Állatvédelem

14 órája

Közel hatvan teknőst fogtak a Csónakázó-tóban

Beszedték a Tatabányán kitett teknőscsapdákat. A hideg miatt már egy ideje nem találtak benne a páncélosból. A Csónakázó-tóba kihelyezett négy teknőscsapda hálójában mintegy 60 példányt találtak idén, köztük igen érdekes fajokat.

Kemma.hu

Sokan tartanak otthon ékszerteknőst, hiszen viszonylag keveset kell velük foglalkozni. Azonban az apró páncélos gyorsan tányérnyi méretűre is megnő és akár 50 évig is él. A megunt kedvenc pedig sokszor valamelyik közeli patakban, vagy tóban végzi. A tatabányai Csónakázó-tóban is rengetek invazív teknősfajta él, amik veszélyt jelentenek hazánk egyetlen őshonos teknősére, a mocsárira. Ezért a természetvédők teknőscsapdával próbálják a hívatlan lakókat befogni. 

Beszedték a Tatabányán kitett teknőscsapdákat. A hideg miatt már egy ideje nem találtak benne a páncélosból. A Csónakázó-tóba kihelyezett négy teknőscsapda hálójában mintegy 60 példányt találtak idén, köztük igen érdekes fajokat.
Idén mintegy hatvan darab teknőst fogtak be csapdákkal a Csónakázó-tóban 
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

– Három szervezet közös összefogásával szerveztük meg a teknősbefogást. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, illetve a Magyar Madármentők helyi csoportjának munkatársai vállalták, hogy tavasszal, illetve ősszel kihelyezik a Csónakázó-tóra a négy teknősbefogót – magyarázta Szabó Máté, a nemzeti park természetvédelmi őre, aki azt is elmondta, hogy négy napozócsapdát és négy varsát tettek ki. A hidegben azonban már elvermeltek a teknősök, így újabb fogás már nem akadt. Ezért hétfőn reggel beszedték a csapdákat. 

Kínai teknőst is találtak

– A Csónakázó-tónál kevés olyan hely van, ahol ki tudnak menni a teknősök napozni. Ezért jól használható a napozócsapda, aminek lényege, hogy egy kis rámpán felmászva tud a meleg napfényben sütkérezni a kétéltű. Ha pedig valami megriasztja és hirtelen menekülni akar beleugorva a vízbe egy kis hálós ketrecbe esik, amiből már nem tud kimászni – mutatta a szakember az egyszerű szerkezetet. A varsába pedig rothadó hússal próbálják becsalogatni az állatokat, amik már a kiutat nem találják. A csapdákat 2-3 naponta ellenőrizték. 

– Ősszel összesen huszonhárom teknőst fogtunk be, amik hét különböző fajból származtak. A hazai, védett mocsári teknősből kettő példányt találtunk a csapdákban, őket természetesen visszaeresztettük. Rajtuk kívül sárga fülű ékszerteknősből tíz, a vörös fülűből öt példány fogtunk. De volt például vöröshasú ékszerteknős, mississippi tarajosteknős, hieroglifás ékszerteknős is a csapdában.

Illetve egy igazi ritkaságot is befogtunk, egy kínai csíkos teknőst, amit a vörös könyvben veszélyeztetett fajként tartanak számon

– sorolta a Csónakázó-tóban élő fajokat Szabó Máté. Tavasszal is egy hónapon keresztül voltak kint a csapdák, akkor 31 példányt fogtak, többségében szintén ékszerteknősöket. 

Jó helyre kerülnek

A természetvédelmi őr azt is elmondta, hogy miután az invazív fajokat kifogták egy ideiglenes tárolóba kerültek, onnan pedig heti rendszerességgel a Fővárosi Állat, - és Növénykertbe vitték el a szakemberek. Ott egy orvosi vizsgálaton estek át, megnézték, hogy nem betegek-e, vagy van-e rajtuk sérülés. Az egészséges példányok pedig az állatkertben lévő nagy teknőskifutóba kerültek. Szabó Máté szerint még sok ékszerteknős élhet a Csónakázó-tóban, ugyanis az enyhe teleket átvészelik és tavasszal tojást tudnak rakni, így folyamatosan frissül az állomány. Illetve még mindig sokan eresztik el a megunt páncélos kedvencüket a városi tóban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában