Hírek

2008.02.11. 08:38

Ukrajna megadja magát a Gazpromnak

Ukrajna hajlandó kifizetni a Gazprom orosz gázipari céggel szemben felhalmozott tartozását

Forrás: Kárpátinfo

Ukrajna hajlandó kifizetni a Gazprom orosz gázipari céggel szemben felhalmozott tartozását, ha az ukrán Naftohaz közvetlenül a Gazpromtól, közvetítő cég beiktatása nélkül vásárolhatja meg a földgázt - jelentette ki vasárnap kora délután Oleksandr Turchynov, a miniszterelnök első helyettese.

A kijelentés hátterében az áll, hogy a miniszterelnök, Julia Timosenko már régóta szorgalmazza, hogy iktassák ki a közvetítőket, különösképpen a részben a Gazprom érdekeltségi körébe tartozó importőrt, a RosUkrEnergo céget. Ezeknek a közvetítőknek a bekapcsolása a miniszterelnök szerint növeli az árat, működésük átláthatatlan, s a korrupció melegágyai.

Korábban Kijevben azt közölték, hogy a Naftohaz cég vezetője még vasárnap Moszkvába utazik, hogy tárgyaljon a Gazprommal az orosz-ukrán gázvita rendezéséről. Az ukrán elnök korábban felszólította a kormányfőt, hogy biztosítsa minden szükséges dokumentum aláírását, amely a gázszállításokat és a finanszírozási kérdéseket érinti az ukrán-orosz gázvitában – közölte az elnöki szóvivő szombat este. Julija Timosenko kormányfőnek ennek érdekében „vasárnapig" kell a szükséges intézkedéseket megtennie.

Az orosz Gazprom gázmonopólium vezetője ezt megelőzően szombaton arra emlékeztette az ukrán elnököt, hogy Ukrajnának moszkvai idő szerint hétfő délig kell rendeznie 1,5 milliárd dolláros adósságát a Gazprommal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!