Otthon

3 órája

Templomot kapott a népművészet - örülhetnek a Forgórózsások +fotók

Megnyitó ünnepségen tapsolhatott a közönség péntek délután (október 11.) a Május 1. Parkban. Ugyanis átadták a Forgórózsa Népművészeti Központ és a Rózsaablak Alapfokú Művészeti Iskola új székhelyét, otthonra leltek a táncosok.

Kemma.hu

– Már most látszik, hogy kicsi ez a terem a népi kultúrát kedvelőinek, a napi hagyomány éltetőinek – ezekkel a szavakkal fogadta Szegvári Ildikó az ünnepélyes átadóra érkező vendégeket. A Forgórózsa Népművészeti Központ szakmai igazgatója a népművészet templomának nevezte a Május 1. Parkban található épületet.

A népművészet fellegvára lett a Forgórózsa új otthona
A  népművészet egyik éltetője, a Forgórózsa új otthont kapott és ennek örömére kultúrműsorral kedveskedtek a vendégeknek
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Miután a Forgórózsa Népművészeti Központ és a Rózsaablak Alapfokú Művészeti Iskola jelen lévő tanítóit bemutatták, kitértek arra is, hogy a népművészet milyen széles spektrumát lefedi a Forgórózsa. A diákok tanulhatnak népzenét, vagyis játszhatnak például citerán, hegedűn és brácsán, de kézműves tanszak is működik, ahol a fafaragás, a hímzés és a kosárfonás rejtelmeibe is bepillanthatnak a mesterségek iránt érdeklődők. Nem szabad megfeledkezni a néptáncról sem, amelyből láthattunk némi ízelítőt is az átadón.

Átadták a Forgórózsa táncegyüttes új otthonát.
A népzene tagozatra járók megismerkedhetnek a citerával, a hegedűvel és a nagybőgővel is
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

A kulturális blokk után Dózsa István kanonok, a Székesfehérvári Egyházmegye vagyonkezelője, püspöki tanácsos, esperes megáldotta a házat. Ezt követően pedig Bencsik János országgyűlési képviselő szólt. Kiemelte, óriási örömre ad okot a lelki egészséghez hozzájáruló és szépen felújított épület, valamint az összetartó közösség egysége.

Az ünnepélyes átadón külön köszöntötték Borsó Tibort, a vármegyei közgyűlés alelnökét és John Katalin önkormányzati képviselőt is, valamint Fazekas Gyula tervezőt. 

A népművészet a jövőé is

A méltatók sorából nem hiányozhatott Szücsné Posztovics Ilona polgármester sem. A városvezető szerint a legnagyobb köszönet Szegvári Ildikót illeti, akinek évtizedes munkássága kellett ahhoz, hogy a népművészetnek nem pusztán múltja, hanem jelene és jövője is legyen. 

A köszöntők sorát Gyurkó Erzsébet zárta, aki néptáncpedagógusként és a folklór megyei nagyköveteként kívánt minden jót a Forgórózsásoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában