Hírek

2006.05.04. 16:45

Lesz-e alakuló gyűlés május 16-án?

Az alkotmányjogász szerint egy héttel később, május 23-án lehetne megtartani az első ülést a tervezettnél, hiszen a Bács-Kiskun megyei 2. számú választókerültben még vitatott a mandátum sorsa.

Éber Sándor

„Jogilag aggályos, hogy úgy jöjjön létre a parlament alakuló ülése, hogy még nem minden mandátum sorsa dőlt még el, az erről szóló jogszabály hézagos” – nyilatkozta lapunknak Cservák Csaba. Az alkotmányjogász szerint egy héttel később, május 23-án lehetne megtartani az első ülést a tervezettnél, hiszen a Bács-Kiskun megyei 2. számú választókerültben még vitatott a mandátum sorsa. Ezenkívül még egy képviselői hely sorsa is nyitott, mivel a kompenzációs területi és országos listán még egy mandátum változhat.


Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke szerdán úgy nyilatkozott, hogy ha Kecskeméten új választást tartanak, és az eredmény ellen jogorvoslattal élnek, akkor nem lesz érvényes megbízólevél valamennyi mandátumhoz, és így nem lehet összehívni a parlament alakuló ülését május 16-ára.


„A május 16-ára meghirdetett alakuló ülésen 384 képviselő minden további nélkül részt vehet” – jelentette ki tegnap Tóth Zoltán. A választási szakértő szerint ugyanis ez az ügy a választási jog és a parlamenti jog határán mozog és az OVB elnöke csak az előbbit veszi figyelembe. A területi választási bizottságok osztják ki a megválasztott képviselők megbízóleveleit, ez azonban csak egy formális aktus. A képviselők ugyanis megbízatásukat már elnyerték a hivatalos végeredmény kihirdetésével. Tóth szerint a parlamenti jog alapján az Országgyűlés határozatképes, ha a képviselők fele jelen van az ülésen, és a szakértő álláspontja szerint jelen pillanatban maximum 2 mandátum sorsa kérdéses.


„Csütörtökön 16 óráig lehet megtámadni azt a határozatot, mely szerint május hetedikén ismétlik meg Kecskeméten a 2. számú választókerületben a voksolásokat, de egyelőre nincs ilyen beadvány” – jelentette ki tegnap Rytkó Emília. Az Országos Választási Iroda vezetője szerint így május 16-án létrejöhet a parlament alakuló ülése.
Kolláth György alkotmányjogász szerint a kecskeméti újraszavazás, ha azt a bírósági  felülvizsgálat is megerősíti, érdemben nem befolyásolhatja az Országgyűlés május 16-ra összehívott alakuló ülését. Ugyanis nincs olyan szabály, hogy csak 386 képviselő kezdhet, és olyan sincs, hogy csak  386 képviselő folytathatja a munkát a parlamentben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!