Őszi fesztivál

2024.11.10. 20:03

Gasztronómiai kalandokra hívott a múzeum

Gasztronómai kalandozásokra invitálta az érdeklődőket a Komáromi Klapka György Múzeum. A rendezvényen a felnőttek és a gyerekek is remekül szórakoztak.

Körtvélyfáy Dina

A múzeumok őszi fesztiváljának záróeseményét rendezték meg a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban. A fesztivál középpontjában idén a gasztronómiai programok álltak.

A gyerekek  főzőcskézhettek a gasztronómiai programon
A gyerekek  főzőcskézhettek a gasztronómiai programon
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Számadó Emese múzeumigazgató elmondta, egész napos foglalkozások várták a gyerekeket, akik kincset is kereshettek, először a római kori állandó kiállításon, majd a Kecskés László-emlékházban. Emellett a kicsik „főzhettek” is a kialakított konyhában.

Egész nap tárlatvezetések indultak, Réső György, Burai László tárlatvezetők és Ábrahám Tamás történész jóvoltából. Utóbbi a komáromi sörgyártás történetéről is beszámolt a látogatóknak, akik a komáromi sörgyár hajdani dolgozóinak relikviáit is megtekinthették.

A programhoz a Komáromi Kosárközösség is csatlakozott, tagjaik kézműves termékeiket vitték el a múzeumba. A vásárlók mézek, friss pékáruk, kézműves termékek és kozmetikumok közül válogathattak.

A nap során két előadást is meg lehetett hallgatni. Czidlina Balázs méhész arról beszélt, mi mindent tehetünk a méhekért, Langschadl-Antal Zsuzsanna művészettörténész pedig a művészettörténetben fellelhető gasztronómiai ábrázolásokról mesélt.

Gasztronómiai érdekességek a római korban

A római állandó kiállításban megtekinthető egy római kori pékség rekonstrukciója is, amelyet Brigetio polgárvárosban, a szőnyi vásártéren találták és 1998 és 2001 között tártak fel.

Számadó Emese elmondta, a római kori pékség a mai látványpékségekhez hasonlóan működött, helyben sütöttek és árultak. A kínálatban szerepeltek képes lepények, amelyeken mitológiai jelenetek, vagy éppen császárábrázolások is voltak. Sütöttek római kenyereket is, amelyeknek a múzeumban látható rekonstrukcióját dr. Filp Csaba Munkácsy-díjas festő készítette, aki évek óta római kulináriával is foglalkozik, római lakomákat is szokott rendezni. A legutóbbi Múzeumbarát Kör vendége is ő volt, ahol a római kori étkezési szokásokról tartott előadást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában