Programajánló

4 órája

Egészség és minden idők legtáncolhatóbb zenéi - mutatjuk a legjobb programokat a hétvégére

Családi programot keresel a hétvégére? Olyat, ahol a gyerek is jól érzi magát? Vagy felnőttként töltenéd tartalmasan, kultúrával vagy sporttal a szombatot és vasárnapot? Van ötletünk, mit csinálj!

Kemma.hu

Soroljuk a lehetőségeket, mutatjuk a legjobb vármegyei programokat a hétvégére.

Egészségváros Esztergomban

Ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadásokkal és ismeretterjesztő előadásokkal érkezik Esztergomba, a Széchenyi térre a Richter Egészségváros október 12-én, szombaton. A programsorozat az egészségmegőrzés fontosságára, valamint a prevenció jelentőségére hívja fel a figyelmet, emellett a résztvevők egy jó ügyért is tehetnek: mint arról korábban beszámoltunk, egy nagyértékű diagnosztikai gép beszerzéséhez járulhatnak hozzá. 

Az Egészségváros előadásai közül több élőben is követkető lesz, így azok is részt vehetnek majd programokon, akik személyesen nem, vagy csak rövid időre tudnak kilátogatni a Széchenyi térre. Az online jelenléttel ráadásul ugyanúgy értékes adománypontokat gyűjthetnek az érdeklődők, mint a személyes részvétellel.

A rendezvényen a Vaszary Kolos Kórház javára gyűlik majd az adomány: a kórház egy csontsűrűségmérő berendezést kíván megvásárolni, amelyhez a Richter Gedeon Nyrt. 3 millió 500 ezer forint alapadományt ajánlott fel.

Pontokból lesz az adomány

A kilátogatók karszalagot kapnak a belépéskor, ami már eleve 1000 pontot jelent. Minden  további állomáson egy QR-kód beolvasásával lehet meg szerezi a pontokat. Minden állomás 500 pontot ér. Emellett szerveztek egy egészségsétát is, amely a kórház udvaráról indul. A résztvevők ezzel is 1500 pontot, azaz forintot gyűjthetnek. 

Beköszönt az ősz a vármúzeumba

Izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal várja látogatóit az Esztergomi Vármúzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvény keretén belül. Október 12-én és 19-én régészeti kirándulások lesznek, az érdeklődők az Esztergomi Vármúzeum régészeivel fedezhetik fel az esztergomi várhegyet, valamint Esztergom környékének a laikus közönség számára ismeretlen, ámde annál érdekesebb régészeti lelőhelyeit. A túrákon való részvétel ingyenes, de helyet kell rá foglalni. A találkozási pont a vár udvarán (Szent István tér 1.) lesz.

A Lakoma régészete programon, október 25-én az érdeklődők egy időutazásra számíthatnak az őskor világába, amelynek során megismerkedhetnek az őskori közösségi étkezések (lakomák) társadalomban betöltött szerepével, a lakomákon használt edényekkel, szokásokkal, ételekkel. Szó esik a történelem legnagyobb lakomájáról, milyen hasonlóságok és különbségek figyelhetőek meg a 3000 évvel ezelőtti Mezopotámia és Európa lakomáiban, milyen írásos és régészeti emlékei vannak a lakomáknak. Az esemény során a tematikába illő ételeket is megkóstolhatnak a résztvevők. A programon programjegy megváltásával vehetnek részt a látogatók.

November 9-én Márton napi kézműves foglalkozás kapcsolódik a Márton napi tematikához. A résztvevők egyedi lampionokat készíthetnek, jó idő esetén a Lipót-teraszon, rossz idő esetén a vár Márvány termében. A programon való részvétel ingyenes.

Hősök nyomába eredhetünk

Különleges komáromi séta ered a város hőseinek nyomába október 12-én, szombaton 10 órától. A Komáromi hősök nyomában tematikus túra résztvevői együtt fedezhetik fel az 1848-as szabadságharc alakjait, mint Klapka György, és ismerjük meg Lehár Ferenc és Jókai Mór életének fontos pillanatait, akik Komárom történelmét gazdagították. A séta nem csak a történelemről szól, hanem egy élmény, amely összeköt minket a város múltjával és jelenével. A programra jegyváltás szükséges.

Bemutatják a Kakukktojást

Kóthay Péter képzőművész Kakukktojás című életmű-kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket október 12-én, szombaton 16 órára a Kuny Domokos Múzeumba, a Tatai Vár első emeleti kiállítóterébe. A kiállítást Turczi István, József Attila, Babérkoszorú, és Prima Primissima-díjas költő, szerkesztő nyitja meg.

Bulival köszöntik az őszt Oroszlányban

Őszköszöntő batyus bál lesz minden idők legtáncolhatóbb zenéivel Oroszlányban október 12-én, szombaton 20 órától. A Bányász Klub Közösségi és Rendezvényházban fellép a dunaszentmiklósi harmonikás, Herczog Ricsi, de lesz Terbócs Disco is. 

 

Futásíjász ob lesz Tatán

Futásíjász Országos Bajnokságot rendeznek október 13-án, vasárnap tatán. A szervezők szándéka, hogy szélesebb körben megismertessék az íjászokkal a futásíjász szakágat, így a gyerekek csokifutamon próbálják ki a sportot. Várják azokat a gyermekeket szüleikkel a tatai Nőtlen Szállón a Fényes fasoron, akiknek van íjuk, és hajlandók kicsit futni is. A teljesítendő táv 400 méter futás, 10 méterről 6 lövés 4 célra, majd újabb 400 méter futás lesz.

Orgonaszó a Duna túlpartján

Szabó Imre varázsolja el a Harmonia Sacra Danubiana 2024 – Komáromi Orgonaesték hallgatóságát október 13-án 19 órától a Szent András-bazilikában, Észak-Komáromban. A belépés az eseményre díjmentes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában