Összefogás

4 órája

Egy ország fog össze a dunaalmási református templomért

A dunaalmási református templom már két nagy árvíz támadását is átvészelte. Azonban az épületet megviselték az évek, ezért sürgősen felújításra szorul. Most az egész ország összefog, hogy megmentsék az árvíz miatt megsüllyedt templomot.

A szeptemberi árvíz után egy ország fogott össze a dunaalmási református egyházközösségért. Az október utolsó vasárnapjának országos perselyadományait templom épületének felújítására, a Dunaalmási Református Egyházközség kapja meg.

A dunaalmási református templom már két nagy árvíz támadását is átvészelte. Azonban az épületet megviselték az évek, ezért sürgősen felújításra szorul. Most az egész ország összefog, hogy megmentsék a templomot.
A környező településről is érkeztek önkéntesek, hogy töltsék és pakolják a homokzsákokat. Az összefogásnak hála az árvíz támadását most sikerült visszaszorítani, azonban az épület felújítását már igy sem lehet halogatni.
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra

Mint arról a Kemma.hu is beszámolt, a közelmúltban a Duna áradása a dunaalmási református templomot is veszélyeztette. Több ezer homokzsákkal rakták körbe az épületet, hogy a víz ne tudja elérni. Akkor is már sokan megmozdultak, hogy megvédjék a templomot. A környező településről is érkeztek önkéntesek, hogy töltsék és pakolják a homokzsákokat. Az összefogásnak hála a víz támadását most sikerült visszaszorítani, azonban az épület felújítását már igy sem lehet halogatni. 

Az árvíz súlyos károkat okozott

Ugyanis a dunaalmási református templom már korábban is megszenvedte a folyó közelségét. A legutóbbi árvíz nagy aggodalmat keltett, hiszen 2013-ban is hasonló katasztrófa történt, amikor a víz súlyos károkat okozott az épület talapzatában, amitől süllyedni kezdett a belsőtere. Tavaly már készült egy geodéziai felmérés a a templomban és a templomkertben.

A dunaalmási református templom már két nagy árvizet is átvészelt. Azonban az épületet megviselték az évek, ezért sürgősen felújításra szorul. Most az egész ország összefog, hogy megmentsék a templomot.
A tíz évvel ezelőtti árvíz súlyos károkat okozott az épület talapzatában, jelentős süllyedést eredményezett, a padozat és a karzat tartó oszlopaiban.
Forrás: Dunaalmási Reformátusok/Facebook

– A vizsgálat alapján négy és fél méter mélyen találtak szilárd talajt. A talajvizsgálat alapján lősz, homokos anyagot mutattak ki, amit a Duna mozgása könnyen ki tud mosni. Az árvíz hirtelen visszavonulásával ez történt tíz éve is. A korábbi árvíz súlyos károkat okozott az épület talapzatában, jelentős süllyedést eredményezett, a padozat és a karzat tartó oszlopaiban. A most levonuló újabb nagy árvíz következményeit egyelőre még nem tudjuk felmérni. De mivel most is nagyon gyorsan vonult vissza a víz félő, hogy tovább süllyedt a talapzat – magyarázta Schönberger Klára, a templom lelkésze, aki hozzátette, hogy a tetőszerkezetet is megnézették statikussal, ami sajnos szintén nagyon rossz állapotban van. Az elkorhadt gerendák, szarufák az egész tetőszerkezetet érintik, amik további aggodalomra adnak okot 

Országos összefogás

Schönberger Klára a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az egész országban összefogtak, hogy segítsenek nekik megmenteni az épületet. A Magyar Református Zsinat döntése alapján az idei Reformáció napi országos perselypénzt, amely az október 27-i vasárnapi perselybevételekből származik, a Dunaalmási Református Egyházközség számára utalják ki, hogy a templom alapjainak megerősítésére fordíthassák azt. 

– Az árvízi védekezés során sokan vettek részt a homokzsákok töltésében és elhelyezésében, valamint a lapátolásban. Gyerekek és felnőttek is segítettek, sőt, nemcsak helybeliek, hanem távolabbról érkezők is csatlakoztak az összefogáshoz, és természetesen sok imatámogatást is kaptunk, ami erőt adott a küzdelemben. Köszönetet mondunk mindenkinek, aki részt vett a védekezésben, valamint azoknak is, akik az október 27-i perselypénzzel hozzájárulnak templomunk megmentéséhez és helyreállításához – köszönte meg a segítséget a lelkészasszony. A tervek szerint, amíg a templom felújítása zajlik a vasárnapi Istentiszteleteket az újonnan felújított gyülekezeti teremben fogják megtartani, hogy a gyülekezet tagjai továbbra is méltó körülmények között gyakorolhassák hitüket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában