Közélet

2012.08.15. 18:12

A szabad orvosválasztás és a meghatározott betegutak

A szabad orvosválasztás joga adott, érdemes nagyon alaposan megismerni ennek minden lehetőségét.

Fenyvesi Károly

Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház reumatológiai osztályának társalgójában kezelések után hazakészülő csoport váratlanul kialakult kupaktanácsának kellős közepébe csöppentünk. Mint megírtuk, a többnyire tatabányai, oroszlányi, illetve a két város vonzáskörzetébe tartozó beutaltak többek közt arról panaszkodtak, attól tartanak, hogy az úgynevezett betegutak átszervezése nyomán nem jöhetnek többet abba a jól felszerelt kórházba, ahol eddig nagyon sok segítséget kaptak egészségügyi gondjaik megoldásához. Felvetéseikről – kérdéseinket is közölve – tájékoztattuk a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet. Kérdéseink hátterében az állt, hogy a megszólalók immár a komáromi Selye János Kórházban alakult reumatológiai osztályához tartoznak. Kántor Katától, az intézet sajtóreferensétől érkeztek meg a válaszok.

– A területi ellátási kötelezettség (TEK) az egészségügyi szolgáltató fenntartójának, illetve tulajdonosának, valamint az egészségügyi szolgáltatónak azon kötelezettsége, hogy az egészségügyi szakellátásban meghatározott ellátási területen a lekötött szakellátási kapacitásai felhasználásával a kötelező egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira jogosultak számára egészségügyi szolgáltatást nyújtson. Ez azt jelenti, hogy az adott intézménynek kötelezően el kell látnia a saját TEK-jébe tartozó beteget. A beteg viszont fordulhat más szolgáltatóhoz, ha ezt szakmailag vagy egyéb okon meg tudja indokolni, hiszen szabad orvos választás van Magyarországon – fogalmazott a sajtóreferens.

A szabad orvosválasztás mit jelent a gyakorlatban?
– A beteg megválaszthatja, ki az orvos, melyik az intézmény, amelyben a leginkább megbízik, ezért itt szeretné igénybe venni az ellátást. Ez nem jelenti azt, hogy bármikor, bárhová elmehetünk orvoshoz. Ugyanis az egészségügyi ellátásban, az orvostudományban olyan meghatározó elvek érvényesülnek, amelyeket a betegnek és az orvosnak is kötelessége tiszteletben tartani.

Melyek ezek közül a legfontosabbak?
– Ha nem egyetlen orvossal áll személyes kapcsolatban a beteg, hanem egy szervezett, több emberből álló orvoscsoporttal, kórházzal, akkor a csoport tagjait – általában – nem választhatja meg, csak az intézményt. A szakmai kompetencia elve szerint az orvos csak olyan beavatkozást végezhet el, amelyhez kellő tudása és jártassága van. Ez ugyanígy kötelezi az egyes intézményeket is. A beteg tehát nem választhat fogorvost a nőgyógyász helyett, vagy urológust a gyermekgyógyász helyett. A kötelező ellátások és a területi elv érvényesülése esetén a beteg számára nincs valódi választási lehetőség. Egyes ellátásokat csak a körzeti, TEK-szerinti egészségügyi szolgálatnál lehet igénybe venni, másokat pedig csak az arra az ellátásra meghatározott, kijelölt intézményekben.

És ha másként dönt a beteg?
– Az egészségbiztosítás számos további olyan megkötést tartalmaz, amely alapján a beteg szabadon választhat ugyan, de ha nem a legegyszerűbb, legközelebbi egészségügyi ellátást választja, akkor a társadalombiztosítás nem minden költséget térít meg. Egyes esetekben a betegnek kell térítési díjat fizetnie.

Ha a szándék tömeges méreteket öltene...

Kántor Katalin sajtóreferens válaszában kitért arra is, hogy a szabad orvosválasztást sokan összekeverik azzal, hogy szükséges-e beutaló az orvoshoz forduláskor, vagy nem. Nem az orvos megválasztása korlátozott, hanem a beutalással egy előszűrési rendszert iktatnak be annak megfelelően, hogy a betegség tünetei milyen szakorvosi szakterületre tartoznak. A jogszabály beutalóhoz köti a bonyolultabb megítélést igénylő betegségeket, a betegre bízza az orvosválasztást –intézményválasztást.

– Ez azt jelenti, hogy ha a beteg adott területen kívül szeretne orvost választani, akkor a beutaló kiállítása előtt, a megfelelő indokkal alátámasztva, a fogadó intézmény engedélyével lehet másik szolgáltatóhoz fordulni. A gyakorlatban megvalósítható, hogy Oroszlány és Tatabánya azon reumatológiai betegei, akik inkább Esztergomba mennének kezelésekre, mint Komáromba, azt a fogadó kórház beleegyezésével megtehetik. Ha ez a szándék tömeges méreteket öltene, a fenntartónak írt kérvénnyel az egészségügyi intézmény vagy a település önkormányzata is kezdeményezheti a területi ellátási kötelezettség módosítást – tudtuk meg Kántor Katalintól.

– Ez azt jelenti, hogy ha a beteg adott területen kívül szeretne orvost választani, akkor a beutaló kiállítása előtt, a megfelelő indokkal alátámasztva, a fogadó intézmény engedélyével lehet másik szolgáltatóhoz fordulni. A gyakorlatban megvalósítható, hogy Oroszlány és Tatabánya azon reumatológiai betegei, akik inkább Esztergomba mennének kezelésekre, mint Komáromba, azt a fogadó kórház beleegyezésével megtehetik. Ha ez a szándék tömeges méreteket öltene, a fenntartónak írt kérvénnyel az egészségügyi intézmény vagy a település önkormányzata is kezdeményezheti a területi ellátási kötelezettség módosítást – tudtuk meg Kántor Katalintól. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!