Közélet

2013.04.26. 17:54

Alzheimer konferenciát rendezhet Magyarország

A napokban rendezték meg az idei Nemzetközi Alzheimer Konferenciát Tajvan szigetén, Taipeiben. Az eseményen hazánkat képviselve részt vett a tatabányai származású, jelenleg Londonban élő és dolgozó Tatai Tamás is.

A. P. A.

Elmondta, Taipeiben az is kiderült, hogy a 2017-es nemzetközi konferencia helyszínéül Budapestet választotta az Alzheimer Világszövetség, a szervezők.

Tatai Tamás személyes érintettség nyomán ismerkedett meg a betegséggel. Édesanyjánál akkor diagnosztizálták az Alzheimer-kórt, amikor ő már Londonban élt, tanult forgatókönyvírást, így főként onnan igyekezett segíteni, tájékozódni. Mint elmesélte, először a kinti körülményeket ismerte meg, csak azután talált rá az itthon, szinte egyszemélyes Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társaságára, amelyet Himmer Éva vezet.

Tamás felvette vele a kapcsolatot és kiderült számára, hogy itthon ezt a betegséget mennyire nem ismerik, az idős korral azonosítják, emiatt nem figyelnek az első tünetekre.
Rádöbbent, hogy nem csupán az édesanyján, de már betegségben szenvedőkön, azok hozzátartozóin is szeretne segíteni. Film készítésébe fogott, jelenleg a kutatómunkánál tart.

Olyan innovatív projekteket keres világszerte, ahol a demenciát lassító módszerekkel dolgoznak eredményesen. Mint mondja, a becslések szerint Magyarországon kétszázezer ember szenvedhet Alzheimer-kórban és sok még a tennivalónk: többek között átfogó, távlati stratégia megalkotása, tájékoztatás és oktatás, tanácsadói hálózat kiépítése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!