2024.10.14. 17:13
Videón az idei SVÉT sztárja: a tatai dandár menüje
A tatai dandár konyhája az idén harmadik alkalommal vett részt a rangos tatai gasztrofesztiválon. Tavaly a SVÉT vendégei a legfinomabbnak szavazták meg tatai dandár menüjét. Megmutatjuk, hogy az idén mivel készültek a katonák.
Megállás nélkül készültek a finomságok az MH. Klapka György 1. Páncélosdandár konyháján a tatai gasztrofesziválon, a SVÉT-en. A tatai dandár katonaszakácsa, Károlyi Balázs főtörzsőrmester és csapata idén is remek munkát végzett. Sőt! Ekkora népszerűségre nem számítottak, így szombaton idő előtt már el is fogyott a menü.
„Ágyúgulyás” sajtos-túrós pogácsával, palóc laska tépett mangalicával, balzsamecetes lilahagyma lekvárral és cheddar mártással, illetve palacsintába töltött mákosguba szilva chutney-val – ez volt a tatai dandár konyhájának menüje a Stílusos Vidéki Éttermiség gasztronómiai fesztiválján a tatai Esterházy-kastély udvarában.
A tatai dandár sikere a SVÉT-en
Károlyi Balázs a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy a szombati napra 450 adag étellel készültek, amit délben kezdtek el tálalni, és négy óra alatt 400 adagot már ki is adtak belőle.
Vasárnap még több étellel készültek, azonban a nap végére így is minden elfogyott. A katonaszakácstól megtudtuk, hogy – bár egy fantáziamenüvel készültek – ezeket akár a laktanyában is el tudnák készíteni.
A lakanyában egyébként nagyüzemi étkeztetés van, naponta 600-800 főnek főznek. A katonák menü, illetve a'la carte között választhatnak, de különböző rendezvényekre is készül itt étel.
Külső helyszíneken, így akár a bakonyi gyakorlat alatt is tudnak friss, meleg ételt készíteni a katonáknak. Ebben nagy segítségükre van az úgynevezett gulyáságyú, vagyis a mozgókonyha. A gasztrofesztiválon is ebben a hatalmas „kondérban” készült a finom és nagy népszerűségre szert tett leves.