Jubileum

2024.08.03. 15:20

18 éve varázsolja életérzéssé a sváb zenét egyedi stílusával a Die Lausbuben

Idén ünnepli nagykorúságát a vármegye egyik legnevesebb sváb zenekara. A dunaszentmiklósi Die Lausbuben elmúlt 18 évébe rengeteg siker, büszkeség és öröm jutott.

Krupánszki Máté

18 évesnek lenni nem csak egy ember számára hatalmas mérföldkő, hanem egy zenekar életében is. Számtalan együttes van, amely éveket zenél, majd elmúlik az a bizonyos varázs és soha többé nem hallunk felőlük. A dunaszentmiklósi Die Lausbubennél olyannyira megvan ez a varázs és szikra, hogy idén már a nagykorúságukat ünneplik. Talán nincs is a megyében sváb zenét szerető ember, aki ne ismerné őket. A zenekar egyik alapítója és egyben frontembere, Búzer Norbi engedett bepillantást a hátuk mögött hagyott 18 évbe.

Fiatalos lendülettel és még szélesebb mosollyal már 18 éve színpadon a Die Lausbuben
Fiatalos lendülettel és még szélesebb mosollyal már 18 éve színpadon a Die Lausbuben
Forrás: Beküldött

Testvértelepülési látogatáson indult a Die Lausbuben története

 A dunaszentmiklósi zeneiskola tanulóit a falu testvértelepülése, St. Nikola an der Donau meghívta egy vendégszereplésre. Itt lépett fel a község 3 zenészpalántája Búzer Norbival és Búzer Ákossal kiegészülve. Az egyórás műsor pedig annyira jól sikerült, hogy a hazaúton már két újabb felkérést is kaptak. Ezek után nem is volt kérdés, hogy zenekart alapítanak, így született meg a Schwäbische Freunde. Ekkor még csak remény volt, amely mára valósággá vált.

– Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy azzá fogja kinőni magát a zenélésünk, ahol most tartunk. Mindig nagy csodával figyeltük a hasonló zenekarokat és elképzelni se tudtuk, milyen lehet minden hétvégén átélni ezeket a zenéléseket. Szerencsére hamar elterjedt a jó hírnevünk, így évről-évre egyre több felkérést kaptunk – fejti ki Norbi, aki jó szívvel gondol vissza az első nagy megmérettetésre, az első dunaszentmiklósi pótszilveszterre. Mint mondja, olyan telt házas és fergeteges bulit sikerült csapni, hogy máig többször felemlegetik. 2010-ben egy németországi buliban ezer ember előtt zenélhettek. Ezek voltak az első olyan élmények, amelyekre a tagok is büszkén bólintottak, hogy megérte belevágni.

A stílus és az összetartás, ami egyedivé teszi a Die Lausbubent

– Kevés olyan zenekar van, amely egyfajta stílus mellett teszi le a voksát, sokan csak a tömegzenét játsszák. Mi úgy gondoljuk, hogy az egyéniségek határozzák meg a zenekart és egyénenként összeállva alkotunk egy csapatot. Mindenki hozza a maga stílusát, ettől lesz színes a végeredmény. Az összetartás mindig jelen volt a zenekar életében, talán egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány alkalommal kértük vendégzenész segítségét valamelyik tagunk kiesése miatt – részletezi a frontember, aki azt is elárulta, mi a zenekaruk profilja.

A dunaszentmikósi Öreghegyi Boragorán mindig hatalmas bulit csap a Die Lausbuben
A dunaszentmikósi Öreghegyi Boragorán mindig hatalmas bulit csap a Die Lausbuben
Forrás: Beküldött

A Die Lausbuben az autentikus, hagyományőrző polkák és keringők mellett, a folxpop stílusra próbálja ráhúzni a régi, illetve az új slágereket. De természetesen az örökzöld angol- és magyar slágerek is teret nyertek a zenekar repertoárjában, amely így színes és változatos. 
– Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy teljes mértékben megfeleljünk a közönség elvárásainak – mondja Búzer Norbi, aki imádja a közönségüket, hiszen több generáció is bulizik egyszerre fellépéseiken, melyet a színpadról látni leírhatatlan érzés.

Fogalommá nőtte ki magát a Die Lausbuben

Norbitól azt is megtudtuk, hogy a hazai közönség a nagyobb bulizós, amolyan igazi rongylábú. A külföldi publikum inkább az ücsörgős, dülöngélős fajta.

Imádunk a hazai közönségnek játszani, mindig azt figyeljük, vajon elég lesz-e a táncparkett mérete. A repertoár összeállításánál fontos figyelembe venni a hazai és külföldi közönség szokásait

– meséli Norbi, aki a megújulásban is látja együttese sikerét. Mint mondja, az alapítás óta 11 tagja volt a zenekarnak, így minden új tag egy másik színt hozott be a csapatba. Próbálják a stílust mindig úgy alakítani, hogy az minél szélesebb körben fogyasztható legyen. A Die Lausbuben számára fontos a közönség visszacsatolása. 

