Megszépült

2024.10.09. 10:02

Különleges munka a kápolna felújításánál

Vértesszőlős életveszélyessé vált temetőkápolnája ismét régi eleganciájával áll az Által-ér völgye felett. A felújítási munkálatokat a magyarepitok.hu szakportál részletezte.

Kemma.hu

2003-ban önkormányzati, lakossági és egyházi összefogással kapott külső felújítást, ekkor a már két éve néma harangot is megjavították, amit mind a mai napig kézzel szólaltatnak meg.

Felújítása óta eltelt húsz év alatt az épületet érő nedvesség, valamint a falazat alatti vízszigetelés hiánya a homlokzati és lábazati vakolat erős károsodását okozta. Az ázások és a folyamatos erózió miatt az épület állaga leromlott, egyes helyeken életveszélyessé vált, így elengedhetetlen volt a korszerű és időtálló anyagokkal való felújítás.

2024 májusában kezdődött és már augusztus végén véget ért a kivitelezés, amelyben a megrendelő Vértesszőlősi Római Katolikus Plébánia kérése szerint felújították a tetőszerkezetet: lécezés, héjalás, ereszcsatorna és egyéb bádogos szerkezetek cseréje történt meg, elvégezték a külső homlokzat többrétegű szárító és tapadásképző vakolását, színezését, festését, a lábazat és az oszlopok süttői mészkővel való kőburkolását, illetve a homlokzatokon a klinkertéglás berakás cseréjét tardosi vörösmészkő burkolatra.

Természetes mészkőtufa falazatra a burkolatok felhelyezése, a hiányzó vízszigetelést helyettesítő vízelvezetés pótlása és a lélegző-páraáteresztő lábazati kőburkolat használata mellett külön érdekesség volt a kivitelezés során, hogy a színező vakolat nem kerülhetett közvetlenül a mészvakolatra, ezért egy közbülső habarcsréteget hordtak fel tapadóhídként, amely alkalmas volt a vakolat fogadásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában