Öreg-tó

2 órája

Itt a pontos dátum: mikor lesz az idei lehalászás

Gasztronómia, színes programok és koncertek várták a látogatókat a jövő hétvégén a tatai Öreg-tavi Halász– és Halgasztró Fesztiválon. A tatai lehalászás fontos tudnivalóiról tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Kemma.hu

Idén október 25–27. között várja a látogatókat az Öreg-tavi Halász és Halgasztró Fesztivál az Öreg-tó partján, a Kastély téren. A tatai lehalászás jövő hétvégén lesz.

Tatai lehalászás és gasztrofeszivál sajtótájékoztató
A tatai lehalászásról tartottak sajtótájékoztatót
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Az érdeklődők megtekinthetik a tradicionális halászati eszközöket és a halfogás technikájával is megismerkedhetnek, de kétségtelen, hogy a látványhalászat az egyik legérdekesebb fesztiválprogram.

Az esemény születéséről, programjairól és az eddigi statisztikákról tájékoztatták a sajtó képviselőit október 15-én, kedd délután az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban. Az eseményen részt vett Michl József polgármester, aki a több mint 20 éve tartó, halászati cégek közötti kifogástalan együttműködésről beszélt. Miként fogalmazott, programban lesz program, hiszen az 1100 Éve Európában, 20 éve az unióban országos sorozat vármegyei rendezvényeinek is a barokk kisváros ad otthont, a lehalászás hétvégéjén.

nagy lehalászás tata 2023
A fesztivál egyik érdekes programja a látványhalászat
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A szót Heitz Ferenc, a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. ügyvezetője, valamint Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója vette át. Mindketten elmondták, hazánk első épített halastava az Öreg-tó, tavaly csaknem 2 mázsa halat fogtak ki a lehalászáson. Az idén 560-580 mázsa kopoltyúst telepítettek. Arról, hogy szép csaknem 3 kilogrammos példányok hogyan lesznek konyhakészek, szakemberek is bemutatják.

nagy lehalászás tata 2023
A gasztronómia is képviselteti magát: sül és fő minden, ami hal. De, a más ízek kedvelőire is gondolnak
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Végül Pálházy Nándor, a Városkapu zrt. vezérigazgatója hozzátette, a gyermekekre és a családokra is gondoltak. Például, az idén is minden nap látható lesz az akvárium, amin keresztül könnyebben megtanulhatóak a halfajok. Hozzátette: a hal neszmélyi borban szeret úszni, úgyhogy a borvidék karakteres ízei is megkóstolhatóak a fesztiválon.

A tatai lehalászás és a csíptetett ponty esete

Kalán Krisztián, a Várárok terasz & bisztró tulajdonosa a gasztronómiai fogásokról beszélt, hiszen a halászlékészítés fortélyait, hagyományát is megismerhetik majd az érdeklődők. De egyéb halkülönlegességek is kerülnek az asztalra, amit kóstolni lehet majd. Kapható majd bográcsban főtt halászlé, pontyból és harcsából, de a bajai ízek is szerepelnek az étlapon. Csíptetett ponty és velős pirítós is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában