Köszöntés

2 órája

Nosztalgikus pillanatok: Kiprich dolgozott a bánhidai erőműben, de minőségellenőr is volt

Ha kellett dobolt, de tárogatón és bendzsón is játszott. Dolgozott az erőmű laborjában és volt minőségi ellenőr is. Az almásfüzitői gát építésében is jelentős szerepe volt, és ügyesen rajzolt, aminek bizonyítéka a mai napig hálószobája falát díszíti. Kiprich János 95 éves lett.

Kemma.hu

Születésnapja alkalmából kopogtatott Luszig Péter alpolgármester a tatabányai Kiprich János otthonának ajtaján, hogy átadja neki az önkormányzat ajándékát és Orbán Viktor miniszterelnöki jókívánságait oklevél formájában.

Kiprich Jánost köszöntötték 95. születésnapja alkalmából
Kiprich Jánost köszöntötték 95. születésnapja alkalmából
Forrás: Facebook/Tatabánya Megyei Jogú Város

A tatabányai önkormányzat is beszámolt róla a közösségi oldalon, hogy Kiprich János 1929-ben a belgiumi Waterscheiben született, szülei munkát és megélhetést keresve még 1924-ben utaztak ki a távoli településre. A család később visszaköltözött Magyarországra, a szülők 1943-ban építették meg azt a házat Bánhidán, amit Jani bácsi azóta tovább bővített és ahol még a mai napig is él.

Kiprich Jánost köszöntötték 95. születésnapja alkalmából
Feleségéről készített portréja a mai napig a szoba falát díszíti
Forrás: Facebook/Tatabánya Megyei Jogú Város

A szépkorú köszöntése alatt elhangzott, hogy kitanulta többek között a szabóságot, de vegyipari végzettsége is van. Dolgozott a bánhidai erőmű laborjában és a Kóta Intézetben is. Volt minőségellenőr, de fontos feladatot kapott az almásfüzitői gát építése közben is. Megyei titkárként és bíróként tevékenykedett a lövészsport megyei szervezetében, maga is űzte ezt a sportot.

Kiprich értékes portrét is készített

A születésnapi köszöntés során kiderült: Jani bácsi zenélt, dobon, tárogatón és bendzsón is tud játszani. Ez segítette hozzá, hogy keresetét alkalmanként kiegészíthesse azzal, hogy zenésztársaival egy-egy hétvégén lakodalmakon húzták a talpalávalót. Hosszú évekig a bánhidai szlovák kórus tagja volt. Nem csak a zene vonzotta: bár nem tanulta, ügyes kézzel kiválóan rajzolt, szobáját is a feleségéről készített régi alkotás díszíti.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában