2024.10.15. 20:03
Itt a pontos dátum: mikor lesz az idei lehalászás
Gasztronómia, színes programok és koncertek várták a látogatókat a jövő hétvégén a tatai Öreg-tavi Halász– és Halgasztró Fesztiválon. A tatai lehalászás fontos tudnivalóiról tájékoztatták a sajtó képviselőit.
Idén október 25–27. között várja a látogatókat az Öreg-tavi Halász és Halgasztró Fesztivál az Öreg-tó partján, a Kastély téren. A tatai lehalászás jövő hétvégén lesz.
Az érdeklődők megtekinthetik a tradicionális halászati eszközöket és a halfogás technikájával is megismerkedhetnek, de kétségtelen, hogy a látványhalászat az egyik legérdekesebb fesztiválprogram.
Az esemény születéséről, programjairól és az eddigi statisztikákról tájékoztatták a sajtó képviselőit október 15-én, kedd délután az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban. Az eseményen részt vett Michl József polgármester, aki a több mint 20 éve tartó, halászati cégek közötti kifogástalan együttműködésről beszélt. Miként fogalmazott, programban lesz program, hiszen az 1100 Éve Európában, 20 éve az unióban országos sorozat vármegyei rendezvényeinek is a barokk kisváros ad otthont, a lehalászás hétvégéjén.
A szót Heitz Ferenc, a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. ügyvezetője, valamint Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója vette át. Mindketten elmondták, hazánk első épített halastava az Öreg-tó, tavaly csaknem 2 mázsa halat fogtak ki a lehalászáson. Az idén 560-580 mázsa kopoltyúst telepítettek. Arról, hogy szép csaknem 3 kilogrammos példányok hogyan lesznek konyhakészek, szakemberek is bemutatják.
Végül Pálházy Nándor, a Városkapu zrt. vezérigazgatója hozzátette, a gyermekekre és a családokra is gondoltak. Például, az idén is minden nap látható lesz az akvárium, amin keresztül könnyebben megtanulhatóak a halfajok. Hozzátette: a hal neszmélyi borban szeret úszni, úgyhogy a borvidék karakteres ízei is megkóstolhatóak a fesztiválon.
GALÉRIA: Sajtótájékoztatón a Tatai lehalászás és gasztrofeszivál (Fotók: Z.M.)
Fotók: Zetovics MárióA tatai lehalászás és a csíptetett ponty esete
Kalán Krisztián, a Várárok terasz & bisztró tulajdonosa a gasztronómiai fogásokról beszélt, hiszen a halászlékészítés fortélyait, hagyományát is megismerhetik majd az érdeklődők. De egyéb halkülönlegességek is kerülnek az asztalra, amit kóstolni lehet majd. Kapható majd bográcsban főtt halászlé, pontyból és harcsából, de a bajai ízek is szerepelnek az étlapon. Csíptetett ponty és velős pirítós is.