A mesterlövész

2024.07.24. 11:29

Pekler Zalán olimpiai éremért lőhet Párizsban

A négyszeres Európa Játékok-győztes sportlövő a Magyar Olimpiai Csapat egyik titkos esélyese sportlövészetben. Pekler Zalán két versenyszámban lép lőállásba Châteauroux-ban. A magyar sportlövő csapat kedden repült el az olimpiára.

Luter Márk

Az olimpia egyik legkiszámíthatatlanabb sportága a sportlövészet, hiszen az érmek és a pontszerző helyek, és a döntős pozíciók sorsáról is csupán milliméterek döntenek az összes versenyszámban. A tavalyi krakkói központú Európa Játékok négyszeres aranyérmese, a 24 éves Pekler Zalán két számban lép lőállásba a párizsi olimpián. A sportlövő versenyeket a francia fővárostól mintegy 300 kilométerre délre fekvő Châteauroux városában rendezik.

Gyõr 20240301
Légfegyveres EB,Pekler Zalán
Fotó:Árvai Károly/Nemzeti Sport 20240301_1004_KAR
Pekler Zalán éremesélyes a párizsi nyári olimpián
Fotó: Árvai Károly / Forrás: Nemzeti Sport

Pekler Zalán egy kukoricaszemnek köszönhetően került a lőtérre

A Komáromi VSE sportolója kilencéves korában ismerkedett meg a sportlövészet rejtelmeivel, amikor nagyszüleinél próbált ki egy légpuskát, mellyel többször is 6-7 méteres távolságból talált el egy kukoricaszemet. Szülei ekkor levitték a komáromi lőtérre, ahol komolyabban is elkezdett foglalkozni a sportággal. 

Eleinte úszott és focizott, ám 13-14 éves korában úgy döntött, hogy sikeres sportoló szeretne lenni, így onnantól kezdve csak a lövészetre fókuszált. A kezdet is ígéretes volt, hiszen már a junioroknál világ-, és Európa-bajnoki címet szerzett.

Egy ígéretes sportkarrier kezdete

A 2000-es születésű sportlövő a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián vegyes párosban aranyérmet nyert. A 2019-es bolognai Eb-n már a bronzérmes puskás csapat tagja volt. Nem az első olimpiája lesz a párizsi, hiszen a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott tokiói játékokon is részt vett, ahol legjobb számában a 18. helyen zárt. 

Pályafutása eddigi legeredményesebb éve a tavalyi volt, hiszen négy világkupaérem mellett négyszer is neki szólt a Himnusz a júniusi krakkói központú Európa Játékok sportlövő versenyein, melyeket a nyugat-lengyelországi Wroclawban rendeztek.

Nem csak az élsportban jeleskedik

2022-ben végzett a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán, ahol gazdálkodási és menedzsment szakot tanult, mellyel közgazdász végzettséget szerzett. Zalán a Magyar Sportlövők Szövetségének főmunkatársa.

A sportlövők kedden elrepültek Franciaországba

A ötfős magyar sportlövő csapat kedden utazott el a párizsi ötkarikás játékok helyszínére. A légpuskásoknál Pekler Zalán mellett Péni István és Mészáros Eszter vesz részt az olimpián, míg a légpisztolyos szakágban Major Veronika és Fábián Sára Ráhel képviseli Magyarországot. Zalán 10 méter légpuskában és 50 méteres, három testhelyzetű puska összetettben indul, mindkét számban döntő esélyes, de dobogós helyezés sem elképzelhetetlen.

A sportlövészet küzdelmeit július 27. és augusztus 5. között rendezik a Châteauroux-ban található Nemzeti Lőtéren, a versenyekre mintegy 340 olimpikon kvalifikált.

A Pekler Zalán fémjelezte magyar sportlövő-csapat szép eredményekre készül az olimpián
A Pekler Zalán fémjelezte magyar sportlövő csapat szép eredményekre készül az olimpián
Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége/Facebook

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában