2010.03.08. 08:54
Finomságoktól roskadoztak az asztalok a Farsang Kupán
Ínycsiklandó finomságokat láthatott az, aki szombaton ellátogatott a tatai edzőtáborba. A hagyományos Farsang Kupa gasztronómiai versenyen pékek, cukrászok, szakácsok, felszolgálók versenyeztek.
Petrezselyem Antalné Venesz-díjas aranykoszorús-, aranydiplomás-mestercukrászt, a Farsang Kupa főszervezőjét is az asztalsorok között szólítottuk meg. Az értékelés közepette megtudtuk tőle, hogy a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Régiójának gasztronómiai versenyén szakácsok, cukrászok, pékek és felszolgálók mérték össze a tudásukat szerte az országból, sőt, még Szlovákiából is érkezett versenyző.
A tatai mestercukrász szerint a tanulóknak azért jelentős a Farsang Kupa, mert tapasztalatot szereznek, megismerik egymás munkáit, kreatívabbak lesznek. A főszervező arról is szólt, hogy az idei kupa abban is különbözik az előzőektől, hogy jóval több felnőtt is bemutatkozott, ez azért is jelentős, mert ők képviselik hazánkat a novemberi luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokságon. Az idei Farsang Kupán egyébként száznegyven versenyző százhúsz versenymunkáját értékelte a zsűri.
Mészáros Tibor és Zsiga István azt is bebizonyították, hogy a teríték is hozzájárul az étel sikeréhez, ők pontozták az asztalokat, azt is nézték, hogy milyen sorrendben követik egymást a poharak a tányér mellett, s a menükártyán felsorolt ételek mennyire illenek a teríték színeihez, hangulatához.
– Hiányzik a felszolgáló tanoncok borismerete, pedig a vendégek igénylik – mondták a kecskeméti Széchenyi középiskola tavaszi versenyasztala mellett.
A Farsang Kupának helyet adó tornaterem hátsó régiójában többfajta kenyeret láttunk. Harmati József komáromi sütőipari tanácsadó és Bálint Ferenc tatai pékmester véleménye is megegyezett abban, hogy egyre sötétebbek a kenyerek, sőt már a péksütemények is. Bár ezek hiába egészségesek, sajnos még csak a középosztály feletti réteg vásárolja. Kenyérben is lehet újítani, Bálint Ferencék szerint jó ötlet a háromszög alakú hajdinás és tönkölybúzás kenyér, amely gyerekeknél remek szendvics alapanyag lehetne.
A kiállított ételek között érdekességekre is bukkantunk. Például láttunk egy méteres maciformájú tortát, az életnagyságútól alig eltérő méretű motort kalácstésztából, emellett még alkatrészeket, csavarokat is készített a versenyző. A sóslás érdekes elnevezés, az egyik versenyző a sós aprósüteményt nevezte így.
Nagy volt a tanakodás a szakácstanulók versenymunkái előtt. Mivel itt nem lehetett kóstolni, a színből következtettek például arra, hogy a versenyző megfelelő technikát választott-e. Varga Károly tizenegyszeres olimpiai bajnok, és tízszeres világbajnok, aktívan dolgozó konyhafőnök nem aggódik a szakácsszakma jövőjéért, ugyanis két olyan tanuló munkáját annyira kiemelkedőnek tartja, hogy nekik már most helyük lenne a felnőtt szakácsok előtt, ezért előttük megemeli a szakácssüvegét. Szólt a hidegtálak védelmében is, amelyet több támadás is ért a közelmúltban.
– Nem csak aszpikragasztók vagyunk, a hidegtálnak akkora az értéke, hogy első fogásként meghatározza a teljes étkezést, készítőjének több technikai eljárást kell ismernie – mondta Varga Károly.
Gyümölcsös és könnyed töltelékű napi termékek vannak a külföldi trendben
Pataki János a Cukrász Ipartestület valamint a Cukrászok, Csokoládé és Fagylaltkészítők Világszövetsége elnöke. Nem gondolkodott, kérdésünkre azonnal rávágta, hogy a fagylalt a kedvenc édessége. – Hiába vagyok negyvenkét éve cukrász, nem tudom megunni az édességeket. Ha nem ezt a szakmát választom, valószínűleg törzsvendég lennék egy cukrászdában – mondta Pataki János.Bár a zsűrizés közben szólítottuk meg, addig csak egy kiemelkedően ízletes süteményről tudott véleményt mondani: a borkrémes rolád tudja azt, amit egy édességtől el lehet várni. – Jóval több gyümölcsös vagy könnyed töltelékű napi terméket várnék el a fiataloktól, ezt diktálja a külföldi trend. Nem csak a csokoládé és a piskóta létezik. Később, ha saját üzletet nyitnak, el kell találni a vendégek ízlését, és csak utána bevezetni a kreatív újdonságokat – tanácsolta Pataki János.
Iskolák közötti bajnokok:
I. helyezett: Toldi Miklós Szakiskola - Nagykőrös
II. helyezett: KEMÖ-Jávorka Szakiskola - Tata
III. helyezett: Krúdy Gyula Szakiskola - Győr
A Komárom-Eszergom megyei résztvevők eredményei
SOÓS SZABINA
PLATÁN RESTAURANT & CAFÉ 2890 TATA, KASTÉLY TÉR 6.
C - Cukrász
Oklevél
TÓTH ANNAMÁRIA
Komárom
D2 - Cukrászati art.
Arany
TÓTH ANNAMÁRIA
Komárom
D2 - Cukrászati art.
Arany
KOZMA MELINDA cukr.tan.artiszt. Is indul
PETRE CUKRÁSZDA-KÁVÉHÁZ 2890 TATA, ADY ENDRE ÚT 63.
Cukrász tanuló
Arany
SCHWEININGER ANNAMÁRIA
KERI TATABÁNYA
Cukrász tanuló
Bronz
SCHMIDT NIKOLETT
KERI TATABÁNYA
Cukrász tanuló
Ezüst
KOZMA MELINDA cukr.tan.artiszt. Is indul
PETRE CUKRÁSZDA-KÁVÉHÁZ 2890 TATA, ADY ENDRE ÚT 63.
Cukrász tanuló artisztika
Arany
TRUKMÜLLER MÓNIKA KRENNERT ANITA
KERI TATABÁNYA
Felszolgáló tanuló
Oklevél
HEGYI NIKOLETT ZAJÁCZ TÍMEA
KEMŐ JÁVORKA TANÁR: BENCZE JÓZSEF 06-20-313-8680
Arany
BOGNÁR JÚLIA KISÉK NOÉMI
KEMŐ JÁVORKA TANÁR: BENCZE JÓZSEF 06-20-313-8680
Pék tanuló
Arany
KOZMA TAMÁS HORVÁTH GÉZA
KEMŐ JÁVORKA TANÁR: BENCZE JÓZSEF 06-20-313-8680
Pék tanuló
Arany
DRÁGÁN ORSOLYA SÖVEGJÁRTÓ MÓNIKA
KEMŐ JÁVORKA TANÁR: BENCZE JÓZSEF 06-20-313-8680
Pék tanuló
Arany
Bár a zsűrizés közben szólítottuk meg, addig csak egy kiemelkedően ízletes süteményről tudott véleményt mondani: a borkrémes rolád tudja azt, amit egy édességtől el lehet várni. – Jóval több gyümölcsös vagy könnyed töltelékű napi terméket várnék el a fiataloktól, ezt diktálja a külföldi trend. Nem csak a csokoládé és a piskóta létezik. Később, ha saját üzletet nyitnak, el kell találni a vendégek ízlését, és csak utána bevezetni a kreatív újdonságokat – tanácsolta Pataki János. -->