Paralimpia 2024

2024.08.15. 11:20

A bájos paralimpikon tudja, mekkora Párizs „súlya”

A TSC tehetséges paraatlétája is letette az esküjét augusztus 13-án. Luterán Petra portálunknak árulta el, hogyan folyik jelenleg a felkészülése a paralimpia előtt, illetve azt is, hogy mely kategóriákban várhatjuk tőle a legjobb eredményeket.

Kemma.hu

Augusztus 13-án, kedden tették le az esküt az augusztus 28-án kezdődő és szeptember 8-ig tartó párizsi paralimpián versenyző magyar csapat tagjai. Az ünnepségnek a budapesti Eiffel Műhelyház adott otthont, ahol a 39 magyar paralimpikon tett fogadalmat a nagy napon. Az eseményen természetesen a vármegyénket képviselő Luterán Petra és Gurisatti Gyula jelen volt. Előbbivel a szerdai napon beszélgettünk.

Luterán Petra élete legnagyobb eseménye előtt áll
Balról jobbra: Luterán Petra edző-édesapja, Luterán Petra és Salamon Zoltán, a TSC sportszakmai vezetője látható a képen

Igyekszik mindent kihozni magából

Luterán Petra távolugrásban és 400 méteren bronzérmes lett a májusi para-atlétikai világbajnokságon Japánban. A 27 éves atléta számára igen meghatározó élmény volt a helyszínen lenni. Portálunknak kiemelte, hogy nagyon megható volt a rendezvény és már kezdi elhinni, hogy lassan itt van a paralimpia, ahol versenyezni fog. 

A szárligeti tehetség augusztus 30-án már beveti tudását, egészen pontosan a 400 méteres síkfutás versenyszámában. Egy héttel később rendezik a távolugrók megméretését, majd a 200 méteres távot. Luterán Petra szerint azokban a kategóriákban fog a legjobban teljesíteni, amikben remekelt a japánban rendezett vb-n:

− A világbajnokságban a távolugrásban és 400 méteren értem el a legjobb eredményemet, most is ezekben várhatóak − fogalmazta a TSC sportolója.

Ahány sportoló, annyi személyiség. Egy ilyen nagy eseményt minden versenyző máshogy kezel: van, aki direkt erősíti magában az esemény tétjét, és van, aki próbál úgy hozzáállni az adott rendezvényhez, mint egy kisebb megmérettetéshez. A Bányász paraatlétája nem próbálja magában titkolni, hogy mekkora értéke van a paralimpiai eredményeknek, de nem is szeretné túlzásba vinni a dolgokat:

Próbálok erre úgy felkészülni, hogy ez egy nagy esemény, ez egy paralimpia, ami körül hatalmas a felhajtás. Úgy megyek oda, hogy ez egy nagyon fontos verseny és igyekszem majd kihozni magamból a legjobbat, de valamilyen szinten próbálom nem beleültetni a fejembe azt, hogy ennek mekkora a súlya

Óriási lehetőség előtt a TSC paraatlétája
Forrás: hparalimpia.hu

Még javában zajlik a felkészülés

A fiatal tehetség elárulta, hogy kemény heten vannak túl, javában zajlanak az edzések. Augusztus 12. és 18. között szintén erőteljes tréningeken vesz részt. Az Edzőtáboros stílus a jellemzőn ahol naponta legalább kétszer edz. Kifejtette, hogy az utolsó héten pihennek, illetve az azt megelőzőn lazítanak kicsit, de előtte nem.

A versenyek előtt

Mint minden sportoló, Petra is rendelkezik olyan rutinnal, amiket a verseny előtt, vagy a verseny napján végez. A világbajnoki bronzérmes atléta elmondta, hogy mostanában sokszor rendezik este a versenyeit. Ebben az esetben már nap közben is próbál annyit pihenni, aludni és olvasni, amennyit csak tud. Külön kiemelte, hogy szokott zenét is hallgatni, a bemelegítései alatt is külön lejátszási listákat szokott lejátszani, illetve bizonyos versenyszámok előtt bizonyos dalokat. Mindezek mellett elemzéssel is szokott időt tölteni, videókat néz, hogy hogyan is kellene ugrania és futnia. 

SCHMIDT Ádám; SZABÓ László; FÜLÖP Attila; DEUTSCH Tamás; WLADÁR Sándor
Az eskütételi ünnepségen készült csoportkép
Fotó: Szigetváry Zsolt

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában