménye is megegyezett abban, hogy egyre sötétebbek a kenyerek, sőt már a péksütemények is. Bár ezek hiába egészségesek, sajnos még csak a középosztály feletti réteg vásárolja. Kenyérben is lehet újítani, Bálint Ferencék szerint jó ötlet a háromszög alakú hajdinás és tönkölybúzás kenyér, amely gyerekeknél remek szendvics alapanyag lehetne.

A kiállított ételek között érdekességekre is bukkantunk. Például láttunk egy méteres maciformájú tortát, az életnagyságútól alig eltérő méretű motort kalácstésztából, emellett még alkatrészeket, csavarokat is készített a versenyző. A sóslás érdekes elnevezés, az egyik versenyző a sós aprósüteményt nevezte így.

Nagy volt a tanakodás a szakácstanulók versenymunkái előtt. Mivel itt nem lehetett kóstolni, a színből következtettek például arra, hogy a versenyző megfelelő technikát választott-e. Varga Károly tizenegyszeres olimpiai bajnok, és tízszeres világbajnok, aktívan dolgozó konyhafőnök nem aggódik a szakácsszakma jövőjéért, ugyanis két olyan tanuló munkáját annyira kiemelkedőnek tartja, hogy nekik már most helyük lenne a felnőtt szakácsok előtt, ezért előttük megemeli a szakácssüvegét. Szólt a hidegtálak védelmében is, amelyet több támadás is ért a közelmúltban.

– Nem csak aszpikragasztók vagyunk, a hidegtálnak akkora az értéke, hogy első fogásként meghatározza a teljes étkezést, készítőjének több technikai eljárást kell ismernie – mondta Varga Károly.

Gyümölcsös és könnyed töltelékű napi termékek vannak a külföldi trendben

Pataki János a Cukrász Ipartestület valamint a Cukrászok, Csokoládé és Fagylaltkészítők Világszövetsége elnöke. Nem gondolkodott, kérdésünkre azonnal rávágta, hogy a fagylalt a kedvenc édessége. – Hiába vagyok negyvenkét éve cukrász, nem tudom megunni az édességeket. Ha nem ezt a szakmát választom, valószínűleg törzsvendég lennék egy cukrászdában – mondta Pataki János.

Bár a zsűrizés közben szólítottuk meg, addig csak egy kiemelkedően ízletes süteményről tudott véleményt mondani: a borkrémes rolád tudja azt, amit egy édességtől el lehet várni. – Jóval több gyümölcsös vagy könnyed töltelékű napi terméket várnék el a fiataloktól, ezt diktálja a külföldi trend. Nem csak a csokoládé és a piskóta létezik. Később, ha saját üzletet nyitnak, el kell találni a vendégek ízlését, és csak utána bevezetni a kreatív újdonságokat – tanácsolta Pataki János.

Iskolák közötti bajnokok: 

I. helyezett: Toldi Miklós Szakiskola - Nagykőrös
II. helyezett: KEMÖ-Jávorka Szakiskola - Tata
III. helyezett: Krúdy Gyula Szakiskola - Győr

A Komárom-Eszergom megyei résztvevők eredményei

SOÓS SZABINA

PLATÁN RESTAURANT & CAFÉ 2890 TATA, KASTÉLY TÉR 6.

C - Cukrász

Oklevél

TÓTH ANNAMÁRIA

Komárom

D2 - Cukrászati art.

Arany

TÓTH ANNAMÁRIA

Komárom

D2 - Cukrászati art.

Arany

KOZMA MELINDA cukr.tan.artiszt. Is indul

PETRE CUKRÁSZDA-KÁVÉHÁZ 2890 TATA, ADY ENDRE ÚT 63.

Cukrász tanuló

Arany

SCHWEININGER ANNAMÁRIA

KERI TATABÁNYA

Cukrász tanuló

Bronz

SCHMIDT NIKOLETT

KERI TATABÁNYA

Cukrász tanuló

Ezüst

KOZMA MELINDA cukr.tan.artiszt. Is indul

PETRE CUKRÁSZDA-KÁVÉHÁZ 2890 TATA, ADY ENDRE ÚT 63.

Cukrász tanuló artisztika

Arany

TRUKMÜLLER MÓNIKA KRENNERT ANITA

KERI TATABÁNYA

Felszolgáló tanuló

Oklevél

HEGYI NIKOLETT ZAJÁCZ TÍMEA

KEMŐ JÁVORKA TANÁR: BENCZE JÓZSEF 06-20-313-8680

Arany

 

BOGNÁR JÚLIA KISÉK NOÉMI

KEMŐ JÁVORKA TANÁR: BENCZE JÓZSEF 06-20-313-8680

Pék tanuló

Arany

KOZMA TAMÁS HORVÁTH GÉZA

KEMŐ JÁVORKA TANÁR: BENCZE JÓZSEF 06-20-313-8680

Pék tanuló

Arany

DRÁGÁN ORSOLYA SÖVEGJÁRTÓ MÓNIKA

KEMŐ JÁVORKA TANÁR: BENCZE JÓZSEF 06-20-313-8680

Pék tanuló

Arany

Bár a zsűrizés közben szólítottuk meg, addig csak egy kiemelkedően ízletes süteményről tudott véleményt mondani: a borkrémes rolád tudja azt, amit egy édességtől el lehet várni. – Jóval több gyümölcsös vagy könnyed töltelékű napi terméket várnék el a fiataloktól, ezt diktálja a külföldi trend. Nem csak a csokoládé és a piskóta létezik. Később, ha saját üzletet nyitnak, el kell találni a vendégek ízlését, és csak utána bevezetni a kreatív újdonságokat – tanácsolta Pataki János. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!