A hazai közönség mindig nagyot mulat és táncol a Die Lausbuben fellépésein
A hazai közönség mindig nagyot mulat és táncol a Die Lausbuben fellépésén a szomódi Musikfesten
Forrás: Beküldött

– Gyakran láthattok minket bulik szüneteiben, vagy legtöbbször bulik végén sörrel a kezünkben, a közönség között. Mindig mindenkinek a tanácsát, jókivánságát, építő kritikáját, meghallgatjuk. Ezekből építkezik a zenekar. Számos barátság, ismeretség indult egy-egy ilyen beszélgetésből. 

Ritka, hogy egy név ennyi ideig fenn tud maradni. Ha ma megkérdezünk egy olyan embert, aki sváb zenékben jártas, esetleg köze van a zenéhez, biztosan ismeri a zenekarunkat 

– büszkélkedik Norbi.

Bár a Die Lausbuben örökké a szívébe zárta első bécsi hajós zenélését, vagy a Bundesschwabenball gálát, mégis a legjobban Szomódon, a Musikfesten szeretnek fellépni, mely rendezvény egy évvel fiatalabb a zenekarnál. Ide szinte minden barát, családtag, rokon ellátogat, így mindig nagy öröm a srácok számára, amikor végre elérkezik az a bizonyos októberi hétvége.

A horvát határ nagy kalandja

Minden zenekar életében vannak nehéz pillanatok, ahogy a Die Lausbuben életében is. Nem szólhat minden csak a sikerről.
– Talán a legfájóbb pillanat, ha egy tag valamilyen okból kifolyólag elhagyja a zenekart. Ez sajnos elkerülhetetlen egy zenekar életében, mi is átéltük. A Covid-időszak sem volt egyszerű, hisz egy évig szinte az összes rendezvényt, ahova előre meghívást kaptunk, sajnos törölték. Ebben az időszakban hónapokig nem láttuk egymást, ekkor szűnt meg a bécsi zenélésünk is – részletezi a fájó emlékeket a zenekar alapító tagja.

Persze 18 év alatt azért születnek emlékezetes és igazán poénos történetek is. Búzer Norbi mesélt arról a bizonyos horvát határos kalandról, ahol a hallgatás aranyat ért volna.

– 2013-ban meghívást kaptunk Horvátországba. Amikor hazafelé a horvát határon ellenőrizték az iratokat és már engedtek volna tovább, a hátsó sorból valaki megszólalt, hogy ő nem adta oda még a személyit. A baj csak az volt, hogy nem is találta meg nagyjából 1 órán keresztül. Így már nem is akartak továbbengedni. Kár volt szólnia… Aki kitalálja, hogy ki volt ez a kolléga, a következő fellépésen ingyen CD-t kap – teszi hozzá vigyorogva a zenész.

Természetesen ennek a 18 évnek a megünneplése sem maradhat el. Lesz videoklip és hatalmas buli is. 
– Tervezünk idénre egy új videoklipet, amihez a hanganyagot már elkezdtük rögzíteni, illetve a szinte saját rendezésű szomódi Musikfesten egy nagyobb volumenű bulival készülünk, ahol a nemzetközileg is ismert és elismert Die Lauser zenekarral fogunk közösen fellépni. Nagy büszkeség számunka, hogy idén zenekarunk meghívást kapott Villányba, a IX. Sváb Zenei Hétvégére, ahol több hazai, illetve nemzetközi zenekarral együtt bulizhatunk – avatott be az ünnepi tervekbe minket Norbi.

A sváb zene és a retró dalok ötvözésével egyedi hangulatot teremt fellépésein a Die Lausbuben
A sváb zene és a retró dalok ötvözésével egyedi hangulatot teremt fellépésein a Die Lausbuben
Forrás: Beküldött

Búzer Norbi jó barátjával, Schmidt Norbival, aki szintén alapítótag, szívügyüknek tekintik a zenekar jelenét és jövőjét is. Nincs éles határ a zenekari élet és a magánélet között. Lausbubenesnek lenni egyet jelent a közvetlenséggel és a jókedvvel, amely már 18 éve összetartja ezt a zenekart. A srácok szerény, ám de annál is fontosabb céljaik a következő 18 évre, hogy megéljék a második felnőtt kort, valamint töretlenül fenn tudjanak maradni megfelelve az adott kor elvárásainak, mindezt a stílusuk megőrzésével.

– Próbáljuk az eddig felépített brand-et minél tovább fenntartani. Az idén szeretnék megjelenésünkön finomítani, több tartalmat gyártani YouTube-csatornánkra. A napokban rendelhető lesz legújabb zenekari pólónk is. Színpadképünkön szeretnénk változtatni az idei évtől, érdemes eljönni valamelyik fellépésünkre ezt is lecsekkolni – invitálva mindenkit egy igazán pörgős buliba a frontember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában