Magyar Honvédség

5 órája

Fejben és fizikailag is a legjobbak a magyar mesterlövészek

Fejben és fizikailag is a legjobbaknak kell lenniük a mesterlövészeknek. Több kilométeres gyaloglás és órákig tartó mozdulatlan várakozás után kell kilométerekről is célba találniuk. A mesterlövészekről a tatai dandár kiképzője mesélt.

Kemma.hu

Kiváló felderítők és a világ legjobb lövészei. Így lehetne jellemezni a Magyar Honvédség mesterlövészeit. Az M1 HadERŐ című műsorában a mesterlövészkiképzés részleteiről az afrikai, iraki és afganisztáni missziókat is megjárt Debreceni Tibor, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár zászlósa beszélt. 

Fejben és fizikailag is a legjobbaknak kell lenniük a mesterlövészeknek. Több kilométeres gyaloglás és órákig tartó mozdulatlan várakozás után kell kilométerekről is célba találniuk. A mesterlövészekről a tatai dandár kiképzője mesélt.
A mesterlövészekről a tatai dandár kiképzője, Debreceni Tibor zászlós mesélt. 
Fotó: Németh András Péter / Forrás: Szabad Föld

A másodpercek tört része alatt számolja ki a levegő hőmérsékletéből, a szél sebességéből, és a távolságból, hogy hova kell céloznia. Képes kilométereket gyalogolni és kúszni, majd órákat mozdulatlanul várakozni, végül a lövés leadása után pillanatok alatt eltűnni. A mesterlövész egyszerre csapatjátékos és magányos harcos. Türelmes, kitartó, vág az esze és nagyon vagány. 

A mesterlövész puskák

A tatai dandár profija, Debreceni Tibor, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár zászlósa nem csak újoncokat mutatta meg az alapokat, de már megjárta az afrikai, iraki és afganisztáni missziókat is. Tűpontosan céloz és részt vett annak a rendszernek a kidolgozásában is, ami alapján jelenleg is zajlik a tatai katonák kiképzése. A zászlós a Magyar Honvédség által használt mesterlövészfegyvereket is bemutatta. 

Debreceni Tibor mesterlövész zászlós
Nagy precizitás és türelem kell ahhoz, hogy valakiből jó mesterlövész legyen
Fotó: Németh András Péter / Forrás: Szabad Föld

– A két romboló puskánk az M1-es Gepárd, ami egylövetű, ami azt jelenti, hogy minden egyes lövés után újra kell zárolni és ki kell húzni a hüvelyt. Míg az M5-ös Gepárd ismétlő rendszerű, ami azt jelenti, hogy egy öt darabos lőszert befogadó tárból tüzel, így nem kell lövésenként tölteni. Azt gondolom, hogy ezekkel a fegyverekkel az a távolság, ahol azt gondolnám, hogy egy képzett mesterlövész nagyjából bármilyen körülmények között egy  járműre le tud adni egy lövést, az mintegy ezer kilométer. Ez azt jelenti, hogy esőben, ködben, szélben, napos időben is – magyarázta a mesterlövész, aki bemutatta a tatai dandárban jelenleg használatban lévő fő mesterlövész fegyvert is. 

– A nálunk lévő mesterlövészek úgy kapják meg a képzést, hogy papíron mindet ki tudjanak számolni. Azonban időt nyerhetünk, ha használunk különböző technikai eszközöket – magyarázta a százados. Az egyik legfontosabb eszköz egy önálló kis meteorológiai állomás, ami megadja a pártartalmat, hőmérsékletet, légnyomást, illetve a szél irányát és pontosságát. 

Mesterlovesz kikepzes-05
A mesterlövészek úgy kapják meg a kiképzésüket, hogy mindent ki tudjanak számolni papíron is 
Fotó: Németh András Péter / Forrás: Szabad Föld

Fejben is erősnek kell lenni

– Egy hatszáz méterre leadott lövésemet egy oldalirányú 3 méter/secundumos szél, ami kicsit több, mint 10 kilométer/óra, 600 méteren 80 centiméterrel tolja el a lövésemet. A céloptikám az a célra fog nézni, de puskámnak a csöve el fog egy kicsit mozdulni oldalra, gyakorlatilag rálövök a szélre, és a szél fogja nekem irányba hozni a lövésemet – árulta el a tatai katona, aki eddig tíz misszióban volt már: kettő Irak, négy Afganisztán és három Koszovó.

– A mesterlövészek fejben a legokosabbak és fizikálisan is jól terhelhetők, hiszen nagy, és nehéz felszereléssel kell messzire gyalogolniuk – mondta Debreceni Tibor zászlós, aki korábban több hazai mesterlövész kupán is felállhatott már a dobogó legmagasabb fokára. Illetve részt vett egy tíz napos megmérettetésen is, ahol az összes európai hadsereg, illetve amerikai, és a kanadai hadsereg is delegált egy mesterlövész párt. A versenyen tíz napig éjjel-nappal kevés alvási idővel és kevés élelemmel kellett bizonyítani a képességeiket. 

– Ha a világ top tíz legjobb mesterlövészei között be tud kerülni az ember, az egy hatalmas érzés. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában