Gaszrófesztivál

2 órája

Videón és fotókon az idei első fogás: 12 mázsa ponty került a hálóba

Mintegy 2000 mázsa pontyot fognak a következő hetekben kihalászni a tatai Öreg-tóból. A szombat reggeli látvány lehalászáson 12,3 mázsa ponty akad a halászok hálójába. Az Öreg-tavi Halász és Halgasztró Fesztivál sokakat csalt ki a szabadba.

Kemma.hu

Tata egyik legnagyobb őszi eseménye az Öreg-tavi Halász és Halgasztró Fesztivál, ami egy látvány lehalászással veszi kezdetét. Szombat reggel már sokan gyülekeztek az Öreg-tó partján lévő platán fánál, hogy megnézzék, hogyan húzzák partra a halászok az idei első ponty fogást. 

 A szombat reggeli látvány lehalászáson 12,3 mázsa ponty akad a halászok hálójába. Az Öreg-tavi Halász és Halgasztró Fesztivál sokakat csalt ki a szabadba.
Az idei lehalászáson végül 12,3 mázsa ponty került a halászok hálójába 
Fotó: Zetovics Mario / Forrás: 24 Óra

Heitz Ferenc, a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. ügyvezetője a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy sajnos az időjárás nem kedvezett az eseménynek. Ugyanis a szél a part felé fújt és a halak a széllel szembe úsztak. Vagyis a tó közepe felé igyekeztek, így sok elkerülte a halászok hálóját. 

Indul a lehalászás

Közben a mellescsizmába öltözött halászok már mentek is bele a tóba, hogy együttes erővel szépen, lassan kihúzzák a termetes hálót. Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója mikrofonba magyarázta a nézőknek a történteket. Többek között megtudhatták azt is, hogy a halakat az elmúlt két hétben etetéssel vonzották a parthoz közel, hogy megszokják a helyet, illetve a zajt. Azonban a szél miatt több ponty már visszaért a tó közepére. A figyelmes közönség azt is láthatta, ahogy egy-egy megtermett ponty egy szerencsés ugrással kiszabadult a háló öleléséből. 

 A szombat reggeli látvány lehalászáson 12,3 mázsa ponty akad a halászok hálójába. Az Öreg-tavi Halász és Halgasztró Fesztivál sokakat csalt ki a szabadba.
A legbátrabb gyerekek az apróbb halakat szedegették ki a hálóból. A törpeharcsákat visszadobták a tóba 
Fotó: Zetovics Mario / Forrás: 24 Óra

Ahogy a halászok egyre közelebb húzták a parthoz a hálót már jól látszottak a halak verdesései. Számukra már nem volt menekvés. Közben a nézők is lementek a partra, hogy közelebbről is megnézhessék a fogást. A gyerekek hangosan kacagtak, ahogy egy hal fel-felcsapva farkával vizet fröcskölt feléjük. A bátrabbak meg is simogathatták a 2-3 kilós pontyokat. Sok kisgyerek pedig segédnek felcsapva a hálóra fennakadt kisebb halakat szedegette ki, fogásukat pedig büszkén mutatták családjaiknak. A kis törpeharcsák pedig mentek vissza a tóba.

A halászok közben nagy vödrökbe merték a hálóval kihúzott halakat, majd lemérték a súlyukat, és végül hatalmas tartályokba került a friss fogás. Az összeszokott csapat fél óra alatt végzett is a feladattal. Az összesítés alapján pedig kiderült, hogy mintegy 12,3 mázsa pontyot sikerült első alkalommal kifogniuk az Öreg-tóból. A halakat a tartályok segítségével átvitték a várárokba, ahol majd később a halvásárt is tartják.

Lehalászás után indult a látványkonyha!

Aki a lehalászásban megéhezett, az igazi halkülönlegességekből is csemegézhetett a gasztrófesztiválon. Bográcsban ponty és harcsa halászlé készült, de csíptetett ponty és velős pirítós is szerepelt a kínálatban. De a ponty előkészítésének, illetve a halászlékészítésnek a fortélyait, hagyományát is megismerhették az érdeklődők.

A gyerekek pedig egy óriás akváriumon keresztül is megismerkedhettek a különböző halfajokkal. Illetve az 1100 Éve Európában, 20 éve az unióban országos sorozat vármegyei rendezvényeit is a halgasztró fesztivállal egy időben tartották Tatán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában