Neszmély

2024.09.03. 11:15

Busairtás a Dunán: őshonos fajok örülhetnek a horgászversenynek

A Duna neszmélyi szakaszán több mint féltonnányi invazív faj került horogra. A busa gyérítése után őshonos fajokat telepítenek majd.

Kemma.hu

A túlszaporodott, nem őshonos busaállomány gyérítésére első alkalommal szervezett horgászversenyt a Komárom-Esztergom Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ). A horgászok 650 kilónyi invízív fajt fogtak ki, a fogás kétharmadát értékesítették, a bevételt őshonos halak telepítésére fordítják, mondta el a szövetség szakmai igazgatója, Schmidt-Kovács Bence.

A Duna neszmélyi szakaszán több mint féltonnányi invazív faj került horogra. A busa gyérítése után őshonos fajokat telepítenek majd.
A busafogó verseny két résztvevője
Forrás: Beküldött

Tájékoztatása szerint a gyérítés sportszerűen nem hálóval, hanem horoggal történt. A beavatkozáshoz és a kifogott halak értékesítéséhez megszerezték a szükséges hatóságok engedélyét.

A busa nagy kárt okoz itthon

A 26 órás, páros versenyen való indulást 17 csapat vállalta, összesen 650 kilogrammot fogtak ki a Duna neszmélyi mellékágából. A verseny győztesei: 2. Pierer Márk Máté–Pierer Erik László (107 kilogramm), 2. Takács József–Kovács Zsuzsanna (70 kilogramm), 3. Tóth Péter–Tóthné Molnár Mária). A halak tömeges elszaporodását mutatja, hogy régen egy 8-9 kilogrammos példányt fogtak, most pedig a kifogott 130 példány átlagsúlya öt kilogramm körül alakult.

A szakmai igazgató hozzátette, a busa a 24-25 Celsius fokos vízben szaporodik, és a felmelegedés miatt egyre kedvezőbb számára a hazai környezet. Mivel planktonevő, a túlszaporodott egyedek „kieszik” a vízből az őshonos halak táplálékát és csökkentik azok populációját. A vízkezelőknek foglalkozni kell a problémával, mert busa egyre súlyosabb károkat okoz a hazai élővizekben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában