Magyar kisebbség

3 órája

Amiért Szlovákiában vannak még magyar iskolák

Az oroszlányi Rákóczi Szövetség előadást szervezett a szlovákiai magyar oktatás küzdelmeiről. A történész előadásából kiderült, hogy kinek és minek köszönhető az, hogy Szlovákiában vannak még magyar iskolák.

Baranyai Mihály

Október 10-én csütörtökön az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében a Rákóczi Szövetség rendezésével képvetítéssel kiegészített előadás zajlott Vészjelzés a (cseh)szlovákiai magyar iskolákért 1978-tól napjainkig címmel  – tudósít róla az Oroszlányi Médiacentrum. Az előadó, Pálinkás Barnabás Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet történésze.

Vészjelzés a (cseh)szlovákiai magyar iskolákért 1978-tól napjainkig címmel tartott előadást Pálinkás Barnabás történész
Vészjelzés a (cseh)szlovákiai magyar iskolákért 1978-tól napjainkig címmel tartott előadást Pálinkás Barnabás történész
Forrás: Oroszlányi Médiacentrum

A magyar iskolák megmentője

Az előadás bemutatta a szlovákiai magyar oktatás küzdelmeit. Az 1970-es évek végén a csehszlovák kormány ismételt támadást indított a magyarság ellen. A magyar nyelvű oktatás ellehetítlenítése volt a cél. Duray Miklós vezetésével a csehszlovákiai magyar értelmiség sikeres jogvédő szervezkedésbe kezdett. Az előadó véleménye szerint ennek a jogvédő küzdelemnek az eredménye, hogy a mai napig vannak Szlovákiában magyar iskolák.

Duray Miklós szlovákiai magyar politikus, közíró és egyetemi tanár volt. A felvidéki magyar közösség és politikai élet legmeghatározóbb alakjának tartották. 2022-ben, a 77. életévében hunyt el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában