Hírek

2008.02.12. 16:35

Szilágyi János a hivatásos kíváncsi

Halló, itt vagyok! Szilágyi János egykori legendás műsorának címe akár a készítőre is vonatkozhatna, hiszen a riporternek esze ágában sincs pihenni.

Dián Tamás

– Ön 72 évesen a legidősebb aktív televíziós riporter. Mi motiválja még mindig?

– Az, hogy kíváncsi vagyok. A személyiségemnek ez a része gyermeki maradt. Ha valakit meghívok beszélgetni a műsoromba, valóban érdekel. De annak ellenére, hogy vénember vagyok, nem lettem bácsi. Most is két könyvön gondolkodom. Az egyik a televíziós interjúkat foglalná össze, a másiknak a megírására pedig egy hete kértek fel: ez a magyar milliárdosokról szólna.

– Ön szerint a jó kérdésekre lehet ma még őszinte válaszokat kapni?

– A gyakorlott mellébeszélők ellen léteznek bevált technikák. Ha például észreveszem, hogy valaki szabványdumát darál, igyekszem őt kizökkenteni. Például közbeszúrom, hogy jól érzi-e magát. A hivatásos köntörfalazók ilyenkor elveszítik a fonalat és képtelenek folytatni az előre betanult szöveget. Na, ekkor kérdezek rá megint a kényes dolgokra.

– Igaz, hogy egy privát rádiót indítva be akarta mikrofonozni a saját lakását?

Szilágyi János

Született: 1936. május 3-án

Iskolái: MÚOSZ újságíró iskola (1958-1960)

Pályája: pályáját újságíróként kezdte, több lap, majd a Magyar Rádió munkatársa (1964-1980), illetve vezető szerkesztője (1993), a Story Tv műsorvezetője (2007-)

– Ezt még a rendszerváltás előtt találtam ki, amikor híre-hamva sem volt a valóságshowknak. Természetesen akkor szó sem lehetett erről. Utoljára egy éve merült fel bennem ismét, hogy indítanék egy 8-10 kilométeres hatósugarú magánadót Szabad Pasarét címmel a nappalimból, de annyiféle engedélyt kellett volna hozzá beszerezni, hogy inkább letettem róla.

– Ön korábban többször beszélt arról, hogy időnként elszív egy-egy marihuánás cigarettát. Mikor gyújtott rá utoljára?

– Elég régen.

– Tudja, hogy mennyi az ön árfolyama az internetes sztártőzsdén?

– Fogalmam sincs. Azt sem tudtam, hogy van ilyen. De nem is érdekel, mivel nem vagyok sztár. Sőt, továbbmegyek: nálunk egyáltalán nincsenek sztárok. Egy igazi sztár ugyanis nem megy le a sarki boltba lecsókolbászért vagy kaviárért. A mi sztárjaink csupán felkurblizott ismertségű emberek. Elhiszik, hogy valakik, miközben a televíziók akkor ejtik őket, amikor csak akarják.

Dián Tamás Szilágyi János Született: 1936. május 3-án

Iskolái: MÚOSZ újságíró iskola (1958-1960)

Pályája: pályáját újságíróként kezdte, több lap, majd a Magyar Rádió munkatársa (1964-1980), illetve vezető szerkesztője (1993), a Story Tv műsorvezetője (2007-)

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!