Paralimpia 2024

2024.08.18. 13:13

A komáromi sportlövő, Gurisatti Gyula ötödik paralimpiáján vesz részt

Nem kell már sokat aludni ahhoz, hogy a világ legjobb parasportolóinak teljesítményét követhessük figyelemmel. Az idei paralimpia egyik igazán tapasztalt versenyzője, Gurisatti Gyula portálunknak árulta el céljait az eseménnyel kapcsolatban.

Kemma.hu

Vészesen közeleg az idei paralimpia, ahol Luterán Petra, a TSC-Geotech versenyzője mellett Gurisatti Gyula, a komáromi Erődök Városa Sportlövész Egyesület sportolója is részt vesz, immár ötödik alkalommal. Az országunkat és vármegyénket is képviselő versenyző augusztus 30-án, szeptember 2-án és 4-én áll majd lőállásba. Beszélgetésünk alatt elárulta, hogy hogy milyen hozzáállással fog teljesíteni a helyszínen, hogyan készül a megmérettetésre és azt is, hogy milyen eredményeket vár magától.

Gurisatti Gyula újfent megméretteti magát, az idei paralimpia helyszíne Franciaország
Forrás: hunshooting.hu

Újfent a legjobbak között

2024-ben is a legkiemelkedőbb sportlövőkkel teszteli majd tudását, ezúttal Franciaországban. Portálunknak elárulta, hogy a legelső azért volt számára furcsa 2008-ban, Pekingben, mert ekkor még az ember nem tudja, mi vár rá pontosan, ott tapasztalja meg először a dolgokat. Idén teljesen lazán tervez beállni a lőállásba, mintha egy egyszerű versenyen lenne, nem a paralimpián. Véleménye szerint ezt a helyszínen nem olyan könnyű kivitelezni, de ezzel a mentalitással tervez majd teljesíteni. 

Másabb, mint eddig

 Az idei megmérettetés véleménye szerint rendhagyó lesz, hiszen nem Párizsban, hanem Chateauroux-ban, a fővárostól messzebb rendezik a versenyszámait. Kifejtette, hogy az eddigi paralimpiákon a versenyeik után mindig el tudtak menni a többi honfitársuknak szurkolni a különböző sportokban, ahol buzdították őket. Erre azonban most nem lesz lehetőségük. Elárulta, hogy a helyszín egy katonai bázis lesz, ahol Pekler Zalánék is lőttek. Beszélgetésünk során hangsúlyozta, hogy az olimpián problémák is voltak ezen a helyen, ahol laktanyaszerűen működtek a dolgok. Nincsen saját WC, saját tusoló, csak egy közös, amit mindenki használ.

A felkészülés

Gurisatti Gyula lánya, Gurisatti Gréta szintén sportoló. Utóbbi az idei olimpián is részt vett a női vízilabda-válogatott játékosaként. Ötödik helyen végeztek. Édesapja a helyszínen szurkolt neki, mindemellett egy edzőtáborban vett részt Párizsban. A menetrendje szerint délelőtt egyik nap kettő-kettő és fél órát fegyveres edzésen töltötte el az idejét, a következő nap pedig konditeremben készült, ahol fél órát kerékpározott, másfél órát súlyzózott, majd speciális technikai lőgyakorlatokat végzett. Miután hazatért Magyarországra, Dunaújvárosba utazott, ahol azóta is részt vesz a tréningeken. 

Délelőtt légfegyverrel készülök, délután pedig 25-50 métert lövök. A két edzés között pedig próbálok lazulni és felkészülni, hogy a lehető legjobb formámat hozzam. 

Augusztus 19. és 25. között már lazább tempóban folytatja a munkát, napi egy edzéssel. Ebben a szakaszban már inkább a finomhangolásra helyezik a hangsúlyt, mint például a különböző speciális gyakorlatokkal eltöltött idő, finomabb sütés és a légzés gyakorlása.

Erős a mezőny

Gurisatti Gyula álláspontja szerint nagyon erős lesz a mezőny a versenyeken. Külön kiemelte az indiaiakat, a koreaiakat, az amerikaiakat és a kubaiakat is. 

− Nem akarok magamnak nagy célt kitűzni, reálisan az első 10-20 között odaérhetek − fogalmazott.

A végén kifejtette, hogy természetesen minden induló az éremre hajt, de realitásként ilyen eredményre számít magától.

A
A tapasztalt sportlövő próbál a leglazábban hozzáállni a versenyeihez
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában