Helyzetkép

4 órája

Beérjük az idősebb, olcsóbb kocsikkal is

Szép számokat produkált a használtautó-piac augusztusban, 37 ezer személygépkocsi talált új gazdára, ami 3,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket – írja a JóAutók.hu. Egy tatabányai használtautó-kereskedés vezetője szerint az átírások és az eladások száma valóban emelkedik, de a járműállomány egyre öregebb.

Várvizi Tamás

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint bár a belföldi használtautó-piac az idei év első kétharmadában több mint 11 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított le, a statisztikák mégis azt mutatják, hogy a lakosság visszafogja a fogyasztásra szánt költségeket. 

Hozzátette ugyanakkor, hogy a forgalom a reálbér-növekedés és a fogyasztói bizalom várt javulása miatt a hátralévő hónapokban vélhetően tovább fog erősödni és igazából nem az lesz a kérdés, hogy megdől-e a 2022-es rekord, hanem az, hogy az idei forgalom megközelíti, vagy netán meg is haladja-e a 900 ezres szintet.

Az említett portál részletezi, hogy a hazai használtautó-piac forgalmát idén lényegében az hajtja, hogy a lakosság egy részének lassan rendeződik a jövedelmi helyzete, és most igyekeznek bepótolni az előző években elmaradt, elhalasztott autóvásárlásokat. Egyébként több okból kifolyólag sem ugrott meg az importautók iránti kereslet, a vásárlók zöme a belföldi piacon „keringő” járművek közül válogat. A szakemberek szerint ezt a folyamatot segíti az is, hogy az átlagárak stabilizálódtak, sőt, vannak olyan szegmensek, ahol már lefelé mozdultak el az árak.

Népszerűk az Opelek és a Suzukik

A JóAutók.hu szerint a magyarországi használtautó-piacon gazdát cserélő személyautók fele az alsó-középkategóriából, illetve a kisautók közül kerülnek ki. Az alsó-középkategória legnépszerűbb modellje az Opel Astra, mely a teljes forgalom 5,35 százalékát adta, majd a listán a Ford Focus (2,91 százalék), a Volkswagen Golf (2,67 százalék), és a Skoda Octavia (2,56 százalék) következik. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift (4,02 százalék) vezeti az Opel Corsa (2,04 százalék) és a Volkswagen Polo (1,47 százalék) előtt. A leggyakoribb tíz modell között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal (2,67 százalék), a BMW 3-as szériával (2,18 százalék), valamint az Audi A4-gyel (1,44 százalék) szerepel.

A közleményben kitérnek arra is, hogy idén nyolc hónap alatt 607 ezer 600 darab személyautó cserélt gazdát, ez 11,4 százalékkal magasabb a 2023 januárjától augusztusig terjedő időszakban regisztrált 545 ezer 300-as darabos értéknél. Az import kocsik száma idei időszakban 72 ezer 300 darab volt, míg tavaly 71 ezer, tehát minimálisan nőtt a külföldről behozott gépjárművek száma.

Bereczki Gábor, egy tatabányai használtautó-kereskedés vezetője is tapasztalja a változásokat. Elmondta, hogy a vásárlók zömében idősebb járműveket vesznek, az új autók a jóval magasabb áraik miatt kevésbé vonzzák az érdeklődőket.

– Kevés a jó minőségű autó a piacon, ráadásul az emberek többsége spórol, beérik akár egy régebbi modellel is, ha csak a munkába járásra, vagy bevásárlásra, netán kisebb kirándulásra használnák a kocsit. Jellemzően 500 ezer és 1 millió forintos gépjárműveket keresnek az érdeklődők, a nagyobb árfekvésű autók még mindig kevésbé találnak gazdára – magyarázta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában