Múltidéző

2024.10.11. 06:37

77 éve lett város Tatabánya: retró fotókon a ‘60-as évek vége

Tatabánya már 77 éve vallhatja magát városnak. A megyeszékhely az elmúlt évtizedekben hatalmas változásokon ment keresztül. Megmutatjuk retró fotókon, hogy festett a '60-as évek végén.

Kemma.hu

Jeles napot és évfordulót ünnepelt október 10-én Tatabánya, ugyanis 1947-ben ezen a napon nyilvánították ténylegesen egységes várossá. Hogyan is emlékezhetnénk meg igazán erről a fontos dátumról, mint retró fotókkal a bányászváros múltjából. Tatabánya az elmúlt 77 évben rengeteget változott, de lássuk, hogyan is nézett ki a '60-as évek végén.

Retró fotókon hoztuk vissza a '60-as évek végét Tatabányáról
Retró fotókon hoztuk vissza a '60-as évek végét Tatabányáról
Forrás: Fortepan/Fábián József

Tatabánya emlékét őrzik a retró fotók

Ismét a Fortepan kimeríthetetlen fotótárát hívtuk segítségül. El is hoztunk nektek egy olyan fotóválogatást, amely Tatabánya várossá válása utáni időszakba ad bepillantást. Az ikonikus Turul Mozi, a Csákányosi csárda és sok-sok olyan lakóépület elevenedik meg, amelyeket már eltörölt az idő, vagy teljesen átalakultak. Számos lakótelep, amely akkoriban még ritkásan ácsingózott, mostanra azonban teljesen beépült és zsúfolttá vált. De beszéljenek inkább az igazi emlékeket idéző retró fotók. Nosztalgiázzatok velünk, mutatjuk, milyen volt Tatabánya a '60-as évek végén.

A jeles napról a város hivatalos közösségi oldalán is megemlékezett. A posztban a Dunántúli Népszava, 1947. 08.26-i számából idéztek.

Budapestről jelentik. A belügyminiszter megengedte, hogy Tatabánya, Alsógalla, Felsőgalla és Bánhida községek megyei várossá egyesüljenek. A megyei város neve Tatabánya. Ezzel az ország egyik legjelentősebb ipari központja várossá alakult.

Az idézés mellé egy retró videót is megosztottak, amely szintén a város múltjába kalauzolja vissza az embert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában