fesztivál

2024.10.20. 15:00

"Megtelt" borral a Sötétkapu +fotók, videó

Ugyanis itt rendezték meg az első Boralagút borfesztivált. A Boralagúton számos bortermelő képviseltette magát.

Feleki Marietta

Az Esztergomi Bor- és Gasztrobarátok Egyesülete a Szent Adalbert Központtal karöltve október 19 én rendezte meg az első, hagyományteremtő Boralagút borfesztivált a Bazilika alatt levő Sötétkapuban. A Prímás Pince szomszédságában levő, idén 200 éves alagút illatozott a boroktól és az ínycsiklandó sültektől, süteményektől és hangos volt a jó hangulatú, baráti beszélgetésektől.

Régi álom volt a Boralagút

Szepesi Szabolcs, a rendezvény egyik szervezője, az esztergomi boregyesület tagja elmondta: régi álmuk valósult meg a rendezvénnyel, amelyet mindössze két hónap alatt sikerült megszervezniük.

– Esztergomban hiánycikk az igazi boros élet, évek óta terveztük, hogy megszervezzük egy borfesztivált. Megegyeztünk a helyet biztosító Szent Adalbert Központtal, és várakozáson felüli számban érkeztek a látogatók.

Tapasztaltuk is: a Sötétkapuban lépésben lehetett csak haladni a sorok között. A kihelyezett asztaloknál, pultoknál a bor mellett régi ismerősök arátok köszöntötték egymást, koccintottak a jóféle hárslevelűkkel, othellokkal, syrah-okkal, vagy épp a neszmélyi borvidék 2 éve kiadott, közösségi borával, a Neszmély #ashtaggel. 

Jóllakottan távoztunk

Tizennégy asztalon közel százféle bor képviseltette magát. Megtalálhattuk itt az ismert pincészetek, mint a Hilltop, a Szivek vagy az Anda népszerű ízeit. Emellett a Sárisápi Borbarátok, Bajnai Borbarát Egyesület, vagy a Piliscsévi Borbarátok is eljöttek. 

Jelen volt olyan kistermelő is, mint az esztergomi Galagonyás, amely az esztergomi hegyvidék lankáin és a Mátrán szüretelt szőlőkből készült habzóborokkal mutatkoztak be. A borászatok emléklapot is kaptak Erős Gábor országgyűlési képviselőtől, amelyet ő maga adott át mindegyiknek.

Az ízek-illatok kavalkádja után jól esett megkóstolni a helyi séfek alkotásait is. Mi a tépett húsos szendvics mellett tettük le voksunkat: a lilakáposztás saláta hűsítő ízei  összeolvadtak a meleg, fűszeres és omlós hússal. Ám akadt a régi paraszti világ és Erdély népszerű étele, a puliszka is, amelyet sajttal keverve, grillezve tálaltak a sült húsok mellé. A kevésbé nagyétkűek házi, kézműves sajtokat falatozhattak a borok mellé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában