Veszélyes hulladék

2024.10.09. 06:45

Vírussal és vérrel teli kémcsövek szóródtak szét Mosonmagyaróvártól Esztergomig

Vérmintákkal teli kémcsövek százai szóródtak szét a főutakon Mosonmagyaróvártól Esztergomig. Az ampullák vírust is tartalmaztak, a hatóság arra kér mindenkit, ne nyúljanak hozzájuk.

Kemma.hu

Elképesztő eset történt meg október 8-án. Mosonmagyaróvárról, a Karolina Kórházból indult egy vérmintákat és Hepatitis vírust is tartalmazó kémcsöveket szállító teherautó. A veszélyes hulladéknak számító rakomány eddig tisztázatlan okokból kezdett el potyogni a raktérből. Mosonmagyaróvártól egészen Esztergomig szóródtak mindenfelé a vérampullák az 1-es főútra és 10-es főútra.

A vérrel teli kéncsövek vírust is tartalmaztak
A vérrel teli kéncsövek vírust is tartalmaztak
Forrás: tenyek.hu

Vírust is tartalmaztak a kémcsövek

A történtekről a Tények is beszámolt. Ahogy a videóriportból kiderült, a feldolgozott vérmintákat tartalmazó kémcsövek nagy területen szóródtak szét. Miután észlelték a rakomány hullását, azonnal elkezdték az út megtisztítását. Gumikesztyűben kezdték felszedni az összetört ampullákat és utcaseprő gépekkel takarítani a szilánkokat. 

A veszélyes anyagok kiömlése miatt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelem indított vizsgálatot. Schreindler Ágnes szóvivő a Tényeknek elmondta, hogy a veszélyes árú közúti szállításának szabályai megszegése miatt az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársai hatósági eljárás keretében vizsgálják az eset körülményeit. 

Fertőzésveszély is lehetséges? Ne nyúlj hozzá!

A Tények megkeresésére a Nemzeti Népegészésgügyi és Gyógyszerészeti Központ elmondta, hogy az úttestre borult vérszállítmány eltakarítása különleges eljárásokat igényel az esetleges fertőzésveszély és az egyéb biológiai kockázatok miatt. Kitértek arra is, hogy a terület lezárása után klór alapú fertőtlenítőszerrel kell eltávolítani a vért, majd nagynyomású vízzel alaposan át kell mosni az utat a maradék szennyeződések eltávolítása miatt. A népegészségügyi központ azt is kifejtette, hogy az út mellett élő lakosság vagy a közlekedők nincsenek veszélyeztetve, kivéve, ha a törött csövek összeszedése során megsértik magukat.

Ha ilyen ampullát lát, hozzá ne nyúljon, vírust is tartalmaz
Forrás: tenyek.hu

A kisalfold.hu cikkében arról ír, hogy a kedd reggeli döbbenetes esetre Mosonmagyaróvár polgármestere, Szabó Miklós hívta fel a figyelmet közösségi oldalán. Közleményében kifejtette, hogy a vérampullák Mosonmagyaróváron a Szent István király út 143. számú háztól a város határáig szóródhattak. Sőt, tovább az 1-es számú és 10-es számú főútra, egészen Esztergomig is. A városvezető azonnal intézkedett a főút városi szakaszának megtisztításáról. Szabó Miklós is figyelmeztetett, ha bárki ilyen ampullát találna, még véletlenül se nyúljon hozzá.

Megszólalt a kórház is

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház közleményt adott ki a kedd reggel történtekkel kapcsolatban. Többek között arról i írnak, hogy a kórház dolgozói mulasztást nem követtek el.

A Mosonmagyaróvári Karolina Kórház- Rendelőintézet területéről ma egy külsős cég veszélyes hulladékot szállított el, és a szállítás közben a már feldolgozott vérmintákat tartalmazó kémcsövek szóródtak az úttestre. Kórházunk dolgozói mulasztást nem követtek el, a veszélyes hulladék kezelésére és szállítására vonatkozó szabályok szerint a minták átadása lezárt badellákban történt. Az esetben érintett vérminták az elmúlt napok során kerültek levételre, ezek feldolgozása már megtörtént, így – a közösségi médiában megjelentekkel ellentétben - egyetlen betegünk vérvételi eredménye sem veszett el.  A veszélyes hulladékot szállító külsős céggel a kapcsolatot felvettük. Az eset körülményeinek tisztázása folyamatban van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában