Műemlék

3 órája

Felismered ezt az esztergomi épületet? Ha nem, kattints!

Évtizedek óta nem láttuk ilyen színűen ezt az épületet. Mi történik vele?

Feleki Marietta

Mint korbban megírtuk, 1,5 milliárd forint támogatással, 300 millió forint önerővel felújítják az esztergomi polgármesteri hivatal műemléki védettségű épületét, a Vak Bottyán-palotát. A felújítás évtizedek óta várat magára, tavaly el is kezdték a beruházást. 

Mostanában azonban a megszokott sárga színű falak helyett hófehéren világít az épület.

Esztergomi városháza felújítási munkálatai haladnak, folyamatosan dolgoznak az épületen.
Így áll most a Bottyán-palota felújítása
Forrás: 24 Óra

 A felújításkor egyébként az eredeti színre festik az épületet.

Rövid története

A Bottyán-palota egy árkádos barokk stílusban épült, eredetileg Bottyán Jánosnak, a Rákóczi-szabadságharc „Vak Bottyán” generálisának a földszintes háza volt.  1723 óta tölti be a városháza szerepét Esztergomban. A város 1729-ben építtetett rá emeletet. Az eredeti Bottyán-ház, melyet többször is átépítettek, 1770-ben egy villámcsapás következtében kigyulladt és leégett. A következő évben Mária Terézia magyar királynő 6000 forintos adományának felhasználásával, összesen 8041 forint költséggel a déli oldalán megépült a mai tornyos épület, eredetileg a városi gimnázium részére. Az iskola 1779-ben vette át az épületet, és több mint száz évig működött itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában