Hírek

2006.05.23. 17:37

Pozsony mélyen hallgat a botrányról

Politikai szintre került a Pozsonyba látogató magyar turistákat ért inzultus. A szlovák Parlament elnöke, Bugár Béla is elítélte a rendőri túlkapást, csakúgy, mint Csáky Pál miniszterelnök-helyettes.

Farkas Károly

Bugár Béla azt várja a belügyminisztertől, mondja el, hogyan értékeli a történteket, és milyen lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy ilyen ne fordulhasson elő még egyszer. Véleménye szerint azonban azt is meg kellene vizsgálni, hogy az ellenőrként fellépő szlovák idegenvezető a szabályoknak megfelelően járt-e el, és vajon azok a szabályok megfelelnek-e a racionalitás követelményeinek.

A pozsonyi törvényhozás megbízott elnöke szerint butaság, hogy egy tanár a diákjainak nem ismertetheti például az adott város vagy ország nevezetességeit. Bugár szerint legfeljebb kevesebb turista fog átjönni, ezzel megint csak az ország és maga Pozsony járna rosszul. Az idézett jogszabályt egyébként a pozsonyi város vezetése már tavaly hatályon kívül helyezte, így a rendőrség fellépése mindenképpen jogszerűtlen volt. „Ha abból indulunk ki, hogy a város kénytelen volt hatálytalanítani a rendelkezést, akkor senki sem sértett törvényt, ellenben meg kell érteni, hogy a pozsonyi idegenvezetők védik a saját piacukat” – fogalmazott a szlovák gazdasági minisztérium idegenforgalmi kérdésekben illetékes munkatársa, Gabriel Kuliffay, az egyik szlovákiai kereskedelmi adó műsorában. A joghézagra valószínűleg a szlovák rendőrök is rádöbbenhettek, mert korábban közölték, hogy „a közrend és a polgári együttélés szabályainak megsértése” miatt indul eljárás a három magyar ellen.

Korábban a rendőrség még más vádakkal illette a magyar tanárokat, a két győri férfit az illegális idegenvezetés miatt vádolták szabálysértéssel, a szekszárdi Andorka Gábort pedig emellett még közrend megzavarásával is. Az esetről a szlovák és a magyar fél is ellentmondásosan számol be. Marian Bilacic, a rendőröket értesítő szlovák idegenvezető szerint a magyarok kinevették és lökdösték őt, mikor idegenvezetői engedélyüket kérte. Andorka Gábor szerint erről szó sem volt, mivel a szlovák idegenforgalmi revizor csak szlovákul volt hajlandó megszólalni, ezért egyszerűen csak hátat fordítottak neki.

Egyébként Magyarországon is csak az végezhet idegenvezetői tevékenységet, aki a Gazdasági Minisztérium által kiállított idegenvezetői igazolvánnyal rendelkezik, és akit az idegenvezetők országos nyilvántartásába bejegyeztek. Jogosulatlan idegenvezetés esetén a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szabhat ki – és az elmúlt években többször ki is szabott – pénzbírságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!